TARİHİ CAMİYE BÖYLE YAZIK ETMİŞLER

TARİHİ CAMİYE BÖYLE YAZIK ETMİŞLER
FERHAT AKGÜN-ÖZEL HABERTekirdağ'da bulunan nadide eserlerden Rüstem Paşa Cami’sinin restorasyonunda tam tarih bir katliamına rastlanıldı. Restorasyonu yapan firmanın dikkati sonucu ortaya çıkan skandalda Osmanlı dönemine ait hat...

FERHAT AKGÜN-ÖZEL HABER

Tekirdağ'da bulunan nadide eserlerden Rüstem Paşa Cami’sinin restorasyonunda tam tarih bir katliamına rastlanıldı. Restorasyonu yapan firmanın dikkati sonucu ortaya çıkan skandalda Osmanlı dönemine ait hat sanatı ve el işçiliklerinin sıva ile kapatıldığı belirlendi. Firmanın bildirmesi ile skandala müdahale eden vakıflar, yeniden bir proje hazırlayarak ecdat yadigarı el işçiliklerinin gün yüzüne çıkarılmasına karar verdi.

MİMAR SİNAN’IN ESERİ

Mimar Sinan'ın nadide eserlerinden Tekirdağ Rüstem Paşa Camii için restorasyon çalışmaları geçtiğimiz yıllarda başlamıştı. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan eser hızlı bir şekilde restore ediliyordu. Tescilli eski eserlerden Rüstem Paşa Camii, Mimar Sinan tarafından yapıldı. 16'ıncı yüzyılda inşa eser 1841 yılında Sultan Abdülmecit tarafından tamir ettirildi. Kubbe üzerinde yer alan ve ender sayılabilecek örneklerden olan çiçek rölyefleri, kalem işleri ve caminin şadırvanı bu döneme ait eserlerden.

TARİHİ SIVA İLE KAPATTILAR

Çalışmalarda sona yaklaşan firma iş süslemeleri yaparken Osmanlı dönemine ait hat işçiliği motif ve süslemelerin en son yapılan restore çalışmasında sıva ile kapatıldığını belirledi. Durumu fotoğraflayan firma yetkilileri vakıflar bölge müdürlüğünü skandaldan haberdar ettiler.

VAKIFLAR SKANDALA EL ATTI

Olaya el atan vakıflar bölge müdürlüğü çiçek rölyefleri, kalem işleri, hat çalışmalarının sıva ile kapatıldığını belirledi. Tarihin yeniden gün yüzüne çıkarılması için projede değişikliğe giden vakıflar yeni bir restore projesi hazırladı. Cami içerisindeki çalışmalara ise bir süreliğine ara verildi.

Öte yansan skandal bununla da kalmamış. Caminin birçok noktasında tarihi mermerlerin üzerine başka mermerler konulduğu da restorasyon esnasında ortaya çıktı. Sonradan eklentileri söken firma camiyi aslına döndürmek için çalışmalarını yürütüyor.