KÖYLERDE SU YÜZDE 50 UCUZLAYACAK

KÖYLERDE SU YÜZDE 50 UCUZLAYACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bugün yürürlüğe konulan Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği'ne göre belli şartları sağlamak ve başvuru yapmak koşulu ile köy ve beldelere “kırsal...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bugün yürürlüğe konulan Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği'ne göre belli şartları sağlamak ve başvuru yapmak koşulu ile köy ve beldelere “kırsal mahalle” olma hakkı getirildi. Büyükşehir belediye meclislerinin de onaylamasının ardından bu mahallelerde hem vergilerde indirim hem belli oranda muafiyet tanınacak.

“Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği”, bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle "Kırsal Mahalle" ve "Kırsal Yerleşik Alan" tanımı getirildi. Buna göre bir mahallenin “Kırsal Mahalle” olarak tespiti şu şekilde yapılacak:

BAŞLICA GEÇİM KAYNAĞI TARIM OLACAK

 

“Şehir merkezine olan uzaklık ve ulaştırma durumu. Belediyelerin yol, su, atık su, katı atık, toplu taşıma gibi hizmetlerinden en az birine ulaşabilip ulaşamaması.  Mevcut yapılaşma durumunun kırsal niteliğinin devam edip etmemesi ve imar mevzuatı uyarınca yerleşik ve gelişme alanları içinde olup olmaması dikkate alınacak. Bunun yanında, sosyo-ekonomik olarak; kırsal nüfus oranının yüksek olması, yüzölçümünün önemli bir kısmını tarım, orman, mera, yaylak ve kışlak arazilerinin oluşturması, tarımsal üretimin, hayvancılık ve orman faaliyetlerinin başlıca geçim kaynağı olarak tespit edilmiş olup olmaması hususları dikkate alınacak.”

KIRSAL YERLEŞİK ALAN TESPİTİ

 

Yönetmeliğin kırsal yerleşik alanı düzenleyen maddesinde ise, “Kırsal Mahalle şartları taşımayan Kırsal Mahalle olarak tespit edilemeyen mahallelerdeki on bin metrekareden az olmayan alanlar kırsal yerleşik alan olarak belirlenecek. Kırsal yerleşik alanlar, bir mahallenin veya birden fazla mahallenin bir kısmını içeren yerlerinde tespit edilebilir” denildi.

SON KARARI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ VERECEK

 

Yönetmeliğe göre belediyeler tarafından yapılacak işlemler ise şöyle sıralandı:

“Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan belirlemesi için önce ilgili ilçe belediye meclisince karar alınacak. Bu karar, büyükşehir belediye başkanlığına gönderilecek. Büyükşehir belediye meclisinin yapacağı ilk toplantıda karar ve teklif değerlendirilerek en geç doksan gün içinde kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan tespitine ilişkin kararını verecek. Büyükşehir belediye meclisi, ilçe belediyesinden gelen teklifi kabul ya da reddedebilecek.”

Büyükşehir belediye meclisi, ilçe belediyesinden gelen kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan teklifini değerlendirirken şu yolu izleyecek:

“Kırsal mahallenin bitişiğinde yer alan diğer mahalleleri de içine katabilecek, genişletebilecek ya da daraltabilecek. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alanları belirlerken, ilçe belediyesi sınırlarını kapsayacak veya aşacak şekilde değiştiremeyecek. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak tespit edilen bu özelliklerini kaybettiğinde gerektiğinde kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan niteliği kaldırılabilecek.”

BELİRLE MUAFİYET VE İNDİRİMLERİ OLACAK

 

Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan'a tanınan muafiyetler şöyle:

"Esnaf basit usulde gelir vergisinden ve emlak vergisinden muaf olabilecek. Kırsal mahalledeki vatandaşlar, bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlardan da muaftır. Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa için emlak vergisi yüzde 50 alınacakken, vergi ve harç harcamaları da yüzde 50 indirimli olacak. İçme ve sulama için kullanılacak su içinde yüzde 50 ve yüzde 25 arasında indirim uygulanacak."