KİREMİTÇİLER’DEN 33 MİLYON DOLARLIK MADEN YATIRIMI
FERHAT AKGÜN-TEKİRDAĞ ODAK HABER
Trakya’da köklü maden firması Kiremitçiler Madencilik, 33 milyon dolarlık yeraltı maden makinaları ve mekanizasyonu yatırımı ile yeraltında uzaktan kumandalı makinelerle günlük 7 bin ton kömür çıkartacak. Trakya’nın en büyük yeraltı madenini işletecek Kiremitçiler, Çinli makine devi ile de 23 milyon dolarlık makine ekipman anlaşmasını imzaladı. Toplamda 33 milyon dolarlık yatırım yapan firma, maden kazalarını en aza indirmeyi hedefliyor.
MADEN KAZALARI SON BULACAK
Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale’de uzun yıllar kömür madeni işleten Tekirdağ’ın köklü firmalarından Kiremitçiler Madencilik, son teknoloji insan eli değmenden uzaktan kumandalı makineler vasıtasıyla kömür çıkartacak. Kömür madenlerindeki can kayıplarıyla gündeme gelen Türkiye’de, insansız kömür çıkaran teknoloji sayesinde maden kazaları en aza inecek.
DOĞA TAHRİBATI OLMAYACAK
Açık işletmeden kömür çıkartan firma uzaktan kumandalı mekanize makinelerle yer altından çıkardığı kömürü Türkiye ekonomisine kazandıracak. Edirne’nin Uzunköprü ilçesi Kırköy tesislerinde çalışmalara başlayan firma, yeni sistem sayesinde toprak ve hafriyatla uğraşmadan yer altında tüneller vasıtasıyla kömürü çıkartacak. Bu sayede ise milyonlarca mekreküp hafriyat yer değiştirmemiş doğa ise tahrip olmamış olacak.
ÇİNLİ FİRMA İLE İMZALAR ATILDI
4 Aralık Dünya Madencilik gününde Çin’in ZMJ Firması ile 23 milyon dolarlık makine ekipman yatırımı için Kiremitçiler Madencilik anlaşma imzaladı. Haziran ayında tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak sistemle günlük 7 bin ton tüvenen kömür çıkartılacak. 40 yıl boyunca 300 kalifiye personelle kömür çıkartılacak maden ocağı Trakya’nın en büyük üretim tesisi olma özelliğini taşıyacak.
UZAKTAN KUMANDALI MAKİNELERLE KÖMÜR ÇIKARTILACAK
Sistem hakkında bilgi veren Kiremitçiler Madencilik Firması Yönetim Kurulu Başkanı İş İnsanı Bekir Kiremitçi, "Kömür madenciliğinde en son teknoloji olan hidrolik tahkimatlar, kömür kesme makinesi ve zincirli konveyör ile bir sistem olarak galerinin içine yerleştiriliyor. Uzaktan kumanda ya da tahkimat sistemi üzerindeki valflerle de idare edilebilen sistem, çalışmaya başladığında kazma kürek kullanmadan, patlatma yapmadan kömür çıkarabiliyor. Yerli ve milli enerji kaynağımızı son sistem makinelerle çıkartarak milli ekonomiye can vereceğiz. Bu sayede maden kazalarını en aza indirmiş olacağız" diye konuştu.