FERHAT AKGÜN
Tekirdağ’daki 12 belediye başkanı ve sivil toplum kuruluşları (STK), Ergene ilçesine bağlı Karamehmet mahallesindeki 2 bin 800 dekar tarım arazisine organize sanayi bölgesi yapılmasını engellemek amacıyla ortak bir açıklama yaptı.
Ergene ilçesindeki Karamehmet mahallesinde plastik OSB yapılması planlanan arazide bir araya gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 11 ilçe belediye başkanı, çevreciler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar, tarım arazisi üzerine plastik OSB yapılmasına tepki gösterdi.
"TEKİRDAĞ’DA ARAZİNİN YÜZDE 62,6’SI TARIMDA KULLANILIYOR"
ANKA Haber Ajansı’na tepkilerini dile getiren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Biz, bunun Tekirdağ’da tarım topraklarına yapılmasına karşıyız. OSB’lerde daha boş yerler var, oralarda yapsınlar. Tarım arazilerini korumak zorundayız. Tekirdağ’ımızın bir özelliği var. Tekirdağ’ın 323 kilometrekare arazisi var. Bu arazinin yüzde 62,6’sı tarımda kullanılıyor. Tekirdağ bu arazileri korumak zorunda. Biz de bunun peşindeyiz" dedi.
"BU TEPKİMİZ SONUÇ VERECEK"
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da şunları söyledi:
"Ergene ilçesinde bir plastik OSB kurma hazırlığı var. 90’lı yıllardan beri başlayan bir mücadele. Birinci sınıf tarım topraklarının sanayi alanı yapılma mücadelesi. 2022 yılına geldik. Pişirile pişirile önümüze konuluyor. Buranın plastik OSB’ye dönüştürülmesi ile ilgili bir konumuz var. Biz, Nisan 2021 tarihinde 25 binlik plan yapabilen büyükşehir meclisinde oybirliği ile buraya plastik OSB yapılmasını reddettik. Şunu söyledik: Tekirdağ sınırlarında 13, Ergene sınırlarında 4 OSB var. Bu OSB’lerdeki doluluk oranları yüzde 50. Planlı OSB’lerde doluluk oranı yüzde 50 iken birinci sınıf tarım topraklarına plastik OSB getirilmesini istemiyoruz diye haykırdık. Bunun hep birlikte karşısında durduğumuzu göstermek için buraya geldik. İnşallah bu tepkimiz sonuç verecek. Tekirdağ, İstanbul’un arka bahçesi olmayacak. Tekirdağ bir sanayi kenti, ancak Tekirdağ aynı zamanda bir tarım kenti."
"YATIRIMCILAR EĞER TRAKYA’DA YATIRIM YAPACAKSA BU OSB’LERİN İÇİNDE YAPMALILAR"
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, sanayicinin bölgede yapacağı yatırımlara karşı olmadıklarını belirterek şunları söyledi:
“Ergene Havzası Koruma Planı ile birlikte mevcutta OSB’lerimizde yüzde 50’ye varan bir alan var. Bu plan çerçevesinde normalde bölgemizde yapılacak sanayi tesislerinin bu alan içerisinde yapılması gerekir. Bugün bunun tam tersi yapılıyor. Planda sanayi alanı olmayan bir alanda bunun yapılmasına çalışılıyor. Toplumsal anlamda buna karşı çıktık. Yatırımcılar eğer Trakya’da yatırım yapacaksa bu OSB’lerin içinde yapmalılar. Hep birlikte havamıza, doğamıza sahip çıkmalıyız. Çünkü geleceğe miras bırakacağımız en önemli mirasımız doğamız."
Açıklamaya katılanlardan Bedia İlerler ise “Tarım topraklarımıza plastik OSB’nin yapılması tarım topraklarımız için korkunç bir şey. Trakya’da en önemli şey tarım toprakları. Biz, bunu yavaş yavaş bu vesile ile kaybediyoruz. Plastik OSB’nin burada yapılıp da içindeki müesseselere para kazandıracağına ben inanmıyorum. Çünkü bir getirisi yok. Burada pislik, toprağın gitmesine, havanın yok olmasına neden olacak. Bu, bir rant için yapılıyor. Burada yerler belirlenecek. Buradaki araziler ikinci üçüncü şahıslara satılacak. Buradaki tarım arazilerinin yok olmasına üzülüyorum. Buraya yapılmayacak, ben buna inanıyorum” diye konuştu.