BAŞTAN AŞAĞI TEMİZLEDİLER

BAŞTAN AŞAĞI TEMİZLEDİLER
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan ve İYİ Parti Tekirdağ İl Yönetimi Dünya Çevre Günü’nde çevreye olan duyarlılığın arttırılması amacıyla Süleymanpaşa Değirmenaltı Sahili’nde çöp topladı.  81 ilde...

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan ve İYİ Parti Tekirdağ İl Yönetimi Dünya Çevre Günü’nde çevreye olan duyarlılığın arttırılması amacıyla Süleymanpaşa Değirmenaltı Sahili’nde çöp topladı.  81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Tekirdağ’da da Değirmenaltı Sahili’ndeki atıklar toplandı.

Düzenlenen etkinlikte İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya, Süleymanpaşa İlçe Başkanı Ali Darıcı, Tekirdağ İYİ Parti Siyaset Akademisi İl Başkan Yardımcısı Canan Büyükekşi, Basın ve Halkla İlişkiler Başkanı Aylin Akbulutlar, Siyasi İşler ve Milli Güvenlik Politikalar Başkanı Muzaffer Doğan ve STK Uluslararası İlişkiler Başkanı Fahrettin Özzade de yer aldı.

“ÖLÜMCÜL DENİZ SALYASI SALGININI HEPİMİZ ÇARESİZLİKLE İZLİYORUZ”

Tekirdağ İYİ Parti Siyaset Akademisi İl Başkan Yardımcısı Canan Büyükekşi, etkinlikten sonra yaptığı basın açıklamasında; “Bizler İYİ Parti Doğa ve Çevre Politikaları Başkanlığı olarak, çevre kirliliğinin boyutlarına dikkat çekmek ve çevre duyarlılığını arttırmak amacıyla, bugün denize kıyısı olan tüm illerimizde sahillerimizi temizliyoruz. Tekirdağ ilimizde Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi ilçelerimizde şu anda aynı etkinliği gerçekleştiriyoruz. Son zamanlarda en büyük çevre felaketi olan Marmara Denizi’nde yaşadığımız ölümcül deniz salyası salgınını hepimiz çaresizlikle izliyoruz. Aylardır deniz yüzeyini ve derinleri saran deniz salyasının yoğun ve kalıcı olması büyük bir tehlikeyi haber veriyor, yani Marmara Denizi ölüyor.

– Küresel ısınmanın etkisiyle denizlerin aşırı ısınması,

– Endüstriyel, tarımsal ve  evsel atıkların denizlere boşaltılması,

– Kıyı şeridinin doldurulması yada inşaat atıklarının dökülmesi,

– Gemi atıklarının dökülmesi gibi birçok etkenle; asıl görevi denizi temizlemek ve deniz dibine oksijen sağlamak olan bu mikroorganizmaların dengesi bozulmuş ve artık kendileri deniz kirliliği haline gelmiştir.  Marmara Denizinin milyonlarca yılda oluşmuş doğal ekosistemi bozulmuştur. Yüzeye ve derine yayılmış olan bu jel ağ tabaka, deniz canlılarının yaşam alanlarını kötü etkilediğinden toplu balık ölümleri başlamış, birçok balık türü Marmara’dan göç etmiştir ve diğer birçok deniz canlısı türü yok olacaktır.

Çok yakında bunun balıkçılık ve turizmdeki olumsuz etkilerini de yaşayacağız. İYİ Parti Doğa ve Çevre Politikaları Başkanlığı olarak bizim önceliğimiz Marmara Denizinin bir an önce doğal dengesine kavuşması için adımlar atılmasıdır. Bu noktada ilk yapılması  gereken ‘Deniz ve Deniz Dibi Araştırma Enstitüleri’ kurulmasıdır.

“BU ADIMLARIN DERHAL HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR”

“Marmara Denizi için derhal yapılması gerekenler: 1- Marmara Araştırma Komisyonu oluşturulup, bir an önce tahribat tespiti yapılmalı, denizin temizlenmesi ve hayata döndürülmesi için bilimsel çalışmalara başlanmalı. 2- Çevre Koruma Mevzuatı gereğince çıkarılan tüm yasalar işler hale getirilmeli; çevreye zarar veren tesis ve fabrikalar başta olmak üzere tüm kirleticiler sıkı denetlenmeli. 3- İnsan kaynaklı atıklar acilen kontrol altına alınmalı. 4- Kıyılarda yer alan tesislerin, yerleşim alanlarının, fabrikaların atık kontrolü yapılmalı ve arıtma sistemleri işler hale getirilmeli. 5- Hükümet “Avrupa’nın Atıklarını” kontrolsüzce alıp, memleketimizin toprağına, akarsuyuna, denizine dökülmesine dur demeli. Bu noktada önce hükümete ve onun nezdinde devlete, sonra muhalefete ve tüm sivil toplum kuruluşlarına birçok görev düşmektedir. Hep birlikte güzel memleketimizin denizlerine, ormanlarına, doğasına sahip çıkalım. Hepimiz İYİ bir doğayı, İYİ  bir çevreyi hak ediyoruz.”

Kaynak: Habertrak/Özlem İnan