Meclise sundu gerçekleşirse çiftçi bayram edecek

Meclise sundu gerçekleşirse çiftçi bayram edecek
FERHAT AKGÜNCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Ülkemizde birçok çiftçi sigorta primlerini ödeyemez hale gelmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun...

FERHAT AKGÜN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Ülkemizde birçok çiftçi sigorta primlerini ödeyemez hale gelmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun istatistiklerine baktığımızda 2017 yılında 717 bin 866 kişi tarım Bağkur’unda iken 2022’ye geldiğimizde bu rakam yüzde 23.74 azalmış yani 547 bin 175 kişiye düşmüş. Bu da gösteriyor ki çiftçiler artık Bağkur’dan kaçıyor” dedi.

Çiftçinin Bağkur prim gün sayısının düşürülmesi, yıpranma verilmesi için meclise kanun teklifi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, teklifin detaylarını ve çiftçinin içinde bulunduğu kötü durumu ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

‘KAZANMAYAN ÇİFTÇİMİZ BORÇ BATAĞINA GIRTLAĞINA KADAR SAPLANMIŞ BULUNUYOR’

Aygun, “Kuraklık, sel dolu gibi felaketler, dövize bağlı olarak son bir yılda yüzde 400 artan gübre fiyatları başta olmak üzere, ilaç, tohum ve birçok girdilerin arttığını hep birlikte gördük. Ürettiği üründen kazanmayan çiftçimiz borç batağına gırtlağına kadar saplanmış bulunuyor. Bir de iktidarın üretimden yana değil de ithalattan yana politika uygulaması da çiftçimiz tamamen dönemez hale getirdi. Bir de çiftçimizin üzerinde tarım Bağkur’u kamburu gittikçe artmaya başladı. 2005’de çıkan kanunla birlikte 15 günlük prim ödeme gün sayısı varken 2022’e geldiğimizde 29 gün prim ödeme gün sayısı, gelecek yıl 30 gün. Çiftçimiz üzerindeki bu kamburu kaldırmak için bir kanun teklifi verdik” dedi.

‘ÇİFÇİLER ARTIK BAĞKUR’DAN KAÇIYOR’

Aygın, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde birçok çiftçi sigorta primlerini ödeyemez hale gelmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun istatistiklerine baktığımızda 2017 yılında 717 bin 866 kişi tarım Bağkur’unda iken 2022’ye geldiğimizde bu rakam yüzde 23.74 azalmış yani 547 bin 175 kişiye düşmüş. Bu da gösteriyor ki çiftçiler artık Bağkur’dan kaçıyor. 2021 yılında 147 741 çiftçi tamamen tarımsal Bağkur ödemesini yapamamış, yani ödeyememiş sigortadan da faydalanamıştır. 2020 yılında 82 bin 819 çiftçi, 2021 yılında 89 bin 928 çiftçi tarımsal geliri düşük olduğundan dolayı gitmiş muafiyet belgesi almış. ‘Benim gelirim düşük’ diyor ve Bağkur sigortalılığına son vermiş. Çiftçi ödememiş, ödemeyenin yanında geliri yaşam standardının altında olup muafiyet istemiş. 2022 yılına bakıldığında çiftçinin Bağkur’una yüzde 44.87 artış gelmiş. 2022’de bir çiftçinin Bin 686 lira 83 kuruş Bağkur ödemesi gerekiyor. Bu çiftçi bu parayı nasıl ödeyecek ben merak ediyorum. Bu rakamı bir çiftçinin ödeme şansı yok. Sözde bir kolaylık sağlanmış peşin öderse yüzde beş indirim. O çiftçi artık Türkiye’de yok. Peşin öderse bin 426 lira 96 kuruşa düşüyor. Bunu ödeyecek çiftçi sayısı artık ülkede bir elin parmakları kadardır”

PRİM GÜN SAYISI 9 BİNDEN 7 BİN 200’E İNECEK

Meclise verdiği kanun teklifiyle çiftçinin yılda 90 gün yıpranma alacağını ve prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e ineceğini kaydeden Aygun, “Bu teklifle çiftçimizin prim ödeme gün sayısını 29 günden 15 güne çekiyoruz. Bu da yetmez diyoruz. Çiftçimizin 9 bin prim ödeme gün sayısını 7 bin 200’e çekiyoruz. Şu anda bir sigortalının ödediği gün sayısı 7 bin 200. Burada Bağkur’lu çiftçiye 9 bin ödeme gibi haksız bir ödeme gün sayısı vardı. O da yetmez dedik çiftçimiz soğukta, kurakta, donda hep arazide fiziksel ve kimyasal açıdan birçok etkiye maruz kalmakta olduğundan dolayı bir de yıpranma payının verilmesi gerekiyor dedik. Bundan dolayı da fiili hizmet süresine 90 gün eklenmesi konusunda vermiş olduğumuz bir teklif. 3 ayaktan oluşuyor. Prim gün sayısını 9 binden 7200’e çekiyoruz. Ödemesi gereken prim gün sayısını 15 güne çekiyoruz. Fiziksel ve kimyasal yıpranmanın önüne geçmek için çiftçiye bir yılda 90 gün yıpranma vererek çiftçimizin nefes almasını sağlıyoruz. Onun üretimde kalmasını sağlıyoruz. Bir çiftçi dostuyuz. Sağlıklı gıdanın üretici çiftçilerimizin her zaman yanındayız yanında olmaya devam edeceğiz” diye sözlerini tamamladı.