YİNE MAĞDUR EDİLDİLER
CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, çiğ süt fiyatına 13 ay sonra gelen 50 kuruşluk zamma tepki göstererek, süt üreticisinin yine mağdur edildiğini belirtti. Sütün referans fiyatının üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Yüceer, konuya ilişkin yazılı açıklama yayımladı.
SÜT ÜRETİCİSİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI
“Çiğ sütün referans fiyatı litre başına 2 lira 30 kuruştan 2 lira 80 kuruşa çıkarıldı ve bu fiyat 4 ay sabit kalacak” diyen Yüceer, şunları kaydetti:
“13 aydır çiğ sütün litresi 2 lira 30 kuruştan satılırken yem ham maddelerinin fiyatı yüzde 77, süt yeminin fiyatı yüzde 63, besi yeminin fiyatı da yüzde 60 arttı. Maliyette yaşanan artışa pandemi koşullarının da eklenmesi ile iki kez mağdur olan süt üreticileri referans fiyatın en az 3 lira 66 kuruş olmasını talep etti ama bu talep görmezden gelindi.
Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ekim, Kasım ve Aralık dönemi için açıklanan 40 kuruşluk destekleme primi de 30 kuruşa düşürüldü. Süt üreticilerinin ‘Artık sabrımız taştı’ isyanına karşın sadece 50 kuruşluk bir zam yapıldı. Üretici yine mağdur edilerek açlığa mahkûm edildi. Maliyetin altında kalan fiyat karşısında üreticinin artık dayanacak gücü kalmadı.”
ARACI DIŞINDA KAZANAN YOK
Üretici sadece 50 kuruş zam alırken sütü ambalajlayıp perakende satışa veren sanayicinin daha fazla kazandığını ifade eden Yüceer, “Markette 1 litre sütü 6-7 liranın altında almak mümkün değil. Üretici, ürününü maliyetin altında satarken bu süt tüketiciye ulaşana kadar defalarca fiyat artışı yaşandığından tüketici de mağdur ediliyor. Bu sistem üretici ve tüketicinin değil aracının yüzünü güldürüyor” dedi.
ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETMEYECEK BİR ZAM YAPILMALI
Ulusal Süt Konseyi’nin yeniden toplanması gerektiğinin altını çizen Yüceer, “Maliyet artışları, pandemi koşulları ve ekonomik kriz dikkate alınarak yeniden fiyat artışı yapılmalıdır. Ne 50 kuruşluk zam ne de 30 kuruşluk destek primi yeterlidir. Süt üreticiliğine devam edilmek isteniyorsa süt üreticisine verilen destek artırılmalıdır. Arpa, saman, yonca, küspe, sanayi yemi fiyatları, ahır ve bakım giderleri artmışken iktidar üreticiye kulak vermelidir. Tarlasına ve ineklerine haciz gelen çiftçi Ziraat Bankası önüne sütlerini dökerken kredi borcu gelen çiftçi kendini yakarken çiftçimize ve süt üreticilerimize sahip çıkmak zorundayız” ifadelerini kaydetti.