FERHAT AKGÜN
Gübre başta olmak üzere artan maliyetleri değerlendiren Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, “Sadece vatandaş kaybetmedi, Türkiye kaybetti aslında. Hiç kimsenin de gıkı çıkmıyor bu konuda. Ne yazıkki ama ne yazık ki bizi hiç duyan yok. Bu çiftçi üvey herhalde” dedi.
Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, son aylarda gübre ve mazot başta olmak çiftçiyi etkileyen zamlarını değerlendirdi.
‘NE YAZIK Kİ BİZİ HİÇ DUYAN YOK. BU ÇİFTÇİ ÜVEY HERHALDE’
Hiçkimsenin artan zamlar karşısında gıkının çıkmadığını belirten Saygı, “Gübre fiyatları tahmin edilmez aklının ucundan geçilmez gibi fiyatlar oldu. Tam bir yıl önce 20-20 gübre bin 600 ile bin 800 arası fiyatlar varken şuanda 5 bin liranı üzerinde. Üre gübresi 10 lira. Ne oldu, böyle bir şey olur mu? Bunu bir türlü çiftçi haklı yere mantığı almıyor. Bunlar neye göre hesaplanıyor bunu sormak lazım. Kimse kusura bakmak lazım bizim işimiz bu. Sadece vatandaş kaybetmedi Türkiye kaybetti aslında. Biz bunu yeterince sadece kendimiz üretemiyoruz. Hiç kimsenin de gıkı çıkmıyor bu konuda. Biz oda başkanları olarak 1.5 ay önce toplandık. Sayın vekillerimize herkese maliyetlerle fiyatlarla ilgili fakslarımızı çektik. Ne yazıkki ama ne yazık ki bizi hiç duyan yok. Bu çiftçi üvey herhalde” dedi,
‘BU KADARDA ALAY EDİLMEZ BU ÇİFTÇİYLE’
Desteklemelerin az olduğunu söyleyen Saygı, “Emin olunki bize ‘siz ne yapıyorsunuz?’ diyen yok. Böyle bir mantık böyle bir idarecilik olmaz. Ben buradan başta Cumhurbaşkanıma, tarım bakanıma bakanlara tüm yetkililere sesleniyorum. Desteklemeler açıldı 10 kuruş hep aynı buğday, ayçiçek 50 kuruş. Ne yapılmış? Biraz gübre desteği artırılmış. Gülünç rakamlar, gerçekten gülünç rakamlar. Bu kadarda alay edilmez bu çiftçiyle. Gerçekten zor günler geçiriyoruz. Bu nereye kadar” dedi.
‘NE VAR BEYİNLERİNDE BEN BUNU ÇÖZEMEDİM’
Çiftçinin tarlaya gübre atamadığı için verimlerinin düşeceğini kaydeden Saygın, “Kesinlikle ve kesinlikle taban gübresinde bugün dönümde buğdaya 20-25 kilo atılıyor. Çiftçi ne yaptı 10 kilo attı. Bu yarın verime, kayba sebep olacak. Aşikar bir şey. Ne var beyinlerinde ben bunu çözemedim. Yarın bu Türkiye bu buğdayı üretmezse bu dışarı ne yapacak. Besleyecek mi bu 85 milyon insanı? O zaman bu fiyatlar ne olacak hiç düşündüler mi? Çok sitemim var. Ama bizi maalesef dinleyen yok” dedi.