Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin üreticinin beklentisine rağmen süt fiyatlarında sessizliğini korurken Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Gıda Komitesinin başında bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı eleştirerek, "Şuana kadar beklediğimiz olumlu desteği Ekonomi Bakanlığımızdan görememek bizleri oldukça üzmektedir" dedi.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, süt fiyatlarındaki belirsizliğin devam etmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile ilgili bir eleştiriye yer verilmezken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak eleştirildi. Keskin, "Gıda komitesinin başında bulunan, Ekonomi Bakanlığımızın üreticilerimizin feryadına karşılık vermesi ve sesimizi duyması gerekir. Şuana kadar beklediğimiz olumlu desteği Ekonomi Bakanlığımızdan görememek bizleri oldukça üzmektedir" dedi.
SÜTTE BÖLGESEL İHALELER GERİ GELECEK
Sektörde süte beklenen zammın kaçınılmaz olduğunu belirten Keskin, "Bu gidişle üreticilerimizin mağdur olmaması için konseyden önce olduğu gibi bölgesel ihalelerle süt fiyatları belirlenmesi de söz konusu olacaktır" dedi.
Keskin'in yaptığı yazılı açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle:
AİLELERİN TEMEL GEÇİM KAYNAĞI
"Ülkemizde Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir çok aile işletmesi bulunmaktadır. Süt , genellikle küçük ölçekli işletmeler (1- 10 baş) tarafından üretilmekte ve satışa sunulan sütten elde edilen gelir işletmedeki ailenin temel geçim kaynağını oluşturmaktadır.
SÜT ÜRETİCİLERİ ARTIK SON NOKTAYA GELDİ
Pandemi ve yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen üretmeye devam eden ve devletimizin yanında olan ülkemizin her köşesinde üstün emekler ve zahmetlerle üretmeye çalışan, zorluklarla mücadele eden ve zorlu koşullara rağmen ayakta durmaya çalışan süt üreticilerimiz artık son noktaya gelmişlerdir.
AYLARDIR SÜT ÜRETİCİLERİ OLARAK SÜT FİYATLARININ DÜZENLENMESİNİ BEKLİYORUZ
Aylardır süt üreticileri olarak süt fiyatlarının düzenlemesini beklemekteyiz. Üreticilerimiz ürettiğini değer fiyattan satamazken tüm girdi maliyetlerimize başta saman ve besi yemine üst üste gelen zamlarla uğraşmaktan yorulmuş ve küçük üreticilerimiz neredeyse üretimi bırakma noktasına gelmiştir.
EN KISA ZAMANDA SÜT FİYATLARINA DÜZENLEME GELMEZSE DİŞİ HAYVANLARIN KESİM HIZLARI DURMAYACAK
En kısa zamanda süt fiyatlarına düzenleme gelmediği takdirde dişi hayvanlarımızın kesim hızlarını durduramayacağız. Kesime giden dişi hayvan sayımız günden güne hızlanacak bu durumu engelleyemeyeceğiz. Geçmiş yıllarda yaşandığı gibi, daha sonra hayvanları yurt dışından getirmek zorunda kalacağız. Ülkemiz bugün süte yapılacak zamdan daha çok maliyetle karşı karşıya kalacaktır.
ÜRETİM YAPILAMAZ HALDEDİR
Ülke olarak genç nüfusu zaten bu şartlarla üretime teşvik edemiyoruz, şehirlere göçün önüne geçilmezken var olan yorulmuş süt üreticilerimizin de ayakta duracak güçleri kalmamıştır. Üretim yapılamaz haldedir.
HAYVANCILIK BÜYÜK DARBE ALACAK
Üreticilerimiz üretimden çekilirse ülke ekonomimiz büyük ölçüde etkilenecektir. Acilen yeni fiyat uygulamasına geçilmez ve hayvanlarımızı kesimden kurtaramazsak hayvancılığımızın toparlanması da hayli zaman alacaktır.
EKONOMİ BAKANLIĞI SESİMİZİ DUYMASI GEREKİYOR
Gıda komitesinin başında bulunan, Ekonomi Bakanlığımızın üreticilerimizin feryadına karşılık vermesi ve sesimizi duyması gerekir. Şuana kadar beklediğimiz olumlu desteği Ekonomi Bakanlığımızdan görememek bizleri oldukça üzmektedir.
BÖLGESEL İHALELERLE SÜT FİYATLARIN BELİRLENMESİ SÖZ KONUSU OLACAK
Hal böyleyken, sektörde süte beklediğimiz zam kaçınılmaz olup, bu gidişle üreticilerimizin mağdur olmaması için konseyden önce olduğu gibi bölgesel ihalelerle süt fiyatları belirlenmesi de söz konusu olacaktır.
SÜT ÜRETİCİLERİ EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALACAĞI TARIM VE HAYVANCILIK YAPMAK İSTİYOR
Süt Üreticileri olarak emeklerimizin karşılığını alacağımız, daha fazla üreteceğimiz, istihdama katkı sağlayacağımız ve işletmelerimizi ayakta tutabilecek tarım ve hayvancılık yapmak istiyoruz.
TARIMDANHABER