'Marmara Denizi çürümüş ceset gibi'

'Marmara Denizi çürümüş ceset gibi'
FERHAT AKGÜNMarmara Denizi’nde müsilaj incelemesini tamamlayan Marmara Çevresel İzleme Projesi Lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, "Marmara Denizi’nin kirletilmesi devam ettiği takdirde gelecek senelerde de durum şu ankinden daha kötü...

FERHAT AKGÜN

Marmara Denizi’nde müsilaj incelemesini tamamlayan Marmara Çevresel İzleme Projesi Lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, "Marmara Denizi’nin kirletilmesi devam ettiği takdirde gelecek senelerde de durum şu ankinden daha kötü olacak, şu anki durumu arayacağız. Artık Marmara Denizi çürüyen bir ceset gibi. Etrafına zarar vermeye başladı" dedi.

Marmara Çevresel İzleme Projesi kapsamında gemiyle açılan araştırmacılar 200 istasyon ve 450 farklı noktada incelemelerde bulundu. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı, incelemelerini tamamlayan Proje Lideri Levent Artüz, Proje Koordinatörü Bülent Artüz, Prof. Dr. Bahattin Yalçın, Prof. Dr. Dumrul Gülen, Prof. Dr, Celal Kurtuluş Buruk, Dr. öğretim üyesi Aydın Dönmez, CHP Tekirdağ Milletvekili Müsilaj Komisyonu üyesi İlhami Özcan Aygun ve balıkçı temsilcilerini kabul etti.

“MARMARA DENİZİ’NDE DURUM VAHİM DAHA DA KÖTÜ OLACAK”

Çalışma sonuçlarını hakkında ANKA Haber Ajansı muhabirine bilgi veren hidrobiyolog Artüz,  “Çalışmaları tamamladık. Şu anda analiz sonuçları da gelmeye başladı. Hocalarla birlikte Tekirdağ’da bugün bir toplantı yapıyoruz. Çok kısa süre sonra bununla ilgili bulguları paylaşacağız. Her zaman olduğu gibi ne yazık ki bulgular çok vahim. Bu tutum değişmediği takdirde, Marmara Denizi’nin kirletilmesi devam ettiği takdirde gelecek senelerde de durum şu ankinden daha kötü olacak, şu anki durumu arayacağız” dedi.

“MARMARA DENİZİ'NDE DERN DEŞARJ YOK”

Tekirdağ’a bir erken uyarı izleme laboratuvarı kurmak isteklerini belirten Artüz, şunları söyledi:

“Müsilajın da içinde olduğu, müsilajı da aşarak çok ciddi problemlerle karşı karşıyayız. Onun için acil bir şekilde bütün çabamız Tekirdağ’da bir izleme laboratuvarı kurmak. Çünkü artık Marmara Denizi çürüyen bir ceset gibi. Etrafına zarar vermeye başladı. Bu etrafına vereceği zararın boyutlarını görmek istiyoruz. Bununla birlikte bir erken uyarı sistemi şeklinde izleme çalışmalarına ağrılık vermek istiyoruz. Marmara Denizi’nde hiç derin deniz deşarjı yok. Marmara Denizi’nde olan deşarj, daha doğrusu Akdeniz’den gelip Karadeniz’e giden alt akıntının taşıyıcı bant olarak kullanılması. Buna garip bir şekilde derin deşarjı adı verilmiş. Bu derin deniz deşarjı değil, atıkların seyrelmesini sağlayıp Karadeniz’e vermek, sanki Karadeniz başkasının deniziymiş gibi.”

CHP’Lİ AYGUN: TEDBİRLERİ ALIRSAK MARMARA’YI KURTARIRIZ

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Müsilaj Komisyonu Üyesi İlhami Özcan Aygun, “Geçmişten bugüne kadar tamamen bir Marmara Denizi’ni çöplük olarak gören zihniyetin artık sona doğru yaklaştığını görüyoruz. Müsilaj komisyonu olarak da ortak almış olduğumuz kararımıza göre de bundan sonra denizlerin derin deşarjının desteklenmemesi konusu, aynı zamanda onunla birlikte ileri biyolojik arıtma tesislerinin belediyeler tarafından da inşaatlarının tamamlanarak hayata geçirilmesini önemsiyoruz. Ancak bu tedbirleri alırsak ileri biyolojik arıtma tesisleri ile derin deşarjlarının önüne geçersek Marmara Denizi’ni kurtaracağız diye düşünüyorum. Müsilajdan ötesi ağır metallerin izlerin olması azımsanmayacak oranda Marmara’nın içinde olması bizleri derinden üzüyor” dedi.