TEKİRDAĞLI GENÇ GÖZÜNÜ MARS’A DİKTİ
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi olarak 7. Meslek Grubu’nda faaliyet gösteren Saadet Yüncü (Sane Mimarlık) Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ı makamında ziyaret etti. Saadet Yüncü odaya kayıtlı üye olmasının yanı sıra yüksek mimar, Namık Kemal Üniversitesi’nde serbest öğretim elemanı ve aynı zamanda Mars gezeninde mimarlık çalışmalarına katılan ilk Türk olma özelliğini de taşıyor.
Tekirdağ’da yaşayan 24 yaşındaki Yüksek Mimar Saadet Yüncü, 1847’de kurulan ve dünyanın en kapsamlı uluslararası mimarlık okulu olma özelliğini taşıyan İlgiltere’nin The Architectural Association, AA School’u tarafından Mars gezegenine en yakın yapıya sahip olan Ürdün’de düzenlenen araştırma ve tasarım atölyesine katılan ilk Türk olarak Tekirdağ’a ve Türkiye’ye gurur yaşattı. Yüncü, projede yer alan ilk Türk olmasının kendisi için gurur verici bir durum olduğunu ifade etti.
Son altı yıldan beri Jordan Visiting Schoola her yıl yaklaşık on kişinin katıldığını ve Türk vatandaşı olarak ilk katılan kişinin kendisi olduğunu ifade eden Yüncü, "Architectural Association Londra’da bulunan uluslararası en eski mimarlık okulu. Her yıl düzenlediği AA Jordan Visiting School Okulu kapsamında bir araştırma çalışması var. Bu üniversite, her yıl bu araştırma çalışmalarını gerçekleştiriyor. 6 yıl önce başlamışlar, her yıl düzenli olarak yaklaşık 10 kişi kabul ediyorlar araştırma ekibine. Dünyanın her yerinden başvurular geliyor, kişilerin başarılarına göre başvurularda kabul olma şansı daha da artıyor. 6 yıldan beri AA Visiting Schoolun, Ürdün'de düzenlediği Mars çalışmalarına kabul edilen ilk Türk oldum ve bu benim için onur verici bir durumdu.” dedi.
Araştırma çalışmalarında Mars gezegenini daha iyi anlamak için NASA bilim adamlarıyla birlikte telekonferans görüşmeleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Yüncü, uluslararası projelerde görev almaktan çok mutlu olduğunu kaydetti.
Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay da, “Saadet kızımız henüz 24 yaşında olmasına rağmen çantası o kadar çok bilgi, birikim, deneyim ve başarılarla dolu ki kendisi ile gurur duydum. Saadet aynı zamanda odamıza üye olup girişimci yönünü de ortaya koyarak kendi şehrine de bağlılığını kanıtlamıştır. Saadet’in bilgi birikimi ve deneyimlerini odalarımız bünyesinde faaliyetlerini sürdüren genç girişimciler ve kadın girişimciler kurullarımızda da kullanmalıyız. Diğer yandan üniversitede dersler vererek edindiği bilgi ve tecrübeleri paylaşarak eğitim camiasına da katkı sunuyor. Mars gezegeni çalışmalarında ilk Türk olma özelliği ile bizlerin göğsünü kabarttı, Tekirdağ’da yaşayan bir birey olarak kendisi ile gurur duyuyorum ve Saadet gibi nice gencimizin yetişmesi şehrimize böylesine anlamlı sevinçleri yaşatmaları için gençlerimize her zaman destek olmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki Saadet gelecek zamanlarda bizleri farklı farklı başarıları ve çalışmaları ile yeniden gururlandıracaktır.”