FERHAT AKGÜN
Marmara Denizi'nde şubat ayından beri etkili olan deniz salyası balıkçıları zor durumda bıraktı. Balıkçıların 'kay kay' adını verdiği deniz salyası kıyılarda kirliliğe neden olurken balıkçılar da denize açılıp balık tutamıyor. Aylardır evlerine balık götüremediklerini söyleyen balıkçılar, devletten destek beliyor.
Şubat ayından bu yana Marmara Denizi'nde görülen müsilaj (deniz salyası), günden güne yoğunluğunu artırıyor. Tekirdağ sahillerini vuran deniz salyası nedeniyle balıkçılar zor günler geçiriyor. Denize açılamayan çok sayıda balıkçı teknelerini barınağa çekti. Bazı tekne sahipleri ise çalışanlarını izne gönderdi.
‘BU FELAKETTEN NASIL KURTULACAĞIMIZI BİLMİYORUZ’
Bu boyutta bir felaketle ilk defa karşılaştığını ifade eden 45 yıllık balıkçı Eyüp Yiğiter isimli balıkçı, “62 yaşındayım babamdan itibaren balıkçılık yapıyorum. Ben hayatımda böyle bir doğa olayı görmedim. Önceki yıllarda ufak tefek olup geçmişti. Bilim adamlarının ‘müsilaj’ dediği bizimse ‘kaykay’ diye adlandırdığımız değişik bir doğa vekaleti. Bizlere bu konuda yetkili bir ağızdan bir bilgi verilmedi. Kamuoyu neden olduğunu konusunda bir bilgiye sahip değil. Biz bundan nasıl kurtulacağımızı bilmiyoruz. Marmara ve Ege’deki bütün balıkçılar bundan etkilendi” dedi.
‘3.5 AYDIR DENİZE AÇIKLAMIYORUZ ZOR DURUMDAYIZ’
Balıkçıların evlerine ekmek götüremediğini kaydeden Yiğiter, “Biz 3.5 aydır balık tutamıyoruz. Teknelerimizde çalışan yurdun çeşitli yerlerinden gelen işçilerimizi memleketlerine göndermek zorunda kaldık. 15 nisan yerine bizler şubat ayında kayıklarımızdaki balık avcılığını durdurduk. Bundan dolayı çok büyük gelir kaybına uğradık. 15 nisandan sonra denize çıkacak olan küçük balıkçı da denize çıkamıyor. Bu sektör inşaat sektörü gibi bir sektör. Birçok kolu olan bir sektör. Bu sektörde çalışanlar günlük evlerine ekmek götürmek zorunda olan insanlar. Bir kayıkta 25 kişi var. Bir kişi hande 4 kişiye bakıyor. Bu insanlar 100-150 kişiye bakıyor. Şimdi bu insanlar hiç gelirsiz.
‘KREDİLERİ ÖDEYEMİYORUZ DESTEK BEKLİYORUZ’
Zor günler geçirdiklerini söyleyen Yiğiter, “Kayık sahipleri Ziraat Bankası’ndan aldıkları kredileri ödeyemiyorlar. Sıkıntı durumdalar. BU sektörde büyük sıkıntılar var. Devletimizden sıkıntıları gidermesini istiyoruz. Yetkililerden bu duruma neyin neden olduğunun açıklamasını istiyoruz. BU durum çözülmezse balıkçılar sıkıntıya girecektir” diye konuştu.
‘BALIKÇILARA HİÇ DESTEK YOK, DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ’
Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Hüseyin Oğuz, “Limanın halini görüyorsunuz denize ağ atamıyoruz. İsyandayız. Kaykay ağlara yapıştığında ağlar dibe gidiyor, balık avlayamıyoruz. Bu sene balıkçılar olarak zor durumdayız. Bir ay oldu daha makinenin marşına basmadım. Balıkçılara hiç destek olduğu yok. Bize sokağa çıkma serbest ama balık tutamıyoruz. Devletten herkese verdiği gibi bir destek bekliyoruz” dedi.