Asyaport Tekirdağ'ın gururu oldu

Asyaport Tekirdağ'ın gururu oldu
Hizmet sektörünün ihracat şampiyonları açıklandı. Yük taşımacılığında birinciliği Ekol Lojistik alırken; liman işletmeciliğinin havadaki şampiyonu TAV, denizdeki şampiyonu da Asyaport oldu.Hizmet İhracatçıları Birliği...

Hizmet sektörünün ihracat şampiyonları açıklandı. Yük taşımacılığında birinciliği Ekol Lojistik alırken; liman işletmeciliğinin havadaki şampiyonu TAV, denizdeki şampiyonu da Asyaport oldu.

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), 2020 yılı İhracat Şampiyonları açıklandı. Birlik bünyesindeki alt sektörlerden oluşan 17 kategoride ilk üçe giren firmalar gösterdikleri başarıdan dolayı plaketlerini aldı.

Gösterdikleri performans ile 2020 yılı Hizmet İhracatı Şampiyonu olan ihracatçıları tebrik eden HİB Yönetim Kurulu Başkanı İlker AYCI, “Türkiye’nin en genç ihracatçı birliği olmamıza rağmen, üye sayımızı kısa sürede 2 binin üzerine, Covid-19 pandemisinin yıkıcı şartlarına rağmen ihracatımızı da 46,2 milyar dolar seviyelerine çıkarmayı başardık. Sektörümüz bu yıl aynı zamanda 21 milyar doların üzerinde bir dış ticaret fazlasına da imza atmış durumda” dedi.

‘Bacasız sanayii’ adıyla ülkemizin ‘yumuşak gücü’ olarak bilinen hizmetler sektörünü ‘stratejik güç’ olarak tanımlayan Başkan AYCI, “Dünya çapında 170’ten fazla ülkede günlük 700 milyon izleyiciyle buluşan Türk dizileri sayesinde, tıpkı ülkemize gelen yabancı turistlerin sayısı gibi Türk ürünlerine olan ilgi ve talep de her geçen gün katlanıyor. Benzer şekilde Türkiye’de eğitim gören yabancı ülke vatandaşları da mezun olduktan sonrada ülkemize turistik amaçla geliyor, aynı zamanda kendi ülkesinde Türkiye’yi en iyi şekilde tanıtıyor ve iş yapmak için ülkemiz firmaları ile iletişime geçiyor. Kısacası hizmetler sektörümüz yakaladığı başarılar ve planlanacak dönüşümler sayesinde küresel markaya evrilerek ekonomik açıdan da tam bağımsızlık için güçlü kaynak teşkil edecek ve kısa vadede hedeflediğimiz 150 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağız” şeklinde konuştu.

Hizmet ihracatının doğrudan cari açığı kapatıcı etkiye sahip olmasının yanı sıra, mal ihracatı üzerindeki dolaylı etkisiyle toplam katma değere katkı sağladığını belirten ve tüm ihracatçıları başarılarından dolayı tebrik eden TİM Hizmet Sektör Konsey Başkanı Sn. Ahmet AKBALIK, “HİB bünyesindeki eğitim hizmetleri, eğlence ve kültür hizmetleri, müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri, turizm ve seyahat ile ilgili hizmetler, liman işletmeciliği ve yer hizmetleri, yazılım ve bilişim hizmetleri, yolcu taşımacılığı hizmetleri, yük taşımacılığı ve lojistik hizmetleri, diğer iş hizmetleri sektörlerinin detaylı bir şekilde analizlerini yaptık. Bu araştırma sayesinde tüm sektörlerimizin mevcut pozisyonlarını, rakiplerimizin stratejilerini, hedef pazarlarımızı ve nasıl konumlandırma yapmamız gerektiği gibi sonuçlara ulaştık. Bu sonuçlar doğrultusunda sektör temsilcilerimizle bir araya gelip strateji toplantıları yapmaya başladık ve tüm sektörlerimizin yol haritalarını çizeceğiz.

TİM Başkanı Gülle: Milli gelirin 2/3’ünü hizmet sektörü sağlıyor

Dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefi için hizmet sektörünün hayati bir rol oynadığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail GÜLLE, “Günümüzün gelişmiş ekonomilerinin öncü sektörü hizmet sektörüdür. Gelişmekte olan ülkeler de benzer bir serüveni tecrübe etmiştir. Bugün gelinen noktada hizmet sektörü birçok ülke ekonomisinin en hızlı büyüyen sektörü olmuş ve bu ülkelerde GSYİH’nin yüzde 50’sinden fazla pay alır hale gelmiştir. Nitekim hizmet sektörü ülkemizde de milli gelirin 2/3’ünü oluşturmaktadır” dedi.

Hizmet ihracatının Türkiye’nin cari fazla veren bir ekonomiye sahip olması adına stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten TİM Başkanı, “Sektörümüz, ekonomimize maddi katkılarının yanı sıra ülkemizin küresel ölçekte itibarını da zirveye taşımaktadır. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız, 15 milyon yurttaşımızı istihdam ederek, yakaladığı başarılarla ülkemizin dinamik ve nitelikli insan gücü potansiyelini de gözler önüne sermektedir” şeklinde konuştu.

Büyüme stratejimizdeki yatırım, üretim ve istihdamla birlikte dördüncü sac ayağı olan ihracatta her geçen gün rekor tazeleme başarısı gösterdiklerini belirten Ticaret Bakanı Sn. Mehmet MUŞ, “Uzun yıllardır Türkiye ekonomisinin büyümesinde itici güç olan, 2018 yılında Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulmasıyla ihracata kattığı üstün değer resmilik kazanan hizmetler sektörü, bu yıl Genel Sekreterlik biriminin kurulmasıyla gücüne güç katarak küresel marka olma yolunda hızla ilerlemeye başladı. Hizmetler sektörü, net döviz girdisi sağlaması ve istihdam deposu olması özelliklerinin yanında, yarattığı çarpan etkisiyle mal ihracatına da pozitif katkı yapmasıyla Türkiye ekonomisinin tam anlamıyla göz bebeği sektörü durumunda” dedi.

Hizmetler sektörünü oluşturan turizmden lojistiğe, sağlıktan dizi-filme, eğitimden yazılıma hemen hemen tüm alt sektörlerdeki mevcut yatırımların, hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşılması için yeterli olduğunu da söyleyen Bakan MUŞ, “Geriye hizmetler sektörünü iyi analiz etmek ve gereken adımları hızla uygulamaya almak kalıyor. Biz de bu adımların hızlıca atılması için gerek Hizmet İhracatçıları Birliği’nin ve Birlik Genel Sekreterliğinin kurulması gerekse Ticaret Bakanlığımız bünyesinde Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nün kurulması için gerekenleri yaptık. Ümit ediyorum ki, Covid-19 pandemisinin en çok etkilediği sektörlerden olan hizmetler sektörümüz hızla toparlanmasını sürdürecek ve rekorlar kırdığı 2019 yılındaki rakamlarının çok daha ötesine geçecek” şeklinde konuştu.

Pandemiye rağmen 2020 yılında gösterdikleri başarılı performans ile sektörün yaklaşık 35 milyar dolarlık ihracat ve 11,5 milyar dolar dış ticaret fazlası vermesini sağlayan firmalar bu başarılarından dolayı ödüllendirildi.

6 kategoride ilk üçe giren 18 firma

Liman İşletmeciliği Hizmetleri

1. TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş.

2. ASYAPORT LİMAN A.Ş.

3. KUMPORT LİMAN HİZMETLERI VE LOJİSTİK SAN. VE TİC.A.Ş.

Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri

1. EKOL LOJİSTİK A.Ş.

2. MSC GEMİ ACENTELİĞİ A.Ş.

3. MARS LOJİSTİK ULUSLARARASI TAŞIMACILIK DEP. DAĞITIM VE TİC. AŞ.

Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri

1. TÜRK HAVA YOLLARI A.O.

2. PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş.

3. ONUR AİR TAŞIMACILIK A.Ş.

Seyahat Acenteliği Hizmetleri

1. MARKA GİZLİLİĞİNİ KORUYOR

2. ODEON TURİZM İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.

3. MP TURKEY TURİZM A.Ş.

Yer Hizmetleri

1. ÇELEBİ HAVACILIK HOLDİNG A.Ş.

2. HAVAALANLARI YER HIZMETLERI A.Ş.

3. TGS YER HİZMETLERİ A.Ş.

Mimari, Mühendislik, Bilimsel ve Diğer Teknik Hizmetler

1. FORD OTOMOTIV SAN. A.Ş.

2. PROMOTA MÜHENDISLIK VE MÜSAVIRLIK A.Ş.

3. DENZAY MÜHENDİSLİK ENERJİ İNŞ. BİLİŞİM SAN. TİC. LTD. ŞTİ.