TEKİRDAĞ'IN TOHUMLARI AĞRI’DA BAŞAK VERECEK
Tekirdağ’da üretilen yüzde yüzü yerli buğday ve arpa tohumları Tarım Bakanlığı tarafında yüzde 75’i hibe olarak Ağrı’da çiftçilere dağıtıldı. Proje kapsamında tohum tedairği sağlayan Sarı Tohumculuk Firması Pazarlama Satış Sorumlusu Emre Sarı, Trakya’da üretilen yüzde yüz yüksek verime sahip tohumları Türkiye’nin dört bir yanında çiftçiyle buluşturmanın sevincini yaşadıklarını kaydetti.
TRAKYA’NIN GURURU
Tarım Bakanlığı gıda üretiminin artırılması için ekilebilir tüm arazilerin üretime açılarak üretimin büyümesi için 21 ilde yüzde 75’i de çiftçiye hibe olarak tohum dağıttı. Tekirdağ’da bulunan Sarı Tohumculuk firması buğday, arpa, fasulye ve nohut tohumlarını tarım kredi kooperatifleri aracılığı ile Ağrı’daki çiftçilere ulaştırdı.
AĞRI’DA BAŞAK VERECEK
Tekirdağ’da üretilen tohumların Türkiye topraklarında yeşermesinin heyacanını yaşadıklarını kaydeden Sarı Tohumculuk Firması Pazarlama Satış Sorumlusu Emre Sarı, “Firma olarak bizim her yıl sürekli yaptığımız bir uygulamamız vardır, bunu ihtiyat akçesi olarak adlandırabiliriz. Yani bir sonraki yıl üretimde kullanacağımız tohum anaçlarımızı bir kenara ayırırız. Hava şartlarına bağlı bir sektörde çalışıyoruz, her şey olabilir. Bu nedenle aldığımız bir önlemdir bu. Dünyanın covid 19 salgınıyla mücadele ettiği bu günlerde, gıda güvenliği ve ihtiyacının önemi net bir şekilde ortaya çıktığı görülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığının ülkemizde üretimi artırmak için yaptığı bu projede, ürün tedariği için firma olarak yedek akçemiz olan anaç tohumlukları Ağrı iline sevk ettik ve tohumluklar yerine vardı ve ekildi” dedi.
YÜZDE YÜZ YERLİ ÜRETİM
Yerli üretime önem verdiklerini ve üretilen tohumlardan yüksek verim aldıklarını aktaran Sarı, “Salgın sebebiyle geçirdiğimiz bu zor dönem, hepimize birlik ve beraberliğin önemini yeniden hatırlattı. Firmamız, Trakya Tohumcular Derneği üyesidir ve dernek başkanlığını firmamız yöneticilerinden İbrahim Toruk yapmaktadır. Onunla birlikte yaptığımız görüşmeler sonucunda diğer dernek üyelerinin de stoklarında bulunan tohumlukları proje kapsamındaki bölgelere gönderdikleri bilgisine sahibim. Yüzde 100 yerli üretim yapan ve yüzde 100 milli çeşitlere sahip genç bir firma olmamıza rağmen sektörün en etkili firmalarından biriyiz. Bunun nedeni, öncelikle çeşitlerimizin bu topraklarda ıslah edilmiş olmasıdır. Bu durum farkımızı ortaya koymaktadır. Bu farkı çiftçilerimize gösterip kaliteli ürün ve yüksek verim almalarını sağlamak bizim öncelikli görevimizdir. Genç bir firma olduğumuzu söylemiştim ve aynı şekilde sahada çalışan ekibimiz de genç ve dinamik ancak yöneticilerimiz oldukça deneyimli. Hiyerarşik yapımızdaki bilgi paylaşımının düzenli olması, herkesin iş akışında bilgilenmesini sağlıyor. Yeni projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu konuları yönetime sunuyoruz. Fikir ayrılıkları yaşıyoruz, tartışıyoruz ve başarılı olmak için en doğru kararları birlikte veriyoruz. Firmamızın başarısının sebeplerinden biri de kesinlikle yarattığımız bu sistemdir. Firmamızın başarısını günden güne arttırmasının sebebi, tarımsal hizmetimizin paydaşlarımız için en iyi olabilmesi şeklinde benimsediğimiz temel ilkemizle, sürdürülebilir bir tarım için çözüm odaklı üretim sistemleri ve projeler geliştirmemiz, kalite ve verim için devam eden ıslah çalışmalarımız, modern teknolojinin takibi ve uygulanmasıdır” sözlerini belirtti.
‘SEYMEN ARPA ÜLKEMİZDE EN ÇOK EKİLEN ARPA ÇEŞİDİ’
Sarı Tohumculuk firmasının bir çeşidi olan Seymen Arpa çeşidinin Türkiye’den en çok ekilen arpa olduğu bilgisini veren Sarı, “Evet, maalesef ülkemizde tohumculuk sektörüyle ilgili çokça şehir efsanesi var. Malasef tohum ve tohumculuk hakkında onlarca yanlış bilgi mevcut. Sektörün içine girmeden bunlara inanmak çok kolay. Tohumculuk yabancıların elindeymiş, tohumlar GDO’luymuş, dışa bağımlılık % 100’müş, İsrail olmazsa tohumsuz kalırmışız gibi birçok söylenti dolaşmakta. Topluma lanse edilen ve yaratılan algı bu yönde. Genç nesil ve sektörden uzak olan her yaştan insanımız bunlara inanıyor maalesef. Ama gerçek böyle değil tabi ki. Biz bu algıyı değiştirmek için kuruluşumuzdan itibaren Ar-Ge’ye önem verdik. Sektörümüzde bizim gibi öncü firmalar da Ar-Ge çalışmaları yapıyorlar ve sektörümüz hızla gelişiyor. Şu an ürettiğimiz ve geliştirdiğimiz çeşitler özellikle tahıl gurubunda pazara hakim olmaya başladılar. Örnek vermek gerekirse, firmamızın çeşidi olan yöneticimiz İbrahim Toruk’un geliştirdiği iki sıralı SEYMEN arpamız, ülkemizde en çok ekilen arpa çeşitidir diyebilirim. İnsanın temel gereksinimi olan gıdanın %70’ini tahıl grubu oluşturmaktadır. Bizler tahıl üretmekte problem yaşarsak, gıda tedariğinde ciddi sorunlar yaşanmaya başlar. Tahılın başlangıç noktası olan tohumun önemi burada ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, tüm dünya gündeminin başında yer alan Covid-19 salgını, tohum sektörünün ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Firma olarak hem şu anki salgın için hem de geleceğimiz için üretmeye devam edeceğiz” diye sözlerini tamamladı.