BALIKÇILAR, KABUSUN GERİ DÖNMESİNDEN ENDİŞELİ

BALIKÇILAR, KABUSUN GERİ DÖNMESİNDEN ENDİŞELİ
FERHAT AKGÜNTekirdağ’da yeni sezonu hazırlıklarına devam eden balıkçılar Marmara Denizi’nde müsilajın tekrar yaşanacağı endişesini sürdürüyor. Girdilerinin zamlandığını söyleyen balıkçılar, büyük sıkıntılarla...

FERHAT AKGÜN

Tekirdağ’da yeni sezonu hazırlıklarına devam eden balıkçılar Marmara Denizi’nde müsilajın tekrar yaşanacağı endişesini sürdürüyor. Girdilerinin zamlandığını söyleyen balıkçılar, büyük sıkıntılarla denize çıkmaya hazırlandıklarını belirtiyor.

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde 1 Eylül'de son bulacak denizlerdeki av yasağı önceki balıkçılar son hazırlıklarını yapıyor. Süleymanpaşa Balıkçı barınağında tekne ve kayıklarının bakımını yapan balıkçılar, yeni sezona sıkıntılarla başlayacaklarını söyledi.

‘EN ÇOK SORUNU BU YIL YAŞADIK’

Tekirdağ’da 50 yıldır balıkçılık yapan 63 yaşındaki Eyüp Yiğiter, şöyle konuştu: “63 yaşındayım kendimi bildim bileli balıkçıyım en çok sorunu bu yıl yaşadık. Bizim en büyük sorunumuz ilgili kişilerin bilmedikleri konularda bilgi vererek, yanlış bilgi vererek ahkam keserek müsilaj var, yok, balık yenir yenmez gibi bilgiler vererek balıkçılar zarar gördü. Balık yiyen halkımız müsilaj var diye yanlış yönlendirerek balık yemekten vazgeçiyor. Halkımız balık yemeyince hem balıkçılar zarar görüyor, hem de halkımız omegayı alamıyor. Yüksek et fiyatları beslenmemizde sorunlara yol açıyor. Bu konuyu bilmeyen sırf konuşmak için konuşanlar lütfen konuşmasın. Bu konuşanların hepsini mahkemeye vereceğiz ve tazminat talep edeceğiz.

‘DENİZDEKİ BALIK BELİRTİLERİ İYİ GÖZÜKÜYOR’

Yeni sezona sıkıntılarla başladıklarını aktaran Yiğiter, “Sezona az bir süre kaldı. Bereketli bir sezon bekliyoruz. Karadeniz'deki palamut verileri güzel gözüküyor. Marmara Denizi'nde müsilajın kalkmasından balık avcılığı yapılacağından dolayı çok mutluyuz. Kolyoz, istavrit, hamsi belirtileri iyi gözüküyor. Teknelerimiz hazırlandı. 1 eylülden itibaren müjdeli haberi vermek için bekliyoruz. İnşallah kazasız belasız bir sezon atlatırız” dedi.

‘GİRDİLERİMİZ ZAMLANDIĞI İÇİN BÜYÜK SIKINTILARLA DENİZE ÇIKMAYA HAZIRLANIYORUZ’

Yiğiter, sözlerine şöyle devam etti “Mazotun litresi bize 5.5 TL’ye geliyor. ÖTV’den faydalandığımız konu gitti artık. Dışarıda 7 TL olan mazot bizde 5.5 TL. Çok az bir fark var. Bu mazot maliyetlere yansıyacaktır. Kullandığımız ambalaj köpükleri geçen sene 5 liraydı bu sene 7.5 lira. Her türlü girdilerimiz zamlandığı için büyük sıkıntılarla denize çıkmaya hazırlanıyoruz. Problemlerimiz çok fazla var. Sigortalı çalıştırma sıkıntımız var. Bizim denizdeki çalışma sistemimiz karadaki sisteme uygun olmadığı için sigortalı yapıyoruz ama sigortanın bize özel olarak bir düzenleme yapılması gerekir”

‘GİT GEL EN SONUNDA USANDIK ARTIK’

Kayık balıkçılığı yapan Fahrettin Hiçsolmaz, “Biz ufak balıkçılarız. Müsilajdan dolayı ağlar denizde durmadı. Atıyoruz kaldırıyoruz ağları zorla yukarı kaldırıyoruz. Arkasından çekiyoruz, temizliyoruz çok zorluk çekiyoruz. Git gel en sonunda usandık artık. Bir buçuk aydır denize çıkmıyoruz. Kayıklara bakım yapıyoruz” dedi.

‘BÜTÜN KİMYASALLAR DENİZE AKIYOR ENDİŞELİYİZ’

Denizlerdeki kirliliği şikayet eden balıkçı Aziz Kamburoğlu, “Biz bu müsilajın Marmara’da tekrar olacağını düşünüyoruz. Şuanda havalar sıcak poyrazdan dolayı müsilajın bize zarar vereceğini düşünmüyorum. Lodoslar estiği zaman, derin deşarjlar devam ettiği sürece kaykay tekrar çıkabilir. Bütün pislikler, atıklar denize akıyor. Bütün kimyasallar denize akıyor endişeliyiz. Şuan sıkıntılarımız bunlar” dedi.