Süt satışından para kazanamayan üretici, dişi büyükbaş hayvanlarını kesime göndermeye başladı CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Aygun “Yem fiyatları artarken, çiğ süt fiyatı aynı kalamaz. Ulusal Süt Konseyi’ne baskı yapılıyor. Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı nedeniyle gıda enflasyonunda artışa neden olmaktan kaçınan Konsey, bu kez üreticinin büyük mağduriyetine neden olmaktadır. Süt üreticileri, hayvanlarını kesmeye başlamıştır. Et ve Süt Kurumu acilen piyasaya müdahale etsin!” dedi
CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun, Ağustos 2018 yılında yürürlüğe girmesi gereken çiğ süte litre başına 1.70 TL referans ücretinin sanayici tarafından uygulanmadığı, yem fiyatlarına gelen art arda zamlarla bu rakamın da anlamsız hale geldiği, dara düşen üreticinin sütten para kazanamadığı için dişi büyükbaş hayvanlarını kesime göndermeye başladığı uyarısını yaptı. Aygun, “Ulusal Süt Konseyi, yeni rakamı belirlemek için de toplanamıyor. Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı nedeniyle gıda enflasyonuna neden olmaktan kaçınan Konsey, hükümetin baskısı altında. Ancak bu kez olan üreticiye oluyor. Üretici, sütten para kazanamadığı için hayvanlarını kesmeye yöneldi. Ne yazık ki burada da önü kesilerek, kesime giden hayvanlara 3 ay sonrası için tarih veriliyor. Üreticimiz, hayvanını satarak bile yaşamını sürdüremez hale geldi” dedi.
Dr. Aygun, çiftçi ve hayvancıların çok zor durumda olduğunu, “Çiftçimiz, hayvanını kestirip borcunu ödemek istediğinde bile önü kapatılıyor. Et ve Süt Kurumu acilen piyasalara müdahale ederek, et ve süte destek vermeli, kesimlerin önüne geçmelidir!” dedi.
SÜT KRİZİ ÇIKACAK
CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun, et ve sütte yaşanan krize ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Aygun, süt fiyatının belirlenmesi için kurulan Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı kararların uygulanmaz hale geldiğini kaydetti. Ulusal Süt Konseyi’nin 15 Ağustos 2018 tarihinden geçerli olmak üzere çiğ süt üreticisinin eline geçecek rakamı litre başına 1.70 TL olarak belirlediğine işaret eden Aygun, “Ne var ki sanayici, bu fiyatı uygulamamış, üstelik alınan kararların üzerine yem fiyatlarına gelen zamlarla zaten bu referans fiyat da anlamsız hale gelmiştir” dedi.
Aygun, yem fiyatlarına art arda zam gelirken, süt fiyatının aynı tutulamayacağını belirterek, “Ulusal Süt Konseyi, yeni referans ücret için toplanamamıştır. Bunun nedeni hükümetin Enflasyonla Mücadele Programıdır. Gıda enflasyonunda yükselişe neden olmamak için Konsey toplanmaktan kaçınmaktadır. Süt fiyatlarına zam yapılamadığı için de çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız da insani koşullarda yaşayamaz hale gelmekte, geçim sıkıntısına düşmektedir” dedi.
Aygun, üreticinin artık geçinemediği için dişi büyükbaş hayvanlarını kesime göndermeye başladığını, bunun da sütte kriz çıkaracağını kaydetti. Müdahale olmazsa sütte arz krizi yaşanacağı için fiyatların artacağını, tam tersine gıda enflasyonunu doğuracağını söyleyen Aygun, “Hayvancılığın en önemli girdi kalemi olan yemde 2018 Ocak ayından bu yana yüzde 50-60 oranında fiyat artışı olmuştur. Yem bitkisi üretimi için gerekli olan gübreye de son 11 ayda yüzde 90-100 arasında zam yapılmıştır. Bu yüzden uygulanmayan litre başına 1.70 TL çiğ süt fiyatı bile yetersiz kalmıştır” görüşlerini ortaya koydu.
Aygun, süt ve et üreticisinin desteklenmemesi halinde bunun ülkeye maliyetinin daha da ağırlaşacağını vurgulayarak, “Et ve Süt Kurumu acilen piyasalara müdahale etmeli, hayvanlarını kesime götüren süt üreticisini durdurmalıdır. Süt ve et üreticisine teşvik ve destek uygulanmalıdır” uyarısını yaptı.