FRANSIZLAR YAPMIŞTI KİRAYA VERİLİYOR

FRANSIZLAR YAPMIŞTI KİRAYA VERİLİYOR
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi Hoşköy Mahallesi’nde bulunan Hoşköy (Hora) Feneri ve arsası kamuya açık hizmet vermek üzere ihaleyle kiraya verilecek.1861 YILINDA FRANSIZLAR TARAFINDAN...

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi Hoşköy Mahallesi’nde bulunan Hoşköy (Hora) Feneri ve arsası kamuya açık hizmet vermek üzere ihaleyle kiraya verilecek.

1861 YILINDA FRANSIZLAR TARAFINDAN YAPILDI

Hora Feneri Marmara Denizi’nde Şarköy İlçesi Hoşköy kenarına rota feneri olarak inşa edilen Hoşköy (Hora) feneri 1861 yılında Fransa’dan özel olarak getirilen malzemelerle Fransızlar tarafından inşa edildi. 2 saatte bir kurulan sarkaç sistemi ile çalışan Hoşköy (Hora) Feneri 20 metre yüksekliğinde.

Hoşköy Feneri müştemilatı ve arsası kamuya açık hizmet vermek üzere kiraya verme ihalesi kapalı zarf usulü ile teklif alınacak.

Fener müştemilatı ve arsası için muhammen bedel; 6.250,00 TL/ay (KDV. hariç), geçici teminat: 18.750,00 TL, banka referans mektubu: 75.000,00 TL, son teklif verme tarihi ve saati: 10/03/2021 Çarşamba günü saat 12:00, ihale ve teklif açma tarihi ve saati: 10/03/2021 Çarşamba günü Saat 14:00 olarak belirlendi. İhale, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü 2. Kat İhale Salonu Beylerbeyi Mahallesi Abdullahağa Cad. No:16 A 34676 Üsküdar/İstanbul adresinde yapılacak.

HORA FENERİ’NİN TARİHİ

‌Marmara Denizi’nde seyreden gemilerin rota feneridir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1861 yılında Fransız müteahhitler tarafından yapıldı. Hoşköy’ün Mürefte yakınlarında bulunmakta. Eski ismi ise Hora feneridir. Fener kulesi Fransa’dan orijinal olarak getirilmiş bulunan döküm paneller ve putrel demirlerden çelik konstrüksiyon olarak yapılmış olup, halen günümüzde de bu orijinalliğini muhafaza etmekte. Deniz seviyesinden 50 metre yükseklikte inşa edilmiş olup, kule yüksekliği ise 20 metre. Çakma karakteri Gp.Fl.W.(2) 10 Sn. olan fenerin görünüş mesafesi 19 deniz mil. Fenerde ışık kaynağı olarak fitilli gaz yağı lambası kullanılmış daha sonra LPG ile çalışan parlak ışıklı manşonlu (gömlekli) lambalar kullanılmış ve şu anda 1000 W’lık elektrik lambası ile aydınlatma sağlanmaktadır. Işık kaynağını kuvvetlendirerek uzaktan görülmesini teminen odak uzaklığı 375 mm olan üç adet kotodiyoptrik panel kullanılmakta. Söz konusu optik paneller cıva banyosu üzerinde dönebilen dairesel platform üzerine üçgen teşkil edecek şekilde yerleştirilmiş bulunmakta. Işık kaynağı odakta sabit olarak yakılmakta ve platform üzerindeki optik panellerin döndürülmesi suretiyle fenerin çakar ışık vermesi sağlanmakta.

Kule, çelik tellerle aşağıya dik olarak hareket eden ağırlıklara sahip. Ağırlık inerken saat harekete geçer ve yolda ağırlık yukarı doğru geriye kurulmadığı taktirde ağırlık dibe ulaştığı zaman saat durur. Fener bekçileri, optik sistemin hemen altında yer alan mekanizmaya bağlı geniş kurma kolu ile deniz feneri optik saatini kurmaktaydılar. Bu evlerdeki saat makinesi mekanizmaya benzer. Söz konusu makine ve optik paneller koruma altına alınmış olup fenerde sistem modernizasyonuna gidilerek, redüktörlü elektrik motor ve fotoselli sistemle çalışır hale getirildi. Fener ve gardiyan binası ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nce koruma altında.