Boğaz Yakan Koku Meclise Taşındı
CHP Tekirdağ Milletvekilleri Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, Tekirdağ’ın artan hava kirliliği ve boğaz yakan koku sorununun araştırılması ve komisyon kurulması için TBMM Başkanlığı’na Önerge verdi.
CHP Tekirdağ Milletvekilleri Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, TBMM Başkanlığına sundukları Araştırma Önergesi’nde, “Tekirdağ’da hava kirliliği ve koku sorunu, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini düşürmüş, ilimizdeki kanser oranını arttırmıştır” tespitinde bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Ocak 2022 Raporu’na işaret eden Vekiller, “Tekirdağ’ın en öncelikli sorununun hava kirliliği olduğunun” teyit edildiğini kaydetti.
Ocak 2022 tarihli Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikler Değerlendirme Raporu’na göre, “Tekirdağ’da ısınma amaçlı kalitesiz yakıt kullanımı, Malkara, Süleymanpaşa, Hayrabolu ve Şarköy ilçelerinde linyit ocaklarının olması ve evsel ısınma ile sanayide yoğun olarak kömür kullanımı, Süleymanpaşa ilçesinin topoğrafik yapısı ile meteorolojik koşulların” hava kirliliğinin nedenleri olarak sıralandığını anlatan Vekiller, şu tespitleri yaptı:
“Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğü’nün 2019 Yılı Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistiklerine göre Tekirdağ, iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerde İstanbul’un ardından ikinci sırada yer almıştır.”
ÇORLU’NUN MAHALLELERİNDE BOĞAZ YAKAN KOKU!
Tekirdağ’daki koku sorununun da katlanılmaz boyuta geldiğini belirten CHP’li Vekiller, “11 ve 19 Ağustos 2023 tarihlerinde Çorlu’da Muhittin, Esentepe, Hürriyet, Kazımiye, Rumeli, Çoban Çeşme, Emlak Konutları ve Esentepe Mahallelerinde görülen boğaz yakan kimyasal yanık kokusu, vatandaşlarımızı sıcak havanın da etkisi ile nefes alamaz hale getirmiştir” tespitinde bulundu.
Araştırma Önergesinde, yaşanan sıkıntılar şöyle özetlendi:
“Tekstil tesislerinin yaptığı ‘ön terbiye, fiksaj, termofiksaj, boyama ve yıkama işlemleri’ sırasında açığa çıkan kimyasal maddelerin gaz ve atık su deşarjı yoluyla yayılarak, meteorolojik koşulların etkisi ile şehre taşınmasından kaynaklandığı düşünülen koku sorunu mutlaka çözülmelidir. Sorunun tespitine yardımcı olmak üzere Hava Kirliliği ve Meteorolojik Veri İstasyonlarının kurulması elzemdir. Hava kirliliği ve koku sorununun kaynaklarının tespiti ve önlenmesi için İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurularak konunun kapsamlı olarak araştırılmasını arz ederiz.”
“FABRİKALAR ARITMASIZ ÇALIŞIYOR!”
Araştırma Önergesine ilişkin bilgi veren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Türkiye’deki plansız kentleşme ve sanayileşmenin en çok darbe vurduğu illerin başında Tekirdağ’ın geldiğine dikkat çekerek, “Fabrikalar arıtma tesislerini çalıştırmaksızın üretim yapıyor ve atıklarını denetimsiz şekilde salıyor. Türkiye, yeşil sanayi politikasına geçemiyor. Havaya salınan emisyonların ve atık oluşumunun; kaynağında azaltılması gerekli” diye konuştu.
TÜİK İstatistiklerine göre Tekirdağ’daki solunum yolu hastalıklarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayan Aygun, “Hava kirliliği, Tekirdağ’da yaşayan vatandaşların sağlığını tehdit etmekte ve kanser riskini arttırmaktadır” diye konuştu.
CAYDIRICI ÖNLEMLER ŞART!
Aygun, Tekirdağ’daki hava kirliliğine eşlik eden koku sorununun da ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, şu önerilerde bulundu:
“Hem hava kirliliği hem de koku sorununun çözülmesi için endüstriyel denetleme mekanizmalarının kapsamlı ve detaylı hale getirilmesi, cezai ve caydırıcı yaptırımların arttırılması, ceza miktarlarının güncellenmesi ve endüstriyel atık numunelerinin kapsamlı olarak analiz edilmesi için yeni laboratuvarlar kurulması gerekmektedir. Sorun tüm yönleriyle araştırılmalıdır