Yapılamaz Denileni Yaptı Hibrit Tohumda Trakya’nın Yüzakı Oldu

Trakya’nın tohumculuk sektörünün öncü firmalarından Sarı Tohumculuk, Türkiye’nin ilk hibrit ayçiçeği tohumunu üreterek bir ilke imza attı. Ürettiği tohumları Türkiye pazarında ve dünya pazarında yerini alan Sarı Tohumculuk,...

Trakya’nın tohumculuk sektörünün öncü firmalarından Sarı Tohumculuk, Türkiye’nin ilk hibrit ayçiçeği tohumunu üreterek bir ilke imza attı. Ürettiği tohumları Türkiye pazarında ve dünya pazarında yerini alan Sarı Tohumculuk, Rusya’dan sonra Afrika pazarına da açılmayı hedefliyor. Sarı Tohumculuk Pazarlama Direktörü Emre Sarı, “Milli ayçiçek projesinde şu anda yerli firmalar arasında en fazla tohumu üretip çiftçilerle buluşturan zaten firma olduk” dedi.

TÜRKİYE’NİN İLK HİBRİT AYÇİÇEĞİNİ ÜRETTTİLER

Türkiye’nin ilk yerli ve milli ayçiçeği tohumunu üreterek bir ilke imza atan Trakya’nın öncü tohum bir firması kısa sürede Türkiye pazarını ele geçirdi. Yurt dışında özellikle Rusya’ya ihraç edilen tohumlar çiftçilerin vazgeçilmezi oldu. İhraç edilmeye hazırlanan tohumların önünde değerlendirme yapan Sarı Tohumculuk Pazarlama Direktörü Emre Sarı, “Biliyorsunuz bir yıl önce bir pandemi yaşadık. Bu bir gıda güvenliği durumunu ortaya çıkardı. pandemi süreci yavaş yavaş dünya kapatırken ardından bir Ukrayna, Rusya savaşı gündeme çıktı. Bu da ülkemizde yağla alakalı ciddi bir problem yarattı ve açıklanan yağ stoğunun bitmesiyle söylenen bir haber. Vatandaşın yağ stoklamayla alakalı alım eğilimine götürdü. Şöyle bir durum var. Şu kesin ki ülkemiz dışa bağımlı olduğu dört üründen bir tanesi ayçiçek ürünü. Tabii ki aynı şekilde ayçiçek tohumculuğuna da aynı şekilde dışarıda bağlıyız. Ülkemiz ayçiçeğini ihtiyacı olanlar için yüzde elliden fazlasını dışarıdan temin ediyor. Ama ayçiçeği olarak ithal ediyor ama yağ olarak ithal edip kullanıyoruz. Hibrit ayçiçeği tohumluk pazarı da ülkemizde aşağı yukarı üç bin tonlarda ve bu üç bin tonda da ağırlıklı olarak global firmaların elinde olan bir Pazar” dedi.

‘EN FAZLA TOHUMU ÜRETİP ÇİFTÇİLERLE BULUŞTURAN ZATEN FİRMA OLDUK’

Sarı, “Geçen sene Tarım Bakanlığı Milli Ayçiçek Projesi olarak bir proje gerçekleştirdi ve burada Milli Ayçiçek Hibrit ayçiçeği tohumu üreten yerli firmalardan ürettiği malı alıp çiftçiyle buluşturan bir organizasyonu yapıldı. ülkemizde tarım TAGEM'in üretmiş olduğu tarım araştırma politikaları genel müdürlüğündeki bağlı araştırma enstitülerinin üretmiş olduğu ayçiçek çeşitlerini alan firmalarımız bunların üretimini yapıp pazarlamasını yapıyordu

Tarım Bakanlığı doğrudan bu üretilen çeşitleri alıp üreticiyle buluşturdu. İki bin iki yılında bu projenin bütçesinin arttırılarak çiftçiyle daha fazla buluşturulacağı olarak bir planlama yapıldı.

Biz de sarı tohumculuk olarak on yıldır hibrit ayçiçeği tohumu zaten ithal ediyoruz ve daha çok yurt dışı pazarda bir hedefimiz vardı çünkü yurt içi pazarda çiftçimize rekabetçi çeşidi argeyle arıyorduk. Hibrit ayçiçeği teknolojisi çok hızlı değişen bir ürün. Bu rekabet çeşidi en sonunda yakaladık ve Tarım Bakanlığı'nın bu artırarak devam ettiği milli ayçiçek projesinde şu anda yerli firmalar arasında en fazla tohumu üretip çiftçilerle buluşturan zaten firma olduk” dedi.

YERLİ TOHUMLAR TOPRAKLA BULUŞTU

Sarı Tohumculuk’un hibrit tohumlarını toprakla buluştuğunu ifade eden Sarı, “Geçen yıl yapılan tarla gününde Tarım Bakanlığı ve Tarım Tarım Bakanı Vahit Girişçi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla ve bütün tarım paydaşlarını içeren üretim tarlamızda Şereflikoçhisar bir tarla günü gerçekleştirdik ve Türk firmalarının milli kibrit ayçiçek tohumu üretebileceğini bu noktalara, bu miktarlara çıkabileceğini göstermiş olduk. Tabii ki sadece üretmek yeterli olmuyor. Bunun teknolojisinin de en iyi şekilde yapmanız gerekiyor. Biz firma olarak bunun tarladaki üretimini hibritasyonlu çok hassas yaparken hasat ettiğimiz ürünü fabrikamıza getirip burada da son teknoloji olarak işleyişini gerçekleştirdik. Zaten çeşitlerimiz genetik özellik itibariyle mevcuttaki hastalıklara karşı dayanımı olsa bile yeni çıkacak ırklara karşı son teknoloji ilaçlamasını yaparak paketler haline getirdik ve şu anda bakanlığın yapmış olduğu projede ayçiçeğinin ekimi yapılan Trakya, Güney Marmara, Ege Bölgesi, Konya Ovası, Çorum havzası ve Adana bölgesine tohumlarımızı çiftçilerimize gönderdik ve ekim sezonuna onlarla buluşturarak ekmelerini sağladık” dedi.

RUS ÇİFTÇİSİNİ TERCİHİ OLDU HEDEF AVRUPA VE AFRİKA

İhracaat çalışmaları hakkında bilgi veren, “Yurt içinde yaptığımız bu projesinin haricinde firmamız uzun yıllardır bu ürün grubunda zaten mücadelesini veriyor. Aslında biz ayçiçeği ihracatçı bir firmayız. Yerli pazarda mücadelemizden ziyade çeşitlerimiz Rusya'da uzun zamandır zaten tescilini aldığımız ve burada pazarlamasını yapmış olduğumuz ürünlerimizdi. Rus çiftçisi tarafından zaten şu anda ayçiçeği en çok Türkiye'de Karadeniz havzasında Rusya ve Ukrayna çanağında ekiliyor ve ülkemizde de üretilen ayçiçek tohumları yabancı global firmanın üretmiş olduğu tohumlar da burada üretilerek zaten üretim üretim üssü olarak kullanılan ülkemiz ihracat ihracatla Rusya'ya gidiyor. Bizim de hedef pazarımız, başlangıcımız on yıl önce burasıydı ve biz buraya ihracatımız devam ediyoruz ve katlayarak bu süreç devam ediyor. Hatta Rusya'nın savaştan sonra Avrupa ve Amerika'da yediği ambargo Türk firmalarını bir fırsat olmuştur ve bizlerin ihracatını arttırmıştır. Biz de bu yönde bu seneki üretimimizi arttırarak Rusya'ya ihracatımızı devam ettireceğiz. bunun dışında sarı tohumculuk olarak Afrika'da Sudan'da komşu ülkelerinden biri olan Sudan'da ayçiçek tescil çalışmalarını başlattık. buradaki tescil sürecimiz bittikten sonra dünyadaki çözümü olarak gözüken Afrika kıtası. bizim hedef pazarlarımızdan bir tanesiydi. Bu bölgede ayçiçek ekimi var. ve dünyadaki gıda problemini çözecek ülkelerden bir yere girişimizi yapmış bulunuyoruz. Tescilimizi aldıktan sonra da bölgedeki ticaretimize devam edeceğiz. Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyetleri'nde denemelerimizi bu sene kurduk. Avrupa'da Polonya Romanya'da ayçiçek ekimlerini yaptık. Çeşitli denemelerimizi bu bölgelerde de başlattık. sarı tohumculuk olarak hedefimiz yurt içinde global firmaların alternatifi olarak bir yerli Türk malı varken aynı zamanda bizim kendi Türk malımızı da ayçiçeği ekimini olan Afrika, Avrupa, Türkiye Cumhuriyetleri ve Rusya çanağında üreticilerle buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Gündem Haberleri