Tekirdağ’ın dış ticareti Afrika’ya doğru kayıyor

FERHAT AKGÜNTrakya Dış Ticaret Platformu Başkanı Erdoğan Önder öncülüğünde kurulan platform Trakya ile Afrika arasında ticaret köprüsü kurdu. Tekirdağ ile Sudan’ın Elcezire bölgesi arasında imzalanan ön anlaşmalarla iki...

FERHAT AKGÜN

Trakya Dış Ticaret Platformu Başkanı Erdoğan Önder öncülüğünde kurulan platform Trakya ile Afrika arasında ticaret köprüsü kurdu. Tekirdağ ile Sudan’ın Elcezire bölgesi arasında imzalanan ön anlaşmalarla iki şehir arasında tarımdan sanayiye ürün ihracatı hedefleniyor.

Trakya Dış Ticaret Platformu Başkanı Erdoğan Önder, 2 yıldır faaliyet gösteren dış ticaret platformunun çalışmalarını Tekirdağ Odak Haber mikrofonlarına anlattı.

‘MAHMUT ŞAHİN’E TEŞEKKÜR EDERİZ’

Ören “Trakya Dış Ticaret Platformu Yaklaşık 2 yıldır Trakya bölgesindeki özellikle kobi özelliğine sahip firmalarımızın dış ticaret konularında özendirilmesi dış ticaret konularında bilgilendirilmesi amaçlı yine bölgemizin firmaları ile birlikte bir araya gelerek kurmuş olduğumuz bir yapı. Platformumuzun içerisinde özellikle bölgemizin ana konularından tarım ve tarıma dayalı sektörlerin bulunduğu Trakya Tohumcular Derneği, var. Süreçte bize en büyük katkıyı sunan Trakya Kalkınma Ajansı Sayın Mahmut Şahin beye de buradan teşekkür ediyorum. Çünkü bizler gönüllülük esasına dayalı olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz dolayısıyla. Devletimizin kurumlarını da yanımızda olması bizlerin çalışmasına çok daha katkı sağlayacaktır ve güç verecektir. Bu anlamda Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte bütün projelerimizi yürütmeye gayret ediyoruz” dedi.

SUDAN’A TİCARET ATACAĞI

Ören, “Bu süreçte tabi platform olarak kendimize hedefler koyduk. Bu hedeflerde hedef bölge ve ülkeler olarak. Bunların başında Afrika bölgesi gelmekte. Asya bölgesi ve Avrupa'nın bize yakın olan kısmı olan Balkanlar bölgesinde. Bu bölgelerin içerisinde de ülke olarak da belirlediğimiz ülkeler var. Bunların başında sudan, Rusya, Özbekistan, Bosna Hersek. Yine Afrika'nın birkaç ülkesi Ukrayna gibi bugün her ne kadar sıkıntılı günler yaşasa dahi bizim için bunlar yine hedef bölge ve ülkeler. Ve bu hedef ülkelerimiz den ilkini Sudan'da başlattık. Sudan, Afrika'nın ve dünyanın tarımsal anlamda çok ciddi potansiyele sahip olan ülkelerin başında gelmekte ve Sudan'ın içerisinde de biz daha verimli olması açısından el cezire bölgesi dediğimiz bir eyalet El cezire bölgesi ile Trakya bölgesi olarak tarım ve tarıma dayalı sektörler arasında bir işbirliği anlaşması üzerine yola çıktık. Bundan 3 ay öncesinde Trakya Kalkınma Ajansı yetkilileri, Yetkin bey,  Birol Tarar işte Yücel beyle birlikte biz bir ziyaret gerçekleştirdik. Bu ziyarette yerinde görme fırsatımız oldu. Inceleme fırsatımız oldu. Orada bir ön anlaşmayı imzaladık. Sonrasında tabi ilişkilerimizi devam ettirirken yine geçen hafta. El cezire bölgesi zirai anlamda. Yetkililerini işte bunların içerisinde el cezire bölgesi çiftçiler birliği başkanı, El cezire Üniversitesi Rektör ve heyeti bunları bölgemizde ağırlama fırsatı oldu.” dedi.

TEKİRDAĞ’DA KURUMLARI VE SANAYİ TESİSLERİNİ ZİYARET ETTİLER

Ören, “Bu ziyaretlerde bölgemizin dinamikler olan tohum firmaları, tarım makineleri firmalarının. Özellikle Hayrabolu, Tekirdağ, Hayrabolu, Keşan ve İpsala bölgelerindeki firmalarımızı yerinde ziyaret ederek. Artı yönleri misafirlerimize gösterme fırsatı oldu. Ve bölgemizdeki diğer kamu kurumlarına ziyaretler gerçekleşti. Yine El cezire Üniversitesi ile bölgemizin güzide üniversitelerinden Namık Kemal Üniversitesi ile bir ön anlaşma protokol imzalandı. Karşılıklı eğitim konusunda birlikte işbirliği konusunda imzalar attılar. Bu bu süreçte bölgemizin valiliğine Önder Çiftçi Derneği’mizi STK'larda ziyaret fırsatı yakaladık. Ve sonucu itibariyle de geçen cuma günü Kalkınma Ajansı binamızda bu iki bölge yani projemizin adı. El Cezire ve Trakya bölgesi tarımda iş birliği projesi isim olarak bunu koyduk ve karşılıklı. Ön anlaşması yapmış olduğumuz projenin anlaşma imzalar attık, inşallah bundan 1 ay öncesinde de. Yine bizim için hedef bölgeler olan Bosna Hersek ile alakalı. Bosna Hersek'in yakınında bulunan 1 yanına bölgesinde 1 yanına bölgesi meclis Başkan Yardımcısı ve heyeti bölgemizi ziyaret etti ve onlarla da 1 ön anlaşma yaptık. İnşallah bu yapılan anlaşmaları. Takip ederek. Ve bu anlaşmalardan bölgemizin menfaatine olarak ticaret hacmini başlattık ve büyütmek amacımız beklentilerimiz yüksek. Özellikle bizim tohumculuk konusunda” dedi.

TEKİRDAĞ TİCARETİ AFRİKA’YA KAYIYOR

Ören, “Türkiye'nin sayılı tohum firmalarının bulunduğu bir bölge için her geçen gün kendini geliştirmekte, aynı zamanda tarım makineleri üreticileri için de bu böyle. Bu proje kapsamında. Sudan çok yüksek verimli arazilerle sahip. Bizim anlaşma yaptığımız bölge el cezire bölgesi. Tamamı sulanabilir bir milyon dönümlük bir bölgeden bahsediyoruz. O aslan karşılıklı yapacağımız işbirlikleri anlaşmasında. Bizden onlara gidecek olan tarım makine ve ekipmanları onlardan bize gelecek olan tarım ürünleri bunlar karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde yapabileceğimiz şeyler bunun içinde yine. Tabi bu projenin en önemli yanını söyle, belirtebilirim ben. Zaman zaman zaman sürekli heyetler gidip gelebilir, doğrudur ama bu projenin saç ayağını oluşturan devlet STK ve özel sektörün bir arada çalışıyor olması ve bu sayede eksik yanlarımızı tamamlayarak daha hedefe yönelik çalışmalarımıza katkı sunacağı aşikar inşallah” dedi.

Gündem Haberleri