İçinde bulundukları sıkıntıyı yemin ederek açıkladı

İçinde bulundukları sıkıntıyı yemin ederek açıkladı
FERHAT AKGÜNTekirdağ Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, “Tüketici gerçekten zor durumda, üretici de zor durumda. Ben yaşayacağım kadar kazanmadıktan sonra nasıl üreteyim, hayatıma devam edeyim. Üretici gerçekten haklıdır...

FERHAT AKGÜN

Tekirdağ Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, “Tüketici gerçekten zor durumda, üretici de zor durumda. Ben yaşayacağım kadar kazanmadıktan sonra nasıl üreteyim, hayatıma devam edeyim. Üretici gerçekten haklıdır ama üretici ile tüketiciyi dengelemek devletin bizi yönetenlerin görevi. Devletimiz sağolsun herşeye çare buluyor bize de bulması lazım” dedi.

Yem fiyatlarındaki artışın süt üreticisini üretemez hale getirdiğini ifade eden Tekirdağ Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, üretici ve tüketicinin yaşadığı sıkıntıları değerlendirdi.

‘YEMİN EDERİM SÜTÜN MALİYETİ 6 LİRA’

Bir litre sütün üreticiye maliyetinin 6 liranın üzerinde olduğunu aktaran Baykut, “Pahalı üretmemizin tek sebebi maliyet. Bunu her zaman söylüyorum: Biz bir liraya sütü vermeye hazırız ama 70 kuruşa yemi alabilmeliyiz. Yani bir kilo süt satarak 1.5 kilo yem alabilmeliyiz. Trakya hayvancılığı genellikle fabrika yemine bağlıyız. Bugün arpanın kilosu 4.7 lira, buğdayın kilosu 5.5 lira. Yem fiyatları inanılmaz artıyor. 1 nisandan itibaren üreticiye 5.7 lira ödeyeceğiz. Yemin ederim sütün maliyeti 6 lira. Ulusal Süt Konseyi’nin sitesine girin bakın orada da yemin maliyeti 6 lirayı geçik. Nasıl 6 liraya ürettiğin sütü 5.7 liraya satıyorsun? Aracılardan dolayı da tüketici pahalıya yiyor” dedi,.

‘ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİYİ DENGELEMEK DEVLETİN BİZİ YÖNETENLERİN GÖREVİ’

Çiftçinin yaşayacağı kadar kazanmazsa üretime devam edemeyeceğini belirten Baykut, “Genel başkanımızın da önerdiği bir sistem var: Eşer mobil sistemi. Nedir eşel mobil sistemi: yem fiyatı arttı, süt fiyatı da artsın. Yem fiyatı düştü, süt fiyatı da düşsün. Biz fazla kazanmak da istemiyoruz. Onun için tüketici gerçekten zor durumda, üretici de zor durumda. Ben yaşayacağım kadar kazanmadıktan sonra nasıl üreteyim, hayatıma devam edeyim. Üretici gerçekten haklıdır ama üretici ile tüketiciyi dengelemek devletin bizi yönetenlerin görevi. Devletimiz sağolsun herşeye çare buluyor bize de bulması lazım. Bir lira destek verdiler. Destekler bir lira değil en az iki lira olmalı ki çiftçinin eline en 7.5, 8 lira geçmesi lazım. Yem fiyatları düştü mü süt fiyatlarını düşürün biz razıyız” diye konuştu.

‘SONUNA KADAR ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ. YETER Kİ KARNIMIZ DOYSUN’

Baykut sözlerine şöyle devam etti: “Bir aylık süt fiyatı belirlendi, 30 nisanda sütün fiyatının ne olacağını bilemiyoruz. Ne olacak, ne gidecek bilemiyoruz. Onun için bir belirsizlik var. ben önümü görmeliyim ki üretime devam edeyim. Biz insanımızı seviyoruz. Biz üretmek istiyoruz. Sonuna kadar üretmeye devam edeceğiz. Yeter ki karnımız doysun, çoluğumuz çocuğumuz beslensin”