‘YÜZDE YÜZ ZAM GELDİ, ZARARINA ÇALIŞIYORUZ’
FERHAT AKGÜN
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde büyükbaş kurbanlık besiciliği yapan Adnan Arsu, bir yılda yem fiyatlarının yüzde yüzün üzerinde arttığını belirterek, “Üretici çok zor durumda. Bende bu hayvanları sattıktan sonra yerine hayvan koymayı düşünmüyorum. Zarara çalışıyoruz” dedi.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık besicileri artan maliyetlerden dolayı dert yandı. Artan maliyetlerden dolayı kurbanlıkların bu yıl gen yıla göre yüzde 20 zam gördüğünü kaydeden üreticiler, vatandaşların alım gücünün düştüğünü söyledi.
‘BİR YILDA YEME YÜZDE YÜZ ETE 2O AYDA YÜZDE 11 ZAM YAPILDI’
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi Nusratlı Mahallesi’nde 28 yıldır büyükbaş kurban besiciliği yapan 60 yaşındaki Adnan Arsu, “Yeme yüzde yüz fark ete yüzde 11 fark geldi. Tarım bakanı 20 aydır ete yüzde 11 zam geldiğini kendi ifade etti. Yeme de yüzde 110 zam geldi. Bir çuval yem geçen sene 75 TL’idi, şimdi en ucuz yemin çuvalı 150 TL, daha iyisi 180 TL. Kurbanlık hayvanlar büyük hayvanlar. Kurbanlık hayvanlar 2 yaşına kadar bakılıyor. Vatandaş kurbanlıklar pahalı diyor. Biz kurbanlıkları 6 ay önce kestirsek aynı kiloyu alıp cebimize parayı koymuştuk. Fakat hayvanlar 2 yaşını doldursun diye mecburen hayvanlarıma 2 yaşına kadar bakıyoruz. Bir hayvan günde 11 kilo yem 4 kilo sılaj, 2 kilo da saman yiyor. Elaman maliyeti ile birlikte günlük bir hayvanın maliyeti 40 TL. Aylık bir hayvanın maliyeti bin 200 TL. Şuanda bir dananın maliyetine kurban veriyoruz. Kurbanlıklar insanlara pahalı geliyor. İnsanların alım gücü yok” dedi.
‘ZARARINA ÇALIŞIYORUZ’
Maliyetler yüksel olduğu için vatandaşların kurbanlık alırken sıkıntı yaşadığını belirten Arsu şunları söyledi: “Bakanımızdan isteğimiz yeme yüzde yüz zam geldiyse ete de yüzde yüz zam gelsin. Et ithal ediyorlar, et ithal etmekle hayvancılar artık hayvancılığı bıraktı. Üretici çok zor durumda. Bende bu hayvanları sattıktan sonra yerine hayvan koymayı düşünmüyorum. Zarara çalışıyoruz. Bu hayvanlar günde 40 lira yiyor, gübre yapıyor biz gübresini boşa atıyoruz. Kasaba kestirsek o paraları alamayız. Karkas kesimi 40 45 lira. Bize bir hayvanın maliyeti 50 lira. Şuanda kurban alırken maliyet yüksek olduğu için vatandaş kurban almakta sıkıntı çekiyor. Bir erkek danaya girmesi için bir vatandaşın 3 bin 500 lira ile 4 bin 500 TL para ödemesi gerekiyor. Kurban bu sene sıkıntılı geçeceğe benziyor”