BU SİSTEMLE KÖMÜR MADENLERİNDE KAZALAR ENAZA İNECEK

FERHAT AKGÜNMaden teknolojindeki gelişmelerle yeraltındaki kömür insan eli değmeden tam mekanize sistemlerle yer üstüne çıkarılıyor. Madende yaşababilecek kazaları en aza indirecek şekilde tasarlanan uzaktan kumadalı makine yeraltında...

FERHAT AKGÜN

Maden teknolojindeki gelişmelerle yeraltındaki kömür insan eli değmeden tam mekanize sistemlerle yer üstüne çıkarılıyor. Madende yaşababilecek kazaları en aza indirecek şekilde tasarlanan uzaktan kumadalı makine yeraltında 2 bin 700 işçinin çıkardığı kömürü bir seferde çıkartabiliyor. Göçüklere karşı hidrolik sistemlerle çalışan makine gaz ve su sızıntılarına karşı da onlar sensörle anlık izleniyor.

Tekirdağlı bir firma Edirne’nin Uzunköprü ilçesi Kırköy Köyü’ndebulunan maden ocağında son sistem modernize makinelerle kömür çıkarmaya başladı. Yeraltında hidrolik sistemlerle kendi kendine galeri açan makine uzaktan kumandalı operatörün yönlenderimesi ile insan eli değmeden kazdığı kömürleri bantlar vasıtasıyla yer yüzüne çıkarıyor. Zamandan iş gücünden tasarruf eden makine 2 bin 700 işçinin çıkardığı kömürü çıkarabiiyor. Bu sayede yine açık kömür ocaklarının olduğu Trakya’da doğa da tahribata uğramıyor. Göçüklere karşı hidrolik sistemlerin kullanıldığ maden ocağında gaz ve su sızınlarına karşı maden onlarca sensörle anlık izleniyor.

KÖMÜRLER İNSAN ELİ DEĞMEDEN YER ÜSTÜNE ÇIKARILIYOR

Firmanın maden koordinatörü Maden Mühendisi Oktay Yazıcı, “Tam mekanize, uzun ayak, arkadan göçertmeli sistemimiz üretimimizi gerçekleştirmekteyiz. Bu sistemde kömür insan eli değmeden kömür aynalı diye tabir ettiğimiz kazı alanından yer üstüne çıkmakta. Tamburlu kesim makinemiz kesime giriyor. Mekinemizin kazmış olduğu kömürün yüzde 40’lık bölümü direk konvörün üzerine indiriliyor. Konvör bantlara kömürü aktarıyor. Bantlarla kömür yer üstüne çıkarılıyor. Şiltlerin çekilmesi ile yüzde 60’lık kömür konvörün üzerine yükleniyor. Bu şekilde hiçbir el değmenden makinelerle kömürü yer üstüne nakletmiş ve üretmiş oluyoruz” dedi.

İŞ KAZASINI EN AZA İNDİRİYOR

Yazıcı, “Bu 120 metreye kadar devam edecek. Yer altındaki kazılarımızın yer üstüne herhangi bir intikali olmayacak. Dolayısıyla doğa üzerinde herhangi bir tahribat yapma şansına sahip değiliz. 100-200 metre derinliklerde kesinlikle ve kesinlikle yer üstünde bunu görme şansları olmayacak. Arazinin içerisindeki kazılmaya hazır kömürler de el değmeden yer üstüne çıkartılmış olacak. Hem insan ve insan sağlığı açısında riskler minimize olmuş olacak hem de teknojiyle yüksek randımanlı üretim olmuş olacak” dedi.

Gündem Haberleri