DEKAR BAŞINA BİR TONUN ÜZERİNDE VERİM ALDILAR

DEKAR BAŞINA BİR TONUN ÜZERİNDE VERİM ALDILAR
FERHAT AKGÜNTekirdağlı tohum üreticisi bir firma geneksel çeşitleri ıslah ederek dekar başı bir tonun üzerine verim almayı başardı. Islah edilen tohumlar 15 yıllık meşakkatli bir çalışma sonunda tarlaya ekilerek ekmeğe dönüşüyor.Tekirdağ’da...

FERHAT AKGÜN

Tekirdağlı tohum üreticisi bir firma geneksel çeşitleri ıslah ederek dekar başı bir tonun üzerine verim almayı başardı. Islah edilen tohumlar 15 yıllık meşakkatli bir çalışma sonunda tarlaya ekilerek ekmeğe dönüşüyor.

Tekirdağ’da 1995 yılından itibaren tohum ıslah ve geliştirme çalışmalarını yürüten bir ziraat firması ıslah ettiği ve üretime başladığı Rumeli ve Maden isimli iki çeşidinde bir tonun üzerinde dekar başına verim almayı başardı. Tekirdağ’daki ıslah AR-GE bahçesinde tohumları tek tek melezleyen firma çalışanları verim kalitesi yüksek ve kuraklığa dayanıklı çeşitler elde ediyor.

DEKAR BAŞINA BİR TONUN ÜZERİNDE VERİM ALDILAR

Yüksek Ziraat Mühendisi Samet Doğan, “Islah bahçemizde 1500’e yakın hatta çalışıyoruz. Son yıllarda hastalıkların kuraklığın artması buğday için büyük bir risk oluşturuyor. Bunların ortadan kaldırılmasını önlemek ve çiftçilerin büyük bir gelir elde etmeleri için melezleme çalışmaları yapıyoruz. Düşük olan kaliteyi daha da artırarak bitkilerin daha fazla verim vermesini sağlıyoruz. Böylelikle çiftçilerimiz daha fazla verim alarak daha fazla gelir elde ediyorlar. Dekar başına 500-600 kilogram olan verimleri biz bir tonun üzerine çıkardık. Burada iyi geçtiğimiz anaçları birbiri ile melezleyerek 15 yıllık bir çalışmanın sonunda piyasaya tohum çeşidi olarak sürüyoruz. Burada tohumun ilk 12 yılı çeşidin geliştirilmesi, diğer 3 yılı ise farklı bölgelerde adaptasyonun geliştirilmesini sağlıyoruz. Bu sayede en iyi çeşidi belirleyerek bakanlık tarafından tescilini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra ise üretime başlıyorlar” dedi.

‘HALININ İLMİK İLMİK İŞLENMESİ GİBİ TOHUMU İŞLİYORUZ’

Tohum Firması Sahibi Yüksek Ziraat Mühendisi Gülseren Aygun, “1995 yılında kurulan firmamız 2004 yılında tarla bitkileri konusunda özel araştırmacı firma yetkisini almıştır. 2004 yılından bu yana kadar teknolojik altyapımızla yerli ve milli Türk tohumuna katkı sağlamaya başladık. Küresel ölçekte de Türk tohumlarını daha ön plana çıkarmak için çalışmaktayız. Firma olarak saha çalışmalarımız da devam etmekte. Türkiye’nin birçok yerinde çevre şartlarına uygun, hastalık ve kuraklığa dayanıklı yüksek kaliteli tohumlar üretmek için çabalıyoruz. Bu yıl Trakya bölgesinde 30 bin dekar alanda sertifikalı tohumlarımızın üretimini gerçekleştirdik. Sertifikalı tohumlarımızı iç Pazara verdiğimiz gibi dış pazara da ihraç etmekteyiz. İhraç ettiğimiz ülkelerin başında Azerbaycan, Gürcistan, Sudan ve Irak gelmekte. Rumeli ve Maden çeşitlerimizi de Kuzey Makedonya, Kırgızistan ve Irak’ta tescil ettirdik. Bizim amacımız yüzde 100 yerli Türk tohumunu dünya piyasasına dağıtmak ve duyurmaktır. Ayrıca ihracaat yelpazemizi de genişleterek ülkemiz adına katmadeğer sağlamaktır. ARGE ıslah bahçemizde halının ilmik ilmik işlenmesi gibi tohumu işliyoruz. Yapılan herşey elle tek tek işleniyor. Bu da çok çok emek gerektiriyor. Burada üretilen tohumlar sonsuz hayattır. Çünkü tohum bizim geleceğimizdir, ülkemizin geleceğidir” dedi.