Tekirdağ'da Hastaneler ve Okullar Deprem Alarmı Veriyor
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, hem Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer hem de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi vererek, Tekirdağ’daki okul ve hastanelerin depreme dayanıklılık performans testinin yapılıp yapılmadığını sordu.
Aygun, Jeoloji Mühendisleri Odası’nın tespitlerine göre Tekirdağ’da 11 kamu ve özel hastanenin herhangi bir deprem anında ivme reaksiyonunun yüksek olduğunu belirterek, “Acilen deprem performansı ölçülerek, riskli bulunanların taşınması gerekir” dedi.
Tekirdağ’da şu ana kadar 100’e yakın okulun deprem güçlendirmesine başlandığını, ancak halen tamamlanamadığını söyleyen Aygun, “Maraş depremi sonrasında 5 okul daha aniden tahliye edildi. Bu okullar da riskli ise niye bu zamana kadar beklendi?” diye sordu.
Aygun, TBMM Başkanlığı’na verdiği iki ayrı önergede, Türkiye’nin, jeolojik açıdan deprem kuşağında bulunduğuna işaret etti.
İMAR AFLARI YANLIŞTIR
AKP iktidarının; bugüne kadar mevcut yapı stokunun depreme karşı güçlendirilmesinde ve yeni yapılarda Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin uygulanmasında sınıfta kaldığını söyleyen Aygun, “İmar afları ile ülkenin geleceği de ipotek altına alınmıştır. Can ve mal kaybını arttıran bu anlayış, ülkemizi depreme hazırlık konusunda çaresiz bırakmıştır” dedi.
Aygun; 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde 7.7, Elbistan’da 7.6, 20 Şubat 2023 tarihinde Hatay’ın Defne İlçesinde 6,4 ve Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde gerçekleşen depremlerin ülkemizde deprem hazırlığı olmadığını ortaya koyduğunu kaydetti.
OKULLARIN DEPREM GÜÇLENDİRMESİ NE ZAMAN BİTECEK?
Tekirdağ’da kaç okulun Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’ne uygun yapıldığını soran Aygun, şu önemli konulara cevap verilmesini istedi:
Pandemi döneminden bu yana 100’e yakın okulun depreme karşı güçlendirmesinin yapılacağı belirtilmiş, çok azı güçlendirilmiştir. Bu konudaki son sayı nedir? Pazarcık ve Elbistan depremlerinden sonra Tekirdağ’da riskli 5 okulun tahliyesine karar verilmesi, bugüne kadar gösterilen ihmalin itirafıdır. Bu 5 okul riskli ise bugüne kadar neden açık tutulmuş, çocuklarımızın can güvenliği riske edilmiştir?
Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri depreme karşı dayanıklı mıdır?
Depreme karşı beton dayanıklılığı kadar zemin etüdü de önemlidir. Okulların fay zonlarına yönelik konumu araştırılmış mıdır? Fay zonları üzerinde ya da yakınlarında bulunan okulların durumu ne olacaktır?
DEPREM İVMESİ YÜKSEK HASTANELER
Jeoloji Mühendisleri Odası’nın tespitlerine göre, Tekirdağ’da 11 devlet hastanesi, sağlık ocağı ve özel hastanenin 0.5g deprem yer ivmesi değerlerinde bulunduğu saptanmıştır. Bu hastanelerimizin deprem performans analizlerini yapacak mısınız?
Fay sakınım bandında olan hastaneleri yıkacak mısınız?
Zayıf mühendislik özelliklerine sahip, jeolojik sakıncalı alanlar üzerine inşa edilmiş sağlık tesisi binalarının yıkılarak daha güvenli alanlara taşınması kararını alacak mısınız?
Tüm hastanelerin kapsamlı deprem performans analizlerini yapacak mısınız?
Kamu-özel tüm hastanelerin deprem dışında diğer doğa kaynaklı afetlere karşı performanslarını ölçecek ve bunları periyodik olarak kamuoyu ile paylaşarak ülkemizin afetler karşısındaki kırılganlığını azaltacak tedbirleri alacak mısınız?