SAHİLİ YOK EDECEK O YAT LİMANI

SAHİLİ YOK EDECEK O YAT LİMANI
Tekirdağ ili Süleymanpaşa İlçesi sınırları içerisinde T.C. Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Tekirdağ Yat Limanı Revizyonu Projesi ile ilgili halkı...

Tekirdağ ili Süleymanpaşa İlçesi sınırları içerisinde T.C. Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Tekirdağ Yat Limanı Revizyonu Projesi ile ilgili halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 26 Eylül 2019 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenlendi.

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılan toplantıya; Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden, İl Müdür Yardımcısı Yalçın Karaca, ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü İhsan Yüksel, Çevre Mühendisi Bahar Gül, Kimyager Yasemin Ayhan, Bakanlık ÇED Raporunu takip eden Aylin Hn, Müşavir Firma elemanları, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi Emlak İnşaat Daire Başkanı Yüksel Özdal, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Karaküçük, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, yerel basın temsilcileri ve davetliler katıldı.

Yat Limanı Halkı Bilgilendirme toplantısı Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Yalçın Karaca’nın “ÇED Başvurusu bakanlıkça takip ediliyor. Aylin Hanım Bakanlık ÇED başvurusu ile ilgili olarak bulunuyor. Bilgi vermek, halkın görüşünü almak için toplantı düzenlediler. Müşavir firma hazırladığı ÇED raporu ile ilgili tanıtıcı filmi var. Önce onu izleyelim, firmanın sunumunu dinleyelim sonra sorularınızı alacağız” cümleleriyle başladı.

Müşavir firma yetkilisi Çiğdem Kale, sunumuna “ÇED Başvuru Dosyası; projeyi genel amaçları ile tanıtmak için hazırlanmıştır. Detaylı ÇED Raporu bakanlığa daha sonra hazırlanacaktır” sözleriyle başladı. Müşavir Firma Yetkilisi Çiğdem Kale’nin slayt eşliğinde yaptığı sunumundan satırlar; “317 dönüklük alana tekabül ediyor. Revizyonu gerekenler; Turizm Kyı Yönetmeliği Master Planı’na göre Marmara 4 bölgeye ayrılmış. Şarköy’e kadar 1 adet 4 çıpalı, 1 adet 5 çıpalı Yat Limanı olarak değerlendirileceği düşünülmüştür. Tekirdağ yatçılık açısından zengin değildir. Bu nedenle revizyona gidilmesi düşünülmüştür. Plan hazırlanmış 2010 tarihinde onaylanmıştır. Denizden yapılacak dolgu alanlarla proje üniteleri tamamlanacaktır. Mevcut 650 metre ana dalgakıran, 570 metre yan dalgakıran olarak hazırlanmış. 2013 yılında olmak üzere bazı değişiklikler olmuş ve plan değişmiştir. 76 bin 88 metrekare alanın firma yat limanına dâhil edilmesini talep etmiştir.

Proje ile ilgili yapılacak işlemler; Ana dalgakıran hasar almış durumdadır. Buralar yeniden yapılacak ve 250 metre uzatma yapılacaktır. Tali dalgakıran batı tarafa 373 metre olarak inşa edilecektir. 53 bin 591 m2 bir alanda oluşturulacak daha sonra yüzer iskelelerle yat bağlama kapasitesi 353 yata çıkarılacaktır. Tekirdağ’ın Karadeniz’e kadar 135 km kıyı uzunluğu vardır. Kullanılacak olan 1,3 Km kıyı uzunluğudur.

Kıyı Kanunu Kapsamında yapılacak iş ve işlemler; ÇED olumlu raporu alınacak daha sonra imar işlemleri yürütülecektir. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dosya 11.09.2019 tarihinde sunulmuştur. Daha sonra ne olacaktır? Çevre İl Müdürlüğü bakanlığa gönderecektir. 45 günlük süreçte kurumlardan görüş soracaktır. İmar İşleri Müdürlüğü’nden izin alınarak çalışma başlatılacaktır. Öncelikle ana dalgakıranın tamir ve yapılması işlemi olacaktır. Dalgakıranların taş dolgu ile yapılması planlanmaktadır. Taş dolguda kireç taşları kullanılacak olup, yetkili ve uyumlu ocaklardan taşlar getirilecektir. Rıhtım yapılacaktır. 3 adet yüzer iskele bulunacaktır. İskeleler deniz tabanına tanoz yardımıyla zincirle bağlanacaktır. 5 çıpalı dalgakıran olacak ünitelerin kurulması planlanmaktadır. Liman içinde 3,5 ile 5 metre arasında derinlik göstermektedir. Sonar çalışması deniz tabanında yapılmıştır. Dalga İklim Analizi çalışmaları yapılmıştır. Bu bölgede oluşan dalgalar, 2 m ile 3 m arasında olacaktır. İşletme aşamasında, ticari işletmelerle birlikte bin kişinin çalışması planlanmaktadır. Oluşması Muhtemel Atık Yağlar İnşaat aşamasında zemini geçirimsiz alanda toplanacak ve bertarafı sağlanacaktır.  İnşaat aşamasında 215 Kg, çalışma aşamasında 2 bin 414 Kg evsel atık oluşacaktır. Tehlikeli atıklar, ilgili yönetmelikler gereğince atılımı sağlanacaktır. Gemilerden yönetmeliklere göre atık alması sağlanacak ve bertarafları da yönetmeliklere göre sağlanacaktır. Mavi Bayrağa başvuru yapılacaktır.  İnşaat aşamasında gürültü olacaktır. Bunların detayları ÇED raporunda görülebilecektir. İlgili kanun ve yönetmelikler, halkın görüşü ve talebi doğrultusunda ÇED Raporu hazırlanacaktır.”

Kale’nin sunumu sonrasında soru-cevap bölümüne geçildir. İlk soruyu Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay sordu.

YAT LŞİMANI MI, ALIŞVERİŞ MERKEZİ Mİ?

Bize kazanç sağlayacağına inandığımız bir proje yat limanı projesi. Bugün yola çıkanlarla sunulan proje arasında çok fark var. 2 defa daha önce ihaleye çıkıldı. Ben, bu firmayı tanıyorum. Mersin’de 525 yatlı limanı var. Bu yat limanı mı, alışveriş merkezi mi olacak? Büyütmeyi, yatay yerine dikey büyütsün, yatay büyütme ile halkımızın yaşam alanlarını yok ediyoruz. Bu işlemler; bize ne fayda sağlayacak, bize ne zarar verecek? Tekirdağ merkezde TEKİRA alışveriş merkezi var. Bu sendromu tekrar yaşamak istemiyoruz. Süleymanpaşa Belediyesi’nin bir projesi var. İşletmeci firma projenin aslı neyse bize onu söylemesi lazım yoksa biz, Ticaret Sanayi Odası olarak bu projeyi engellemek için elimizden geleni yaparız. Gerekirse dava da açarız. Biz, bu görevden gittiğimizde bu şehrin sokaklarında dolaşamayız. Yatırımcı Kamu, Alt Yatırım Bakanlığı daha sonra bir firmaya ihale etmiş olabilir. Sosyo ekonomik ve halkın denize ulaşımı noktalarında endişelerimiz var. Toplam kaç dönüm alana yapılacak?

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı 1. Böle Müdürlüğü çalışanı İrem Elmas, Günay’ın sorusuna cevabı; Bunlar, inşaat mühendisleri ve ekip çalışması sonucu oluşan şeylerdir. Denize gidildikçe inşaat daha zorlaşıyor. “Halkı denizden koparacaksınız” demiştiniz. Halkın buradan kopmasını hiçbirimiz istemeyiz. Halkın buraya girmesini sağlamak için yapılıyor. 317 dönüm alana yat limanı yapılıyor.

ENÇOK ESNAFIMIZ ETKİLECEKTİR

Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, Yat Limanı ile ilgili görüş ve sorularını şu cümlelerle dile getirdi; Burada, bu projeyle burası yat limanı mı yoksa ticari alanlar mı? Çünkü arkasında bir sürü ticari alanlar var. Ben, Mersinliyim, oradaki yat limanını da çok iyi biliyorum. Buradan en çok esnafımız etkilenecektir.  Herhalde duyurulmadı bir tek esnafımız yok. Karayollarının altı; denizde tarihi doku var. Burada Sandalcı Mahallesi var. Bu mahalleyi hayata geçirme projemiz yok olacak. Devlet korumasında olan kıyı ve alanlar için kişiselleştirilemeyeceği söyleniyor. Biz, 200 bin insanın nefesi böyle bir yapılaşma ile kesilir. Bir vatandaş olarak buna karşıyım. Kıyılar devletin tasarrufu altındadır. Buralardan vatandaşlar yararlanmalıdır. Özelikle burada, Süleymanpaşalılarımız 200 bin nüfusa sahip; bu insanlar çarpık kentleşme nedeniyle yeşil alan konusunda nefes almada sorunlar yaşıyor. Bu alanın firmaya devri kabul edilemez.

İDARİ MAHKEMEDE DAVA AÇTIK

Projeyle ilgili Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Emlak İnşaat Daire Başkanı Yüksel Özdal söz alarak, görüşlerini ve değerlendirmelerini aktardı. Özdal’ın konuşmasından satırlar; “Bu alan 5393 Sayılı Yasa 2. Fıkra kapsamında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiştir. Rekreasyon ve diğer çalışmalar büyükşehir belediyesi tarafından yapılmıştır. Dolgu alanın, büyükşehrin sorumluluğunda kalma koşuluyla talep edildi. Yaklaşık 5 yıldır bakanlıkta bekliyor. Burası Tekirdağ halkının değil, Trakya’nın soluk aldığı yer. Biz bunu bakanlık tarafından gönderilen yazıdan öğrendik.  Yasa çok açık. Bu konuda İdari Mahkeme’de Tahsis İptal Davası açtık.

BATI YÖNÜNE SICAK BAKMIYORUZ

Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Karaküçük, Süleymanpaşa Belediyesi’nin konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Kararküçük özetle şunları söyledi; Söz konusu park; hem bir park alanı hem de festival alanımızdır. Bunun önünde set oluşmasına taraftar olmadığımız için karşıyız. Batı yönünde imalatın olmasına sıcak bakmıyoruz. Doğu yönünde yapılmasına karşı değiliz.

YAŞAM ALANIMI ELİMDEN ALIYORSUNUZ

Yerel basından Emine Bedia İlerler konuyla ilgili görüşlerini ve projeyle ilgili sakıncaları şu cümlelerle anlattı: Orayı elimizden alırsanız, çevresel etkisi nasıl olmayacak? Süleymanpaşa’nın en güzel yeri, koskoca bir limanla, bir gizli kutuyla sonlandırılmaya çalışılıyor. Siz, benim yaşam alanımı elimden almaya çalışıyorsunuz. Bize projeyle ilgili her şeyi açık açık anlatın. Toplantı Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Yalçın Karaca’nın “Toplantının yapılması projenin yapılacağı anlamına gelmiyor. Ciddi görüş ve önerileriniz var. Firma ve Bakanlık Yetkilisi not aldılar” cümleleriyle sona erdi.

Kaynak: Gazete Radar