TEKİRDAĞLI ORMAN KÖYLÜSÜNE MÜJDE

TEKİRDAĞLI ORMAN KÖYLÜSÜNE MÜJDE
 Trakya’da Istranca (Yıldız) Ormanlarında yapılan ferahlandırma çalışmaları nedeniyle bölge için önemli bolet mantarının azalması, orman köylüsüne büyük zarar verdi. CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun,...

 

Trakya’da Istranca (Yıldız) Ormanlarında yapılan ferahlandırma çalışmaları nedeniyle bölge için önemli bolet mantarının azalması, orman köylüsüne büyük zarar verdi. CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı bu konuda uyararak, TBMM’ye soru önergesi verdi. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, önergeye verdiği yanıtta; ferahlandırma çalışmalarının bolet mantar üretimine etkisi konulu araştırma projesi başlattığını, yeni silvikültür (orman bakım) tekniğini belirlemek üzere proje yürüttüğünü açıkladı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’ın Saray ilçesinde Ayvacık, Safaalan, Güngörmez ve Bahçeköy köylerindeki Istranca’nın gür ormanlarda yetişen ve “Boletaceae” familyasından gelen, halk arasında “porçini mantarı, çörek mantarı ya da bolet mantarı” olarak bilinen doğal mantar türünün orman köylüsü için önemli bir gelir kaynağı olduğuna dikkat çekti.

Fransa, İtalya ve İspanya’ya ihraç edilen mantarların kırsal kalkınma açısından önem taşıdığını anlatan Aygun, “Bolet mantarı zengin besin değeri, içerdiği vitamin, mineral ve proteinin yanı sıra; bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi olarak kullanılan özelliği ile kilosu 30 liradan satılmaktadır. 2006 yılından itibaren ormanlarda uygulanan ferahlandırma çalışması nedeniyle ağaçlardaki sıklığın azaltılmasının sonucu olarak toprağın daha çok güneş almasına bağlı olarak bolet mantarında verim düşmüştür. 2006 öncesinde bölgede yılda 500-600 ton çıkan bolet mantarı miktarı, şu anda 150 tona düşmüştür” dedi. Aygun, orman köylüsünün geçim kaynaklarının zarar gördüğünü belirterek, bu konuda önlem alınmasını istedi.

 

İŞTE BAKANLIKTAN GELEN YANIT!

CHP Milletvekili Dr. Aygun’un bu konudaki kapsamlı önergesine Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi. Doğal bolet mantarının zarar görmemesi için ormanlarda uygulanacak en ideal silvikültür tekniğini (bakım tekniği) inceldiklerini söyleyen Pakdemirli’nin yanıtı şöyle:

“Bakanlığımız bağlı kuruluşu olan Orman Genel Müdürlüğü’nce, Istranca (Yıldız) Ormanlarında yapılan sıklık bakımı (ferahlandırma) ve koruya tahvil çalışmalarının doğal bolet mantarına etkilerini ve uygulanabilecek silvikültür tekniğinin belirlenmesi amacıyla ‘Baltalık ve Koruya Tahvil Meşe Meşcerelerinde, Meşcere Yaşının Mantar Üretimine Etkisi’ konulu bir araştırma projesi başlatılmış olup, proje çalışmaları devam etmektedir.”

 

“SİLVİKÜLTÜR ÇALIŞMALARI ÖNEMLİ”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, gelen yanıt konusunda açıklama yaparak,  orman silvikültür tekniklerinin araştırılması için çalışma başlatılması önemlidir. Çünkü ormanı korurken ve orman bakımını yaparken, orman ortamında yetişen doğal bitki türlerine zarar vermemek gerekir. Mantar bu anlamda köylümüzün önemli bir gelir kaynağıdır” değerlendirmesini yaptı.

Aygun, silvikültürün  “ormanların bakımının yapılması ve gençleştirilmesi” anlamına geldiğine işaret ederek, “Ormanlarımızı korurken, ormandan en az masrafla en yüksek kalitede ürün elde edilmesi gerekmektedir. Bakanlığın çalışmalarını önemsiyoruz. Umarım bundan sonra yeni teknikler geliştirilerek, bolet mantarını koruyacak önlemler alınır” diye konuştu.