TEKİRDAĞ'DA EĞİTİMİ KAOS BEKLİYOR

TEKİRDAĞ'DA EĞİTİMİ KAOS BEKLİYOR
Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren, yıllardır Tekirdağ’da depreme karşı okullarda yapılmayan güçlendirmeler nedeniyle bu yıl korona virüs dönemi olmasına rağmen güçlendirme yapılmayan 32 okulun öğrencilerinin...

Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren, yıllardır Tekirdağ’da depreme karşı okullarda yapılmayan güçlendirmeler nedeniyle bu yıl korona virüs dönemi olmasına rağmen güçlendirme yapılmayan 32 okulun öğrencilerinin 16 okula sıkıştırılacağını dile getirdi.  Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren, Tekirdağ’da deprem tehlikesine karşı Tekirdağ’daki okullarda gerekenlerin yapılmadığını söyledi. Eren; “Deprem tehdidine karşı yılardır gerekenler yapılmadı, 21 yıl boşa geçti. Bu yıl sadece Süleymanpaşa'da 16 okul güçlendirmeye alındı. 32 okul öğrencileri 16 okula sıkıştırılacak. Pandemi tehlikesine göre yoğunluğu azaltmamız, seyrelti yapmamız gerekirken yoğunluğu iki katına çıkarıyoruz. “dedi.

ESKİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DURUMDAN RAHATSIZDI

Depreme karşı güçlendirme yapılmayan okullardaki öğrencilerin güçlendirme yapılan okullara sıkıştırılacağını söyleyen Eren; “Düşünün 16 okul. Tüm ilde güçlendirme yapılan okullardan daha fazlası ise beklemededir. Bir o kadar da güçlendirme yapılan okullar da var ayrıca. Demek ki yıllardır en sevdiğimiz varlıklarımızı çürük binalarda tutmuşuz. Eski Milli Eğitim Müdürü 2013 yılında zona çıkarmış geçmiş olsuna gitmiştim. Sizi ne bu kadar üzdü diye sorunca, " uykularım kaçıyor Hüseyin Bey, karot raporunu görünce uyuyamıyorum" demişti. Ben de o günlerde çıkın halka anlatın bunları demiştim ama bu mümkün olmadı. “diyerek eski milli eğitim müdürünün deprem konusunda ne kadar duyarlı olduğunu ancak elinden bir şey gelmediğini aktardı.

GÜÇLENDİRMEDE GEÇ KALINDI

Deprem güçlendirmesi konusunda eksiklikleri aktaran Eren; “Tekirdağ'da 2007 öncesi yapılan 241 okul için 2013 yılında 2007 deprem yönetmeliğine göre tahkikler yapıldı. O günlerde raporun sonuçları halktan gizlendi. Hangi okulların risk altında olduğu güçlendirmeye alınınca ortaya çıktı. Onaylanan güçlendirme projelerinden 21 okulun güçlendirme onarımı 2007 deprem yönetmeliğine göre tamamlandı. Tamamlandığında da yeni "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" 2018 yılında çıktı. 1 Ocak 2019 da yürürlüğe girdi. Dolayısı ile daha önce güçlendirme için yapılan projeleri yeni yönetmeliğe göre revize etmek gerekiyordu. O da son bir yılda tamamlandı. Bir de bu ihmali diğer ilçeleri de katarak düşünürseniz sorunun boyutunu daha iyi anlarsınız. Bir ayrı paragraf da yapım hızına ayırmak istiyorum. Öncelikle güçlendirme için ayrılan ve gönderilen para için teşekkür ediyorum. Ancak bu iyi niyet çok geç harekete geçti. 1999 da olan deprem sonrasında çıkarılan karot raporları da geç kalmıştı. Bu raporlardan sonra 6 yılda toplam 21 okul güçlendirmeye alınmıştı. Bu rakam da çok azdır. Az olduğu geçen yıl Silivri depreminden sonra idrak edildi. Daha önce de yazdığım gibi hiç görmediğimiz boyutta bir telaş var bu konuda. “değerlendirmesinde bulundu.

BEDELİNİ ÖĞRENCİLERİMİZ ÖDEMESİN

Gelinen noktada korona virüs sürecinde öğrencilerin güçlendirme yapılan 16 okula sıkıştırılacağını dile getirerek; “Bugün için gelen paranın tüm güçlendirmeye yetecek boyutta olduğu ancak en az yarısının programa alınmadığını görüyoruz. Bunun nedeninin de yeterli kontrol mühendislerinin kamu alanın da istihdam edilmediği için olduğunu biliyoruz. Benim bildiğim Çevre ve Şehircilik müdürlüğünde eleman sıkıntısı nedeniyle okullar parça parça güçlendirmeye alınıyor. Oysa Tekirdağ büyük şehir oldu ve hızla büyüyen bir il. Siyasî iktidarı yeterli kadro atamasını yapmamakla suçluyorum ve bu açığın bir an önce tamamlanmasını talep ediyorum. İhale süreçleri bıktırıcı yavaşlıkta ilerlemektedir. Tabi ki burada müteahitlerin baskısı ve taleplerini anlatmayacağım ama bir örnekle bu arkadaşların önemine değinmek istiyorum. 2003 yılında yapılan bir okulumuz var Hürriyet mahallesinde. Şimdi güçlendirmeye alındı. Bu okulun karot raporu ibretliktir. Hazır beton kullanılmasına rağmen betonda sorun büyüktür. Bunu yapan ne müteahit ne teslim alan yetkililer bellidir. Hesap sorma kültürümüz gelişmediği için suç işleyenin yanına kar kalmaktadır. Şimdiki yöneticiler bilgi paylaşımı açısından ketüm davranıyor. Varsa yoksa tek kıstasları var. Aman Akp zarar görmesin. Devletin idarecileri değil partinin memuru gibi davranıyorlar. Korona virüs döneminde seyretti yapılması gereken zamanda yoğunluğu arttırmanın bedelini bu ilin çocukları ödeyecek. Bunun tek nedeni de zamanında yapılmayan yatırımlar. Dilerim bu günler acısız ve sancısız geçer. “diyerek sözlerini tamamladı.