30 yıldan beri bu yılki kadar dengesizlik görmedim

FERHAT AKGÜNTekirdağ Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, “Biz yıllardan beri bu işi yapıyoruz. 30 yıldan beri bu işin içindeyim. Bu yılki kadar dengesizlik ben hayatımda görmedim. Geçen yıl temmuz ayında süt 3.20 liraydı....

FERHAT AKGÜN

Tekirdağ Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, “Biz yıllardan beri bu işi yapıyoruz. 30 yıldan beri bu işin içindeyim. Bu yılki kadar dengesizlik ben hayatımda görmedim. Geçen yıl temmuz ayında süt 3.20 liraydı. Yem fiyatları birdenbire bir arttı ki bugün yemin çuvalı 230 lira. yem fiyatlarının daha makul seviyelere düşmesi veyahut süt fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

Tekirdağ Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, yem fiyatlarındaki ve girdilerdeki artışın acil olarak Ulusal Süt Konseyi tarafından süt fiyatlarına yansıtılması gerektiğini söyledi.

Yem fiyatları ile birlikte işçi maliyetlerinin de arttığını ifade eden Baykut, “Biz yıllardan beri bu işi yapıyoruz. 30 yıldan beri bu işin içindeyim. Bu yılki kadar dengesizlik ben hayatımda görmedim. Geçen yıl temmuz ayında süt 3.20 liraydı. Yem fiyatları birdenbire bir arttı ki bugün yemin çuvalı 230 lira. 19 protein yemin kilosu bugün 430 kuruş. Çuvalı 220-230 lira arası. Ulusal Süt Konseyi toplandı 8 Aralık’a kadar eski fiyat, 8 aralıktan sonra yeni fiyat dedi. Soğutulmuş süt fiyatı 4 lira 70 kuruş. Bu işin içinde adam fiyatı toplama fiyatı, biliyorsunuz asgari ücret arttı. Bütün insanlar sigortalı, dolayısıyla sigortalar maaşlar arttı. Elektriğe biliyorsunuz birçok zamlar geldi.” Dedi.

‘ULUSAL SÜT KONSEYİ FİYATLARI YENİDEN DEĞERLENDİRLEMELİ’

Baykut, sözlerini şöyle sürdürdü: “15 lirasını masraf kesip vatandaşa 4.55 kuruştan süt ödemesini gerçekleştirdik. Süt yemine bakıyorsun 4.30, süte bakıyorsun 4.55. 1.1’in altına düştüğünde Ulusal Süt Konseyi tekrar değerlendirilir diyor. Süt fiyatlarının tekrar değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bir ay önce 4.50’lerde olan yem fiyatları 4.30’lara geriledi. Bu yem fiyatlarının daha makul seviyelere düşmesi veyahut süt fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. En azından paritenin tutturulması gerekiyor. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Sayın tarım bakanımızda öyle söylemişti. 1.3’ün altına düşerse çiftçi para kazanamaz. Yani bir kilogram süt satarak 1.3 kilogram yem alabilmeli çiftçi. Bizim üretici çoğu küçük üretici. Küçük üretici baktı para kazanamıyor üretimi bırakıyor. Üretimden çıkanı da bir daha geri getiremiyorsunuz. Bu dengeler korunmalı. Bu dengeler korunmazsa küçük çiftçinin üretime devam etmesi mümkün değil”

Gündem Haberleri