İYİ Partili Vekil Yapılan Hukuksuzluğu Sıraladı
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı Hamşıoğlu, Tekirdağ’ın kanayan yaralarını TBMM gündemine getirmeye devam ediyor.
Seçildikten sonra verdiği ilk soru önergesinde Tekirdağ’da depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan ancak yerlerine yenileri yapılmayan okulların durumunu soran Hamşıoğlu, ikinci soru önergesinde de PAKOP’un peşine düştü.
BİR TUHAF ISRAR HİKAYESİ
Hamşıoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, PAKOP’un OSB olarak faaliyete geçirilmesi sürecinde yaşanan tuhaflıklara dikkat çekti.
Tekirdağ’ın birinci sınıf tarım arazileri ve su kaynaklarının kontrolsüz şekilde sanayiye açılmasının bedelini ağır ödediğini, Çorlu-Ergene bölgesinde her beş haneden birinde kanser vakasına rastlandığını, PAKOP’a siyasi parti ayrımı olmaksızın Tekirdağ’ın bütün belediye başkanı ve milletvekillerinin karşı olduğunu hatırlatan Hamşıoğlu, “Söz konusu arazi tapularında ‘tarım dışı kullanılamaz’ şerhi bulunmasına ve iki adet yürütmeyi durdurma kararı bulunmasına rağmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, nasıl ÇED olumlu raporu verebilmiştir? Neye dayanarak? Bakanlığınız yeni dönemde bu raporu gözden geçirmeyi ve geri çekmeyi düşünmekte midir?” diye sordu.
YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ
Önergesinde, PAKOP’a karşı verilmiş yürütmeyi durdurma kararlarını da değinen İYİ Parti Milletvekili, sorularını şöyle sürdürdü:
“Projeyle ilgili iki ayrı yürütmeyi durdurma kararı bulunduğu halde ve ÇED iptal davası süreci devam ediyorken, yangından mal kaçırır gibi OSB İmar Planı onayı verilmesi hukuka aykırı değil midir? Üst ölçek planla ilgili yürütmeyi durdurma kararı varken, 1/1000 ve 1/5000’lik planlar nasıl onaylanabilmiştir? Bakanlığınız, yeni dönemde usulen de tartışmalı bu işlemin iptalini düşünmekte midir?
PAKOP konusundaki bu telaşın sebebi nedir? Hiçbiri yüzde yüz doluluğa ulaşmamış 14 adet OSB’si bulunan Tekirdağ’a yeni bir OSB kurmak neden bu kadar elzem ve acil görülmektedir? İlin bütün unsurlarıyla karşı olduğu düşünüldüğünde gerekçe “kamu yararı” denilemeyeceğine göre, PAKOP kimin yararının gözetildiği bir projedir?
KORUMA PLANI YOK SAYILDI
PAKOP’un tanıtımında vurgulanan “ileri teknoloji sayesinde ÇED gerektirmeyen projeler’ vurgusu ne anlama gelmektedir? Birinci sınıf tarım arazisi üzerinde plastik üretmeyi öngören bir proje, hangi, teknolojiyi kullanırsa kullansın ÇED’ten muaf tutulabilir mi? Bakanlığınızın, sanayi bölgeleri için “ÇED” gerekliliği konusundaki güncel görüşü nedir?
“Ergene Havzası Koruma Eylem Planı” 2011 yılından bu yana yürürlükte olmasına rağmen bölgenin “Ergene” kaynaklı çevre ve sağlık sorunları neden bitememektedir? Buna dair kapsamlı bir bilimsel çalışmanız var mıdır?
Ergene havzasında toprağı, suyu, havayı kirleten tesislere para cezası vermenin ötesine geçen, muhataplarını gerçekten caydıracak bir tedbir almayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız nedir ve ne zaman?”
PAKOP SÜRECİ NASIL İŞLEMİŞTİ?
Tekirdağ Ergene ilçesi Karamehmet Mahallesi, Marmaracık mevkiinde, zaten var olan Avrupa Serbest Bölgesinin hemen bitişiğinde, “Avrupa’nın ve Türkiye’nin En Büyük ve Tek Plastik Kümelenmesi” olarak, 200 üretim tesisi ile toplam 2.743.605,95 m2 alanı kaplayacak olan PAKOP, 2 Aralık 2021 tarihinde, 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı ile 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda OSB olarak gösterildiğinde, siyasi parti ayrımı olmaksızın Tekirdağ’ın 12 belediye başkanı ve 7 milletvekilinin tamamının ortak tepkisiyle karşılanmıştı.
Başta Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ve TMMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası olmak üzere bölgedeki sivil toplum kuruluşları da açtıkları davalar ve müdahil oldukları mahkeme süreçlerinde, PAKOP’un ayrı bir organize sanayi bölgesi olarak faaliyet göstermesine karşı olduklarını tekraren ortaya koymuşlardı.
Tekirdağ’da halihazırda zaten 14 OSB varken, bu OSB’lerin ortalama doluluk oranları yüzde 50 seviyesindeyken, 28 Ağustos 2019 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında gerçekleştirilen ‘Ergene Havza Koruma Eylem Planı’ toplantısında, ‘OSB alanlarındaki doluluk oranı yüzde 100 oranına ulaşıncaya kadar yeni yatırımlara izin verilmemesi’ kararı alınmışken 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na göre mutlaka korunması gereken birinci sınıf tarım arazisi üzerinde yeni bir OSB kurulması girişimine karşı verilmiş iki ayrı yürütmeyi durdurma kararıyla PAKOP’un önü hukuken de kapanmıştı.
Bütün bunlara rağmen, önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı mahkeme kararlarını hiçe sayarak ÇED olumlu raporu vermiş, sonra da seçime 20 günden az bir süre kala, 26 Nisan 2023 günü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, elektronik imza ile, PAKOP Plastik Organize Sanayi Bölgesi’nin ilk imar planının onaylandığını duyurmuştu.