Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine bağlı Emiryakup mahallesinde, karpuz üreticisi çiftçiler 2023 yatırım planında olan sulama göletinin bir an önce yapılmasını istiyor.
Hayrabolu ilçesi Emiryakup mahallesinde karpuz üretimi yapan çiftçilerin su sorunu çözüm bekliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2023 yatırım planı içerisine alınan sulama göletinin çalışmalarının başlamaması nedeniyle mahallede üretim yapan çiftçiler, göletlerinin biran önce yapılmasını talep etti. Her gün köyün 5 km uzağındaki sulama göletinden tankerler ile karpuz sulamak için su taşıyan çiftçiler bu nedenle maliyetlerin arttığını tüketicinin bu yılda karpuzu pahalı yiyeceğini belirtti.
TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNDÜRÜYORUZ
Konuyla ilgili açıklama yapan mahalle muhtarı Osman Uysal; ‘’Emiryakup’ta ekilen tarım ürünleri Buğday, Ayçiçeği, Mısır buna ek olarak ta insanlar yeni yeni karpuzculuğa, domatesçiliğe döndüler. Tabi bu da domatesçilik ve karpuzculuk demek, birim alanda daha fazla para kazanması demek Tekirdağ buraya km uzakta. Tekirdağ’ın nüfusu 1 milyon 170 bin. Yerinde bu insanları besleyebilmek, doyurabilmek tüketici içinde iyi. Burada üretilirse, burada üretilmesi için de bize su lazım. Bizim bir gölet projemiz vardı, 2023 yatırım programına alındı bu gölet. Fakat bu göletin biz ivedilikle yapılmasını istiyoruz. Şimdi bu şekilde, karpuz üretimi yapıyor vatandaşımız ama taşıma suyla yapıyor. Taşıma suyla değirmen dönmez diyorlar ama biz o değirmeni taşıma suyla döndürmeye çalışıyoruz. Komşu köyün bir tanesinde 5 km uzakta bir gölet var, oradan 3 tonluk tankerler ile su getirerek karpuz üretimi yapıyoruz ve buna rağmen Tekirdağ ilinde karpuzumuz markadır ve pazara bu karpuzu ilk biz çıkarıyoruz.Bizim yetkililerden istediğimiz göletimizin ivedilikle yapılması. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Tarım bakanımızın dediği gibi, ekilmedik bir karış toprak kalmayacak biz de işte arazilerimizi ekmek istiyoruz. Çalışmak istiyoruz, bizi çalıştırmak için de su lazım. Hem köyün ekonomik durumuna katkı sağlansın, köyümüz de hayvancılıkta çok, küçük baş, büyük baş suyumuz olursa hayvancılıkta da girdi maliyetlerimiz azalacaktır bu yüzden hayvancılığında çoğalacağına inanıyorum. Köyün muhtarı olarak köyüme ön ayak olmak istiyorum ve yetkililerden ben bunu rica ediyorum.’’ Şeklinde konuştu.
SULAMA GÖLETİMİZ YAPILIRSA MALİYETLERİMİZ DÜŞER
Sulama göletinin yapılmasının maliyetleri düşüreceğini belirten karpuz üreticisi Ali Erden; ‘’Karpuz üreticisiyim, köyümüzde su olmadığından dolayı taşıma suyla değirmen dönmez derler ama biz değirmeni döndürüyoruz görüyorsunuz vaziyeti. Tanker ile günde 8-10 tanker su taşıyarak çevre köylerden, göletlerden, dere yataklarından su taşıyarak karpuz üretiyoruz ve taşıma suyla ürettiğimiz karpuzlar maliyetli oluyor. Maliyetler arttığından dolayı da tüketicimizde karpuzu pahalı yemek zorunda kalıyor. Ama bir sulama göletimiz olsa maliyetler düşecek karpuz ucuz olacak vatandaşımız da karpuzu ucuz yiyecek.’’ Dedi.