Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyonda (TESKİ) taşerondan geçiş yapan 800 işçi, kadrolu işçilerle aralarındaki ücret farkının giderilmesini istiyor.
KHK ile belediye şirketlerine geçirilen ancak Yüksek Hakem Kurulu (YHK) kararıyla yüzde 4 zamma mahkum edilen belediye işçileri, 30 Haziran’dan itibaren başlayacak toplu sözleşme sürecini bekliyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyonda (TESKİ) taşerondan geçiş yapan 800 işçi, kadrolu işçilerle aralarındaki ücret farkının giderilmesini istiyor. Salgın nedeniyle sözleşmenin erteleneceği söylentileri nedeniyle kaygılanan işçiler, üyesi oldukları Genel-İş Sendikasından bilgi alamamaktan yakınıyor.
“İlk başlarda kadroya geçiyoruz diye seviniyorduk. Ama işin aslı sonra belli oldu. Taşerondan kadroya geçerken ücretimiz düştü. Bir de iki yıldır zam alamayınca asgari ücrete talim etmeye başladık” diyen bir TESKİ çalışanı şöyle devam etti: “TESKİ bünyesinde çalışan kadrolu işçi sosyal hakları ile birlikte bizden iki kat daha fazla ücret alıyor. Aldıkları fazla mesai ücreti ile neredeyse üç katına çıkıyor. Kadrolu arkadaşlar ile aynı işi yapıyoruz ama ücrete gelince ayrılıyoruz. Bu sözleşmede ücret farklılığının giderilmesini istiyoruz.”
İŞ YÜKÜMÜZ ARTTI
Kadroya geçtikten sonra iş yüklerinin de arttığını belirten bir başka işçi, “26 bin abonenin olduğu bir ilçede okuma, açma-kapama işlerini dört kişi yapıyoruz, koca ilçenin bakım işlerini üç kişi yapıyor” diye konuştu. Salgın döneminde çalışmadıkları için yol ve yemek gibi sosyal haklarının ödemediğini ve gelirlerinin azaldığını anlatan işçi şunları söyledi: “Ücretlerimiz yetmediğinden dolayı işe yürüyerek gidiyorduk, bazı arkadaşlar yemek parası cebinde kalsın diye yemek için ya eve gidiyordu ya da çay simit ile öğleni atlatıyordu. Salgın döneminde bunlarda gidince asgari ücrete talim ettik.”
"SENDİKAYA ULAŞAMIYORUZ"
Sözleşmelerinin başlamasına az bir süre kalmasına rağmen taslaktan ve sözleşme sürecinden bilgilerinin olmadığını belirten bir başka işçi, üyesi oldukları Genel-İş Sendikasına tepkili: “Bir yıl içinde sadece üç sefer bizim müdürlüğe geldiler. Telefon ediyoruz, ulaşamıyoruz. Ortada taslak var mı yok mu bilmiyoruz. Süreç nasıl işleyecek bilmiyoruz. Sadece üye yapmayla olmaz, bu iş.”
"ASIL MESELE BİRLİK OLMAK"
“Bizim taleplerimiz belli. Eşit işe eşit ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyoruz” diyen bir diğer işçi, şöyle devam etti: “Bunun için birlik olmak lazım. Bizi bu halde çalıştıran yasayı çıkaran AKP, işverenimiz de CHP. Bu ekmek meselesi. Eğer biz işçiler birlik olursak hem sendika yanımızda durur hem de haklarımızı alırız.” Başka bir TESKİ işçisi ise “İlk önce taslağı biz hazırlamalıyız. Hiçbir şeyden haberimiz yok. Görüşmelere işçi temsilcileri de katılıp, işçiyi sürekli bilgilendirmeli. Ama asıl mesele işçinin birliği” dedi.
YÜZDE 4 DAYATMASI ÜCRETLERİ ERİTTİ
OHAL koşullarında 696 Sayılı KHK ile kamuda çalışan taşeron işçiler 1 Ocak 2018 tarihinde 4-D statüsünde kadroya alınmıştı. Belediyelerde çalışan taşeron işçiler ise belediye şirketlerinde aynı statü ile çalıştırılmaya başlandı. Yüksek Hakem Kurulu bu statüde belediye şirketlerinde ve kamuda çalışan işçilerin tepkisine rağmen sözleşmelerini her altı ayda bir yüzde 4 zam yapılması doğrultusunda bağıtlamıştı. Yüksek Hakem Kurulu kararı ile bağıtlanan sözleşme, kamuda çalışan işçilerin 31 Ekim 2020, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ise 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli. İki yıldır her altı ayda bir sadece yüzde 4 zam alan işçilerin ücretleri sürekli eriyerek asgari ücret düzeyine geriledi.
KAYNAK" EVRENSEL GAZETESİ