Anayasa Mahkemesi İptal Kararlarıyla Damga Vurdu!

Anayasa Mahkemesi İptal Kararlarıyla Damga Vurdu!
Anayasa Mahkemesi iptal kararları bugün arka arkaya gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı yetkileri iptal edildi. İşte detaylar.

Anayasa Mahkemesi tarafından alınan yeni kararlar bugün basına duyuruldu. Arka arkaya gelen haberler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pek çok yetkisinin kısıtlanmasıyla sonuçlandı.

TRT Genel Müdür Maaşına Düzenleme

Anayasa Mahkemesi’nin kararlarından birisi TRT ile ilgili oldu. TRT Genel Müdürü için en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenleme iptal edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Artık Görevden Alamayacak

Geçtiğimiz yıllarda sık sık Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanını görevden alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yetkisi iptal edildi. Artık görev süresi dolmadan Merkez Bankası başkanı görevden alınamayacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden yetki alınmadan yapılan düzenlemeleri anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile iptal eden Anayasa Mahkemesi, bugün basın açıklaması da yaptı. “703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Bazı Kurallarının İptali” başlığı ile duyurulan bu kararlarda anayasaya uygun olmaması nedeniyle iptal kararı alındığı ifade edildi.

anayasa-mahkemesi-iptal-kararlari.jpg

“Anayasa Mahkemesi yukarıda belirtilen çerçevede yaptığı incelemede, 703 sayılı KHK’nın bazı kurallarını 7142 sayılı Kanun’un kapsamında bulunmadığı, bazılarının 7142 sayılı Kanun’un amacıyla bağdaşmadığı, bazılarını 7142 sayılı Kanun’un hem kapsamına girmediği hem de amacıyla bağdaşmadığı gerekçeleriyle iptal etmiştir.” denildi.

Anayasa Mahkemesi Üyelerini Kim Seçer?

Anayasa Mahkemesi 15 üyeden oluşur. Türkiye Büyük Millet Meclisi, gizli oylamayla yapılan seçim sonucunda üyeleri seçer. 2 üye Sayıştay tarafından seçilirken 1 üye ise baro başkanları tarafından avukatlar arasından seçilir.