Bu sefer gazeteciler protesto etti

Bu sefer gazeteciler protesto etti
FERHAT AKGÜNTekirdağ’da gazeteci dernekleri ve şehirde görev yapan gazeteciler Resmi Gazete’de yayımlanan ve kamu kurumlarına gazete alınmasını, gazetelere ilan verilmesini engelleyen ‘Tasarruf Genelgesi’ni protesto etti.Cumhurbaşkanı...

FERHAT AKGÜN

Tekirdağ’da gazeteci dernekleri ve şehirde görev yapan gazeteciler Resmi Gazete’de yayımlanan ve kamu kurumlarına gazete alınmasını, gazetelere ilan verilmesini engelleyen ‘Tasarruf Genelgesi’ni protesto etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan ‘tasarruf genelgesi’ ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, kamu kurumlarının ilan verememesini kapsayan uygulamanın kaldırılması için Tekirdağ’da faaliyet gösteren Batı Trakya Gazeteciler Derneği ve Süleymanpaşa Basın Mensupları Derneği tarafından basın açıklaması yapıldı. Hasan Ali Yücel Meydanı’ndaki açıklamaya şehirde görev yapan gazeteciler katıldı.

‘TASARRUF EDİLECEK ALAN BURASI MIDIR? HABERDEN, BİLGİDEN TASARRUF OLUR MU?’

Tasarruf genelgesi ile gazetelerin küçülmeye gittiğini ifade eden Süleymanpaşa Basın Mensupları Derneği Başkanı Abdullah Yalçın, “Genelgenin sonuçlarından herkes etkilenmiştir. Bazı meslektaşlarımız işsiz kalırken, küçülme kararı alınan kuruluşlarda ise iş yükü artmış. Kamuya nitelikli haber ulaştırılması zorlaşmıştır. Kamunun bilgi almasını sağlayan, kamu yararı güden medya kuruluşlarının asli görevini yerine getirmesine ket vurulmuştur. Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar, tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yerel basına ölümcül bir darbe vurmuştur. Yerel gazeteler devletten destek beklerken, bu genelge ile nefes alamaz hâle gelmiştir. Devletin başka kalemlerdeki masraflar yerine sadece gazeteler üzerinden tasarrufa gitmesi yerel medyanın adeta idam fermanı olmuştur. Toplumun gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir ve kabul edilemez.  Bilgi edinmek, haber almak en temel ihtiyaçken, bilgiye ulaşmak zorlaştırılmamalıdır. Demokrasinin gereği olan haber alma hakkına ulaşmak  ve basının işlevini yerine getirebilmesine ilişkin koşulların oluşturulması  yönetenlerin görevidir. Eğer; basına ilişkin  tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa, tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır. Basına uygulanan tasarruf,  hava gibi su gibi en temel ihtiyaç olan bilgiye ulaşmaya uygulanan bir tasarruf, demokrasiye uygulanan bir tasarruftur. Bir an önce söz konusu karardan vazgeçilerek, gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” dedi.

‘BİZİM MUHATABIMIZ OLAN FAHRETTİN ALTUN İLE BİZ GÖRÜŞEMEDİK’

Tasarruf Genelgesi ile ilgili olarak Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak İletişim Daire Başkanı Fahrettin Altun ile görüşemediklerini belirten Batı Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Necmi Işıksal, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak merkezi Ankara'da federasyonun genel başkan yardımcısı olarak 3 veya 4 büyük bürokratla görüştük. Devletle görüş, hükümetin kendisiyle görüştük. Ancak çok enteresandır ki bizimle ilgili olan İletişim, Daire Başkanı Fahrettin Altun ile görüşmedik. Yani biz bütün partilerin genel başkanlarıyla hepsiyle görüşerek randevu istedik, bizlerle görüştüler. Barolar Birliği de bunun içerisinde, yanımızda olmak istediler. Ancak bizim muhatabımız olan Fahrettin Altun ile biz görüşemedik. Hükümet nezdinde İbrahim Kalın ile bir saat, iki saat görüşmemiz oldu. Bütün sorunların gününde bu sorunu çözecekleri sözünü de verdiler. 'Cumhurbaşkanımızla görüşerek mutlaka bu sorun çözülecektir' dediler. Arkasından İYİ Parti, CHP genel başkanlarıyla da görüşmelerimiz oldu. Ancak bir türlü bir neticeye varamadık. Ben bu acının bir an önce dindirilmesini bekliyorum.”