TEKİRDAĞ’DA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ
Marmaray’dan yüklü vagonların geçişlerinin başlamasıyla Anadolu’dan Tekirdağ’a kesintisiz ilk ihracat gerçekleşti. Vali Yıldırım’ın katılımıyla düzenlenen törenle Tekirdağ Tren Garından Asyaport limanına taşınacak olan ilk ihracat malzemesi yüklü konteynır tırlara yüklenerek Asyaport Limanına doğru yola çıktı.
KAHRAMANKAZAN’DAN GÜNEY AFRİKA’YA GÖNDERİLİYOR
Ankara Kahramankazan’da bulunan soda külü fabrikasından Medlog Lojistik’e ait vagonlara yüklenen 72 adet soda külü yüklü konteyner, Marmaray’ı kullanarak demiryolu ile Tekirdağ Tren İstasyonu’na getirildi. TCDD’nin pratik çözüm müsaadesiyle Medlog tarafından 3 günde hazırlanan geçici platformdan yine Medlog Lojistik çekicilerine transfer edilerek Asyaport Limanı’na taşındı. Daha önce karayoluyla taşınan konteynerlerin, Marmaray geçişiyle Tekirdağ’a ulaşması Türkiye lojistik tarihinde bir ilki yaşattı. Konteynerler MSC’ye ait gemilerle Güney Afrika Cumhuriyeti Durban Limanı’na ulaştırılacak. Yüklerin 30 günde varış noktasına ulaştırılması planlanıyor.
10 YILDIR ATIL BEKLEYEN LİMAN İLK DEFA KULLANIMA GEÇTİ
Türkiye’de en fazla kombine taşımacılık yapan Medlog Lojistik’in demiryolunun kullanımına imkan sağlayan lojistik çözümleri Türk dış ticaretine ekonomik avantajlar sağlarken, Türkiye için için çevreci katkı da yaratıyor. Ekonomik kalkınma için ülkemizin tüm kaynaklarını verimli kullanma gayretinde olan Medlog Lojistik ile 2010 yılında hizmete giren Tekirdağ Tren İstasyonu’na ilk defa konteyner taşıyan bir yük treni geldi. Bu taşıma modeli ile yıllarca atıl halde bulunan Tekirdağ Tren İstasyonu, Asyaport’a yakınlığı sayesinde önemli bir ulaşım noktası haline gelecek, karayollarındaki ağır taşıt trafiğini, emisyon değerlerini azaltacak ve ithal girdi maliyetlerini düşürecek. Anadolu’dan çıkacak yükler artık Türkiye’nin en büyük transit limanı Tekirdağ Asyaport üzerinden her mesafedeki uzağa, hızlı ve rekabetçi navlunlar ile ulaşacak. MSC Grubu şirketleri MSC, Asyaport ve Medlog Lojistik ülkemizin dış ticaretini artırmaya yönelik konteyner taşımaları yaparken, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma ve yeşil büyüme stratejilerine katkıda bulunmayı amaçlamakta ve yatırımlarında bunu ilke edinmektedir.
ANADOLU’NUN ANA LİMANI TEKİRDAĞ OLDU
Medlog Lojistik’in Marmaray’dan bu ay başında geçirdiği ilk yük treni, Trakya’dan Orta Asya’ya yapılan ilk ihracat ve Anadolu’dan Tekirdağ’a gelerek Asyaport üzerinden yapılan ilk kombine taşımalı ihracat, çevreye duyarlı tüm ithalatçı, ihracatcı ve sanayicilerin demiryolunu kullanmaktan memnun olduklarını gösteriyor.
‘TEKİRDAĞ LOJİSTİK ÜST OLACAK
Törende konuşan Vali Yıldırım “Bugün Tekirdağ için tarihi bir gün, Ahmet Soyuer Bey hem Tekirdağ’a hem ülke ekonomisine ciddi katma değer sağlıyor. Burada ilk defa konteynırlarla yük taşınıyor. Buradaki konteynırlar, Asyapor Limanı’ndan gemilere yüklenmek suretiyle artık dünyanın dört bir tarafına ulaştırılabilecek. Aslında Süleymanpaşa’ya gelen ilk trenimiz bu fakat Asyaport’un kullandığı 2. tren, daha önceki tren Çorlu’ya gelmişti. Çorluya gelen trende Avrupa Serbest Bölgesinde bir firmanın üretim yapmak için gerekli olan malzemeler temin edilmişti. Bundan sonra bu trenleri daha çok göreceğiz ve Türkiye’mize daha çok katma değer oluşturacağız. Hepinizin huzurunda Ahmet Soyuer Bey’e teşekkür ediyorum. Liman büyüyecek onunla ilgili birçok çalışma yapıldı. Büyüdüğü zaman inşallah Tekirdağ’a, Türkiye’ye daha fazla katma değer sağlanacak. Tekirdağ’ımız ilerde lojistik bir üs olabilecek kapasitede bir ildir. Bizde bunu kurumlarımızla Tekirdağ’ı lojistik bir merkez haline getirmeye gayret ediyoruz.” dedi. Tören, kurban kesimi ve edilen duaların ardından sona erdi.
‘RAYLI SİSTEME KARAYOLUNA GÖRE DAHA ÇEVRECİ’
Trende konteynırları taşınan Indorama Vebture Çorlu Pet San. AŞ firmasının Müdürü Yalçın Boz ve Genel Müdür Rohit Kumar Vashisha, “Biz yabancı sermayeli bir firmayız. Gıda içecek sektörüne pet şişelerin ham maddesini üreten bir firmayız. Yoğun bir ithalatımız var. Aylık 800 konteynır ihracat ve 800 konteynır ithalatımız var. Asyaport’u yoğun şekilde kullanıyoruz. Özellikle çevreci bir süreç olduğu için raylı sistemi tercih ediyoruz. Karayollarındaki dizel atık kullanımının ozon tabakasına bir zararı var. Raylı sistemle dizel eminiminim azaltarak çevreye yararlı olmaya çalışıyoruz. Raylı sisteme verilen önem artınca ihracatımızda artacak ve daha rekabet edebilir şekilde ihracat payımız artacak. Maliyetlerimiz azalacak. Hammaddelerimiz deniz yoluyla bize gelecek. Tren yoluyla fabrikalarımıza sevk edeceğiz. Üretilen mamulleri ise Türkiye’nin çeşitli yerlerine ve Balkan ülkelerine demiryolu ile ulaştıracağız. Gaziantep’e Adana’ya tren yolu ile göndereceğiz. Bursa’ya göndermeye başladık. Merakla bu projeyi gerçekleşmesini bekliyorduk. Marmaray’dan yükün geçmesi çok önemli bir gelişme. Biz Avrupa’ya ihracat düşünürken artık neden Uzak Doğu’ya ihracat yapmayalım diye düşünüyoruz. ” dedi.
Programa Vali Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Milletvekilleri Çiğdem Koncagül, İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, TCDD 1. Bölge Müdürü Levent Meriçli, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Jandarma Komutanı Kıd. Alb. Osman Kılıç, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Medlog Yönetim Kurulu Başkanı Emre Hüseyin Soyuer katıldı.