Tekirdağlı esnaf: Ben bir şey söylesem şimdi langırt içerdeyim   

Tekirdağlı esnaf: Ben bir şey söylesem şimdi langırt içerdeyim   
 FERHAT AKGÜNCHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’e dert yanan esnaf, “65 yaşındayım ben böyle daha bir ortam görmedim. Yapılacak bir şey yok ben bir şey söylesem şimdi langırt içerdeyim” dedi. Bir başa esnaf...

 FERHAT AKGÜN

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’e dert yanan esnaf, “65 yaşındayım ben böyle daha bir ortam görmedim. Yapılacak bir şey yok ben bir şey söylesem şimdi langırt içerdeyim” dedi. Bir başa esnaf ise “Böyle bir kriz görmedik. Gördük ama böylesini görmedik. Zor günler geçiriyoruz. Gerçekten cepten yiyoruz. Yeni bir taze kan istiyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili ilhami Özcan Aygun, Merkez Süleymanpaşa ilçesi Altınova Mahallesi’nde esnafın sorunlarını dinledi.

‘EMEKLİ MAAŞIM OLMASA ÖLÜRÜM BEN’

İşlerinin iyi olmadığını belirten bir tostçu, “Emekli maaşım olmasa ölürüm ben. 2 bin 900 lira maaş alıyorum. Bin 800 kira veriyorum. Nasıl olacak bu iş. 65 yaşındayım ben böyle daha bir ortam görmedim. Batarsa altındayız, çıkarsa üstündeyiz diyeceğiz. Yapılacak bir şey yok ben bir şey söylesem şimdi langırt içerdeyim. İllaki kötü olurum. Bu yaşımızdan sonra kimse için de kötü olacak halimiz yok. ben geçtiğimiz ay 600 lira elektrik faturası ödüyordum, malum ortalık kötü hiçbir şey yok. şimdi geldi bin 210 lira. İki katından fazla. Az önce buraya eşim geldi. Eşim pazara gitmiş. Birşeyler aldın mı dedim. Patlıcan 34 lira dedi. Kalsın yemeyelim dedim. Domates 15 lira, salatalık 28 lira dedi. Sen dedim makarna yapmaya devam et. Biz makarnadan gideriz. Millet ne yaparsa biz o köprüden geçeriz.

‘SANDIĞIN BİRAN ÖNCE GELMESİ LAZIM. BİRAN ÖNCE ERKEN SEÇİM’

Günlük 10 bin TL ciro yaparken günlük cirolarının 500 liraya düştüğünü belirten bir hırdavatçı, “İşlerimiz çok iyi değil. Yoldan çevirsek adam bulamıyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Müşteri de hiç göremiyoruz. İnşallah sonu hayırlı olur diyoruz. Bir yenilik istiyoruz. Geçen sene 80 lira olan su bataryası 600 lira. Mümkün değil vatandaş bunu evine takamaz. Esnaf sıkıntının içinde. Çözüm arıyoruz şu anda çözümde bulamıyoruz. İşyerimize insan girip çıkmıyor. Bu mahallenin ikinci esnafıyım, yaş 70. Böyle bir kriz görmedik. Gördük ama böylesini görmedik. Krizlerde daha güzel para kazanıyorduk. Şu anda mal da satamıyoruz. Sattığımız malı yerine koyamıyoruz. Veresiye defterine kalemi çektik. Kimseden para da istemiyoruz. Zor günler geçiriyoruz. Gerçekten cepten yiyoruz. Yeni bir taze kan istiyoruz. Sandığın biran önce gelmesi lazım. Biran önce erken seçim. Eski yıllarda günlük 10 bin lira ciromuz vardı bugünkü ciromuz 500 TL. bazen o da olmuyor. 100 lira parayla kapattık” dedi.

‘İŞLER ÇATIRTI, DOLAR ÇIKTI İNDİ ZARAR ETTİK’

Bir elektronik malzeme tamircisi, “İşler çatırtı. İşlerimiz ortadan düşük. Sattığımız ürünü yerine koyarken hepsi dolar. Biraz zorlanıyoruz. Dolar çıktı indi zarar ettik. Çok iş yok zaten. Tamir ağırlıklı tamir oluyor. Çok bir şey sattığımız yok zaten” dedi.

‘OCAKTA ZATEN HİÇBİR ŞEY ÇALIŞTIRMADIM ELEKTRİK FATURASI 2 BİN 950 LİRA’

Büfe işletmecisi, “Bir buçuk saat dolapları soğutuyoruz. Sadece dolapların ışığı yanıyor. Ekstra ışıkları iptal ettik. Yandaki spotları iptal ettirdik. Caddeler mecburen kararacak ama içeridekileri satmak için yakmak zorundayız. Şuanda çok iyi giden bir şey yok. özellikle iki, üç aydır. Her gün zam. Barkot sisteminden mal işlemetten öğle ikiye, üçe kadar bir bayan o işi yapıyor. Aralık ayında bin 350, ocakta 2 bin 950. Ocakta zaten hiçbir şey çalıştırmadım. 8 dolabın bir, iki tanesi çalıştı” dedi.

‘BİR USTAYI KISMAK İÇİN MECBUR KENDİM OCAĞA GEÇTİM’

Tasarruf yapmak için lahmacun fırınına kendisinin geçtiğini ifade eden lahmacuncu, “Un en son 320 TL. Durumlar kötü. Kıymayı 120-110 TL’ye alıyoruz. Lahmacunu mecburen 12 lira yaptık. Vatandaş yiyemiyor zaten. O da işe yansıyor, iş düşüyor. Önce elektrik faturası 3 bin lira gelirken şimdi 5-6 bin geliyor. Dükkan kirası 6 lira, elektrik faturası 6 lira. Eleman parası, sigorta derken günü kurtarıyoruz. İçeri girmemek için çalışıyoruz. Ben kendim işletmeciyim, ocağa geçtim. Kendi kızım çalışıyor. Bir ustayı kısmak için mecbur kendim ocağa geçtim. Şu anda bir ışık yok. umudumuz yaz. Sandık gelsin. Herkesin bir sıkıntısı var. Bekliyoruz” dedi.