Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi İlçesinde bir sermaye kuruluşu tarafından yapılması planlanan Düz Cam Üretim Tesisi Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen ÇED olumlu kararına yapılan itiraz sonuç verdi ve Tekirdağ İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED olumlu’ kararının iptaline karar verdi.
ÇED OLUMLU RAPORU HUKUKA AYKIRI
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi’nin ortak yürüttüğü çalışmalar sonucunda açılan iptal davasında Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi Düz Cam Üretim Tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu raporunun hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
TERMİK SANTRALDEN SONRA DÜZ CAMA YÖNELMİŞLERDİ
Daha önce ilçede termik santral kurma çabaları başarısız olan şirketin Marmaraereğlisi İlçesi kurmak istediği düz cam üretim tesisi çabaları sonuç vermedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu raporunu Tekirdağ Bölge İdare Mahkemesi bozdu.
İlçede kurulması planlanan ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nden plan değişikliği geçen ıslah OSB’deki 18 iştirakçisinden 13’üne sahip olan ve adeta tek bir şirkete özgü OSB kurulması için de çalışmalarını sürdüren şirket Tekirdağ İdare Mahkemesi’nden bozduğu ÇED olumlu kararı ile yine emellerine ulaşamadı.
İLÇENİN İÇME SUYUNU TÜKETECEKLERDİ
Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi, kararında; Düz Cam üretim tesisinde kullanılacak yüzey ve yeraltı sularının bölgedeki yetersizliğine dikkat çekti. Şirketin düz cam üretim tesisinde kullanılacak soğutma suyunu Türkmenli Göleti’nden çekmesinin, ilçenin su kaynağını yok edebileceği ve bölgede su kaynaklarının sınırlı olduğu kaydedildi. Ayrıca DSİ’nin yeni kuyu açma çalışmalarına yeraltı sularının azalmasından dolayı izin vermediği belirtildi. TESKİ ve Marmaraereğlisi İlçe Belediyesi’nin de Türkmenli Göleti’nden yaz aylarında yeterli su alınamadığını belirttikleri ifade edildi.
ALTERNATİF YÖNTEM AÇIKÇA BELİRTİLMEDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu raporunda düz cam üretim tesisinde soğutma suyu olarak su kaynakları haricinde alter-natif yollar olduğu söylendiği ancak alter-natif yöntemin hangi kaynaklardan nasıl sağlanacağı belirtilmediği ifade edildi.
ÇED OLUMLU KARARI HUKUKA AYKIRI
Kuyu ve Türkmenli Göleti’nden alınacak suyla yapılacak soğutmanın yeraltı sularını ciddi derecede tehdit edeceği gerekçesi ile Düz Cam üretim tesisi projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ÇED olumlu kararının hukuka aykırı olduğuna karar verildi.
ÇEVRECİLER YİNE KAZANDI
Marmaraereğlisi’nin düz cam üretim tesisi için uygun olmadığına değinen Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Atilla Olgaç; “İlçemiz doğal ve tarihi güzellikleri ile turizm alanında gelişmesi gerekirken maalesef sanayileşmeye kurban edilmek isteniyor. İlçede daha önce termik santral kurmak isteyenler şimdi de düz cam üretim tesisi ile sanayileşme için tarih ve turizm cennetini seçmişlerdi. Ancak Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu kararını bozdu. Düz cam üretim tesisinde kullanılacak soğutma suyu konusunda tereddütlerimiz mahkemece görüldü. Türkmenli Göleti’nin suyu zaten ilçenin içme suyu için bile yetersiz. Ayrıca bölgede açılacak su kuyuları için DSİ’nin aldığı karar ve TESKİ’nin görüşü belli. Sanayi tesisleri zaten su kuyuları ile yeraltı sularını tüketmek üzere. Çevre Şehircilik Bakanlığı ÇED toplantısında asit yağmurlarına bile neden olabileceği açıkça söylenen düz cam üretim tesisine nasıl olumlu rapor verdi zaten anlamış değildik. Neyse ki Tekirdağ İdare Mahkemesi kararı bozdu. Hukuka aykırı olan her türlü kararın takipçisi olacağız. İlçemizin sanayileşmesi değil turizme açılması için yapılacak projelerin destekçisi olacağız. Çünkü hali hazırda örnek verecek olursak Çorlu bölgesi sanayi kuruluşları ile yaşanmaz hale gelmiştir. Ayrıca o bölgelerdeki OSB’ler bile yeterince dolu değilken ilçemizde ıslah OSB adı altında bir şirkete özel OSB kurulma çalışmaları da devam etmektedir. Yaşanabilir bir Marmaraereğlisi için doğal güzelliklerimizi, yeraltı kaynaklarımızı, 1. Derece tarım topraklarımızı ve tarihsel yapılarımıza sahip çıkmalıyız. Çevre ve doğa mücadelemizde bizlerin yanında olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesine ile bağlı STK’lara ve duyarlı tüm vatandaşlarımıza da teşekkürlerimizi sunarız.” diye konuştu.
KAYNAK: Habertrak/Serhat Yeşilipek