Tekirdağ dünyanın en büyüğünü ağırladı

Dünyanın en büyük konteyner gemilerinden Panama bandıralı "MSC Samar" Tekirdağ Asyaport Limanı’na yanaştı.Mısır'ın Port Said Limanı'ndan yola çıkan 400 metre uzunluğunda, 62 metre genişliğinde ve 232 bin 618 groston ağırlığındaki...

Dünyanın en büyük konteyner gemilerinden Panama bandıralı "MSC Samar" Tekirdağ Asyaport Limanı’na yanaştı.

Mısır'ın Port Said Limanı'ndan yola çıkan 400 metre uzunluğunda, 62 metre genişliğinde ve 232 bin 618 groston ağırlığındaki gemi, Tekirdağ Asyaport Limanı'na yanaştı. Geminin yaklaşmasının ardından gemideki konteynırların elleçlemesi yapıldı.

Asyaport Limanı Planlama Müdürü kaptan Gökmen Azaklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, MSC Samar'ın Türkiye'ye gelen en büyük konteyner gemisi olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Geminin yarın Tekirdağ'dan ayrılacağını belirten Azaklı, “Gemi Avrupa limanlarındaki sıkışıklıktan dolayı Asyaport'a yanaştı. Bu gemi ülkemizde sadece bu limana yanaşabiliyor. Bu büyüklükteki gemiler sadece limanımızda elleçlenebiliyor. Gemi, 3 bin 82 konteyner tahliyesi yapıldıktan sonra limandan ayrılacak. Bizim için son derece gurur verici bir olay. Bu tür büyük gemiler uğrak yaptıkları ülkelerin ekonomisini ve denizcilik sektöründeki önemini ortaya koyarlar. 18 metre derinlik ve 2010 metre rıhtım uzunluğuna sahip Asyaport, dünyanın en büyük gemilerinden MSC SAMAR gemisini ağırladı. 400 metre uzunluğu ve 62 metre genişliği ile 4 futbol sahasına eşit; Paris’teki Eiffel Kulesi’nden yaklaşık 100 metre daha uzun olan 24 bin TEU taşıma kapasiteli MSC SAMAR Türkiye’ye gelen en büyük konteyner gemisi olma özelliğini taşıyor.” dedi.

Azatlı, gemi kaptanına plaket verdi.

MSC’nin ülkemize ve Asyaport’a olan güvenini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten MSC Türkiye Genel Müdürü Barış Dilek; “Türkiye’nin dış ticarette kırdığı rekorlar,artan potansiyeli ve dünya limanlarının çok azında erişilebilen Asyaport’un yüksek operasyon performansı MSC’nin 24 bin TEU kapasiteli gemilerini limanımıza göndermesinde etkili oldu. MSC’nin MSC GÜLSÜN sınıfı en büyük gemilerini göndermesiyle ithalat ve ihracatçılarımız yer ve ekipman sıkıntısı yaşamadan ürünlerinin ithalat ve ihracatlarını gerçekleştirebilecekler.” dedi.

Taşınan konteyner başına en düşük karbon ayak izine sahip olmasıyla da dikkat çeken MSC GÜLSÜN sınıfı gemiler, diğer gemilere oranla her taşıma için %48 daha verimli CO2 salınımı sunuyor. MSC GÜLSÜN sınıfı gemiler tek seferde 1.358 kargo uçağı, 2,5 km uzunluğundaki 44 uzun trenin ya da 14.072 kamyonun taşıyabildiği 47.512 araba, 2.94 milyon çamaşır makinesi ve ya 386 milyon çift ayakkabıyı taşıyabilme kapasitesine sahip.

Gündem Haberleri