Tekirdağ’da üreticiye kalitesiz tohum dağıtarak verim düşüklüğüne uğrayan Pioneer tohum firmasını uyarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bir firmanın reklam yaparak bu bölgede tohum dağıtması ve dağıttığı tabii tohumların da maalesef çok kalitesiz olması ve belki de bu tarlada bu şeydir, bu tohumdandır. Ve tabii ki büyük bir üretim düşmesine sebebiyet verdi. Tabii buradan bu firma yetkilisini de uyarmak durumundayız. Bakın gelin üreticiyle bir araya gelin. Üreticiye verdiğiniz zarar orta yerde. Bu zararları en kısa sürede tazmin noktasına gidin ve üreticimizin bu sıkıntısını hep birlikte hafifletmeye çalışalım. Bu olmadığı takdirde Ziraat Odaları Birliği olarak, Ziraat Odalarımız olarak bu işin takipçisi olacağımızı ifade edelim. Yani bu işin yargı ayağı var. Buraya işin varmadan bir şekilde bu firmanın üreticimizi sahiplenmesi ve zararını verdiği zararı da tazmin etmesi gerekiyor” dedi.
TEKİRDAĞ'DA AÇIKLAMA YAPTI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçeğinde kuraklık deniyle, ve bir firmanın kalitesi tohum satması nedeniyle yaşanan verim kaybı ile ilgili Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi’nde basın açıklaması yaptı. Kafaları gelişmeyen bir ayçiçeği tarlasında açıklama yapan Bayraktar’a bölgenin ziraat odaları başkanları ve çiftçiler destek verdi.
‘VERİMLİLİKTE ÇOK CİDDİ MANADA BİR DÜŞME VAR’
Bayraktar, “Tabii ayçiçeği ülkemiz için çok önemli bir ürün. Ayçiçeği alanları da bizler için çok önemli üretim alanları yaklaşık olarak ayçiçeği üretiminde 2.5 milyon tonlara vardık. Son yıllarda ayçiçeği üretimimiz bir artış gösterdi. Ve bu üretimin de yüzde kırkını Trakya bölgesi sağlıyor Yani kuru üretim yapmasına rağmen bu bölge ciddi manada ayçiçeği üretimini yapıyor. Tabii bu sene ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Bu bahçede de gördüğünüz üzere verimlilikte çok ciddi manada bir düşme var. Ve üreticimizi perişan eden bir üretim düşmesiyle karşı karşıyayız” dedi.
BAYRAKTAR, KALİTESİZ TOHUM DAĞITAN PİONEER TOHUM FİRMASINI UYARDI
Bayraktar, “Tabii bunun sebepleri var. Bir tanesi üreticilerimiz ekim zamanında aşırı yağışların olması neticesinde biraz ekime, ekimi geç yaptılar. Bazı arkadaşlarımızdan, çiftçilerimizden bu bilgiyi aldık. Bir de arkasından kuraklık geldi, sıcaklar. Üretimi fevkalade olumsuz etkiledi. Tabii bunun dışında bir firmanın reklam yaparak bu bölgede tohum dağıtması ve dağıttığı tabii tohumların da maalesef çok kalitesiz olması ve belki de bu tarlada bu şeydir, bu tohumdandır. Ve tabii ki büyük bir üretim düşmesine sebebiyet verdi. Tabii benim bizim üzüldüğümüz şu bu firma yetkililerinin aldığım bilgilere göre buraya gelip de üreticilere üreticileri dinleyip arkadaşlar böyle bir tohum dağıttık size ve sizi mağdur ettik ve üretimi engelledik, üretimimizi engelledik. Tohumlarımız maalesef kalitesiz çıktı deyip, bu zararlarınızı ben karşılayacağım. Bize düşen ne varsa bize düşen görev ne varsa bunu yapacağız demesi gerekirdi. Ama böyle bir şey duymadım. Yani arkadaşlarımızın bize ifadesine göre bu firmanın üreticiyi sahiplenmediğini görüyorum. Tabii buradan bu firma yetkilisini de uyarmak durumundayız. Bakın gelin üreticiyle bir araya gelin. Üreticiye verdiğiniz zarar orta yerde. Bu zararları en kısa sürede tazmin noktasına gidin ve üreticimizin bu sıkıntısını hep birlikte hafifletmeye çalışalım. Bu olmadığı takdirde Ziraat Odaları Birliği olarak, Ziraat Odalarımız olarak bu işin takipçisi olacağımızı ifade edelim. Yani bu işin yargı ayağı var. Buraya işin varmadan bir şekilde bu firmanın üreticimizi sahiplenmesi ve zararını verdiği zararı da tazmin etmesi gerekiyor” dedi.
‘ÇİFTÇİNİN BORÇLARI ETLENMELİ’
Bayraktar, “Şimdi tabii üreticilerimizin bu kuraklık karşısında, bu verim düşüklüğü karşısında birtakım talepleri var. Bir defa bu bölgede çok ciddi bir kuraklık var, çok büyük bir üretim düşmesi var Muhakkak suretle bu bölgedeki çiftçilerimize kuraklık yardımının yapılması lazım. Yine bu bölgede üretim yapan üreticilerimizin Ziraat Bankası'na, değişik bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Aynı velakli kredi borçları var. Bu borçların muhakkak surette faizsiz olarak ertelenmesi lazım. Bunun dışında yine bizim üreticilerimizin bu bölge üreticilerinin bizden talebi var. Diyorlar ki sadece ayçiçeğinde değil. Buğdayda da verim düşüklüğü var. Kuraktan buğday ürünümüz de etkilendi. Dolayısıyla bu bölge bir afet bölgesi ilan edilmeli diyorlar ve bu taleplerini de buradan dile getirmiş olalım. Yani bir afet bölgesi ilan edilmesi isteniyor üreticilerin bir tarafından. Bir de tabii bir bölgenin bir şanssızlığı var. Ayçiçeği, kuraklığı zararı TARSİM kapsamında değil Bununla alakalı da Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak girişimde bulunduk. TARSİM yönetimine konuyu intikal ettirdik. Iki bin yirmi dört yılında ayçiçeği zararının da yine TARSİM kapsamına alınmasını bekliyoruz.” Dedi.
‘AYÇİÇEĞİ FİYATLARINI, ÜRETİCİYİ MEMNUN EDECEK ŞEKİLDE BEKLİYORUZ’
Bayraktar, “Şimdi tabii burada ayçiçeği hasadımızla başlıyor. Başladı yavaş yavaş başladı. Yani on on beş güne kadar da çok geniş bir şekilde başlayacak. Evet Şimdi tabii burada üreticilerimizin yine bir beklentileri var. Alım yapan kuruluşların üreticimizin alın terini değerlendirerek Maliyetlerini dikkate alarak ve kendilerine refah payı sunacak bir fiyat bekliyoruz kendilerinden. Bir fiyat bekliyoruz. Bu fiyat üreticimiz de bekliyor. Henüz Bu fiyat açıklanmadı. Üretim yapan kuruluşlardan ayçiçeği fiyatlarını, üreticiyi memnun edecek şekilde bekliyoruz” dedi.