Marmara'da Haziran Yağışları Yüzde 92 Azaldı

Marmara'da Haziran Yağışları Yüzde 92 Azaldı
Marmara Bölgesi'nde bu yıl Haziran ayında uzun yıllar ortalamasına göre yağışlar yüzde 92 azaldı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla da büyük düşüş gözlendi.

Marmara Bölgesi'nde, Haziran ayı yağışlarının 1991 ile 2020 yılları arasını kapsayan uzun yıllar ortalamasına kıyasla ve geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir azalma yaşandığı belirlendi.

Marmara Bölgesi'nde Yağışlar Azaldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bölgede Haziran ayı yağış ortalaması 41,5 milimetre olarak saptandı. Geçen yıl bu dönemde 42,6 milimetre yağış düşerken, bu yıl sadece 3,4 milimetre yağış gerçekleşti. Buna göre, uzun yıllar ortalamasına ve geçen yılın aynı dönemine göre yağışlar yüzde 92 oranında azaldı.

Kırklareli hariç Marmara'nın tamamında yağışlarda yüzde 60'a varan azalma gözlendi. Çanakkale özelinde ise Haziran ayı yağışları geçen yıla kıyasla yüzde 98 azaldı. Bölgede Bilecik, Bursa, Edirne, Kocaeli ve Yalova'da son 64 yılın, İstanbul'da ise son 21 yılın en düşük Haziran yağışları kaydedildi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir'e göre, Marmara Bölgesi'nde bu azalmanın temel nedeni küresel iklim değişikliği ve yüksek basınç etkisi olarak açıklanabilir. Özdemir, bu durumun barajlardaki su seviyelerini de olumsuz etkilediğini ve bu sebeple tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

Sera gazlarının artışının sıcaklıkları yükselttiğini ve bu durumun yağış dengesini bozduğunu belirten Özdemir, kuraklık riskinin arttığını ve yaz aylarında yağışların azalmasının bu durumu daha da kötüleştirdiğini ifade etti.