CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çorlu Tren Kazası’nda 8 Temmuz’da meydana gelen tren kazasında yolcu sayısının belirsizliğinin, önceki gün çıkan Bilirkişi Raporu ile tescillendiğini söyledi. Ulaştırma Bakanlığı’nın kaza sonrası yaptığı ilk açıklamada Uzunköprü-Halkalı seferini yapan trende 362 yolcu olduğunu açıkladığını, 9 Temmuz 2018 tarihli Olay Yeri İnceleme ve Keşif Tutanağı’nda ise Uzunköprü-Halkalı arasında 563 bilet satışı yapıldığının kamuoyuna duyurulduğunu anımsatan Aygun, “8 Ekim 2018 tarihli Bilirkişi Raporu’nda ise trende 360 yolcu, 6 mürettebat olduğu belirtilmektedir. Trendeki yolcu sayısının bile muamma olduğu bir gerçektir. Bu anlayışla ne Bilirkişi’ye ne TCDD’ye ne Bakanlık’a güvenmek mümkün” dedi.
“RAPORA GÖRE TCDD’DE KİŞİLER DEĞİL, YILLARA SARİ BİRİKİMLİ KUSUR VAR”
Aygun, Bilirkişi Raporu ile TCDD Yönetim Bloğu’nun suçsuz bulunmasının “skandal” olduğunu söyledi. Bilirkişi Raporu’nda, 145 yıl önce yapılan menfezin çağın koşullarına uymayan “kargir” yapıda olduğunun ve bugüne kadar hiç yenilenmediğinin belirlendiğini, 145 yıl boyunca hiç kaza olmadığı gerekçesiyle de menfeze ilişkin yağış istatistiklerinin tutulmadığının belirtildiğini anımsatan Aygun, “Ama ne hikmetse tüm hatalar sıralanırken, TCDD Yönetimi kusurlu bulunmuyor” dedi.
“TCDD’NİN TEPE YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINSIN”
Aygun, Bilirkişi Raporu’nda yer alan “Kaliteli personel azlığı ve demiryolundaki teknoloji yetersizliği mevzuat eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle Yapısal Organizasyon ve Yönetim Bloğu’na kişilere bağlı olmaksızın yıllara sari birikimli sorumluluk düşmektedir” tespitlerine dikkat çekerek, “İşte bu tespit yapılarak kişiler değil, bugüne kadarki tüm TCDD Yönetimleri kurumsal olarak suçlanmaktadır. TCDD’nin Tepe Yönetimi aklanıp, 4 kişilik Yol bakım Ekibi asli kusurlu bulunmaktadır. Bu adalet ve hakkaniyet duygularımızı yerle bir etmektedir. TCDD Yönetimi derhal istifa etmelidir veya görevden alınmalıdır” dedi.
Aygun, yolcu sayısındaki çelişkili açıklamaları da şöyle ortaya koydu: “Tren kazasının ardından o günkü adıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığı ilk açıklamada; 12703 numaralı trenin Uzunköprü-Halkalı seferini yapmak üzere 6 vagon, 362 yolcu ve 6 personelle yola çıktığını kamuoyuna duyurdu. 9 Temmuz 2018 tarihli ve Cumhuriyet Savcıları ile Bilirkişiler tarafından hazırlanan 9 Temmuz 2018 tarihli Olay Yeri İnceleme ve Keşif Tutanağı’nda ise 6 vagonlu trenin 60’ar kişilik olduğu ve Uzunköprü-Halkalı arasında 563 bilet satışı yapıldığı, Muratlı’ya gelmeden sadece 393 biletin kondüktör tarafından kontrol edildiği belirtildi. Hatta bu Tutanak’ta Tren Personeli’nin ‘Trende yer adedinden fazla yolcu vardır’ ibaresi ile mobil bilgi sistemlerine giriş yaptığı, ‘saat 16.50 itibarıyla hafta sonu olması ve yolcunun kalabalık olması nedeniyle istasyon ve duraklarda yolcuların emniyetle inip binmelerini sağlamak üzere normalden fazla duruş yapıldığı’ belirtilmiştir. Şimdi 8 Ekim 2018 tarihinde çıkan Bilirkişi Raporu’nda ise yolcu sayısı daha da azaltılmıştır. Satılan bilet adedi örtbas edilmiş, trende yer adedinden fazla yolcu sayısına ilişkin bilgiler göz ardı edilmiştir. Bilirkişi Raporu’nda; Uzunköprü-Halkalı seferini yapan 12703 numaralı yolcu treninin 360 yolcu ve 6 mürettebatla seyir halinde iken kaza yaptığı belirtilmiştir.”
Yolcu sayısı konusundaki bu üç farklı açıklamanın devlet ciddiyeti ile bağdaşmadığını kaydeden Aygun, “Hangisine güvenelim? Yolcu sayısı bile muamma olanTCDD’ye güven sarsılmıştır. Bakanlık, Keşif Tutanağı ve Bilirkişi Raporu’ndaki sayılar farklıdır. Dünyanın en güvenilir yolculuğu olan demiryolu yolculuğu, AKP ile dibe çakılmıştır. Sorumlular derhal görevden el çektirilmelidir” dedi.