TEKİRDAĞ BALKANLARI DÜNYAYA BAĞLAYACAK

TEKİRDAĞ BALKANLARI DÜNYAYA BAĞLAYACAK
Konteyner gemilerinin Marmara Denizi’ndeki ana duraklarından Tekirdağ, Balkanlara erişimini güçlendirme konusunda önemli bir adım attı.400 metreye varan dünyanın en büyük konteyner gemilerini kabul etmekte olan Tekirdağ’da kurulu...

Konteyner gemilerinin Marmara Denizi’ndeki ana duraklarından Tekirdağ, Balkanlara erişimini güçlendirme konusunda önemli bir adım attı.

400 metreye varan dünyanın en büyük konteyner gemilerini kabul etmekte olan Tekirdağ’da kurulu Asyaport, önemli bir pay aldığı Balkanlar trafiğini güçlendirme ve çeşitlendirme konusunda kritik bir adım attı. Limana gelen Bulgaristan varışlı transit yükleri taşıyan ilk tren geçen Cuma günü Tekirdağ’dan yola çıktı.
MSC’nin Marmara Denizi’ndeki ana limanı olan Asyaport, 2019’da elleçlenen 1.36 milyon TEU yükle Türkiye’nin en yüksek hacimli 3. konteyner limanı. Ancak liman bir başka özelliği ile dikkat çekiyor. Liman Türkiye limanlarından geçen transit trafiğin yaklaşık üçte birini elleçliyor. Geçen sene limanda elleçlenen transit yük 1 milyon TEU’yu aştı. Liman, Balkanlara uzanacak demiryolu hatlarıyla transit yüklerdeki etkinliğini daha da arttırmayı hedefliyor.
Liman-demiryolu bağlantısını kuvvetlendirme amacıyla MedLog tarafından Tekirdağ istasyonu yanına inşa edilmekte olan 45 bin m2 büyüklüğündeki terminalden ilk ihracat treni geçtiğimiz hafta Bulgaristan’ın Plovdiv (Filibe) şehrine hareket etti. 13 Kasım Cuma günü 18’de yola çıkan tren konteynerin yanı sıra treyler de taşıdı. Taşımanın Türkiye ayağını TCDD Taşımacılık, Bulgaristan ayağını ise Pimk gerçekleştirdi. Tren ertesi sabah 10’da Plovdiv’e varış yaptı. Sene sonuna kadar birkaç denemenin daha yapılması ve önümüzdeki sene düzenli seferlerin başlaması planlanıyor.
Halen Balkanlara gidecek deniz konteynerleri, Asyaport’ta daha küçük gemilere aktarılarak Bulgar ve Romen limanlarına gönderiliyor. Demiryolu bağlantıları, bu yüklerin daha kısa sürede, daha ucuza Balkanlara ulaştırılması demek. Asyaport bu sayede Balkanların deniz yolu trafiğinin merkezi haline gelmek istiyor.
Bu konuda rakipleri ise oldukça dişli. 2016’da COSCO’ya satılan Yunanistan’ın Pire Limanı hızla büyüyerek konteyner elleçlemesinde 5 milyon TEU’ya ulaştı ve dünyada ilk 100 içine girdi. 2018 yılında özelleştirilen yine Yunanistan’ın Selanik limanı da bir başka önemli rakip. Almanların ağırlıkta olduğu konsorsiyumda Fransız CMA CGM ve Çinli CMHI’nın dolaylı payları bulunuyor.

Onur Uysal, Rail Turkey