Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde kurulu bulunan Meral Tarım ceviz işleme fabrikasında Tekirdağ’da yetişen cevizler işlenerek tüketiciye sunuluyor.
İş insanı Ziya Meral tarafından 12 yıl önce Dumansız Sanayi Bölgesi’nde kurulan Meral Tarım ceviz işleme fabrikası Tekirdağ’da yetişen cevizleri işleyerek tüketicinin damak tadına sunuyor. 12 bin ceviz ağacına sahip Meral Tarım, modern tesislerinde cevizler mamul hale getiriliyor.
CEVİZ SERÜVENİ 12 YIL ÖNCE BAŞLADI
Meral Tarım Sahibi Ziya Meral, “Meral Tarım olarak yaklaşık 12 yıldır Tekirdağ Süleymanpaşa ve köylerimizde faaliyet yürütmekteyiz. Ceviz bahçelerimizde 12 bin ağaç varlığımız var. Türk cevizciliğine Türk tarımına üretimle birlikte katkıda bulunmaya gayret gösteriyoruz. Ceviz Türkiye’de ithal edilen bir ürün. Yaklaşık 15 ülkeden ülkemize ceviz ithal ediyoruz. 12 yıl önce başlayan üretimimizle birlikte ithalatın önüne geçmek için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
ÜRETİMDEN PAKETLEMEYE UZANAN YOLCULUK
Meral, “Hasat döneminde ekim ayında cevizin yıkanmasıyla birlikte yeşil kabuğunu cevizden arındırıyoruz. Ardından kurutma havuzunda cevizi kurutuyoruz. Bu işlemin ardından cevizlere boylama işlemi yapıyoruz. Zayıf içi boş cevizleri, fandan geçirerek ayırıyoruz. Boylama işleminin ardından kalibre yaparak çuvallıyoruz. Bazı çevizlerimizi kırarak içini de paketleyerek satışa sunuyoruz” dedi.
ÜRETİCİYE KATKI SAĞLIYOR
Meral, “Marmara bölgesinde üretim son yıllarda artmakta. Türkiye’de ceviz üretimi yaklaşık 10-12 yıldır devlet destekleri ile artmaktadır. Bununla birlikte ithalatta şuanda yapılıyor. Ancak üretim arttıkça ithalatın önüne geçmek için üreticiler gerekli çabayı gösteriyor. Tabi Tekirdağ’daki üreticilerimizin ürünlerini işlediğimiz gibi Trakya’dan Marmara Bölgesi’nden üreticilerimizin ürünlerini de işliyoruz” dedi.
SULAMA PROJELERİNE AĞIRLIK VERİLSİN
Meral, “Son yıllarda küresel ısınmasının etkisi ile ülkemizde etkili olan kuraklık, bizim üretimimizi zorlamaktadır. Üretici olarak su kaynaklarımızın çoğaltılmasını talep ediyoruz. Yerli üreticiler olarak mevcut göletlerin sulama için yetmediğini gölet projelerinin artmasını talep ediyoruz. Türk tarımı bunları talep ettiği gibi biz ceviz üreticileri de talep ediyoruz. Su kaynaklarımızın artırılmasını istiyoruz” dedi.
YERLİ ÜRETİCİSİ İÇİN CEVİZDE GÜMRÜK VERGİSİ YÜKSELTİLSİN
Meral, “Yurt dışından 15 farklı ülkeden gelen cevizler bizim pazarımızı zorluyor. Bu anlamda ceviz üreticisinin fındık üreticisi gibi korunmasını istiyoruz. Muz üreticisi gibi korunmasını istiyoruz. 12 yıl önce yüzde 43 olan gümrük vergisi iyice düştü. Yerli üreticinin bu oranın tekrar artırılarak korunmasını istiyoruz. Yurt dışından kalitesiz 2 yıl öncesi cevizler geliyor.Bunlar ulusal marketlerde tüketiciye kalitesiz şekilde sunulmaktadır. Kaliteli cevizimizin üreticiye sunulması için bu kontrollerin yapılması lazım. Alfotoksin içeren ürünler kontrol edilmeli yurt dışından gelirken. İki sene önceki cevizlerin Türkiye’ye gelişinin önlenmesi lazım.” Dedi.