VİRÜS KUŞTAN SİNEĞE SİNEKTE KADINA GEÇTİ

VİRÜS KUŞTAN SİNEĞE SİNEKTE KADINA GEÇTİ
Tekirdağ'da yaşayan Yüksel Sezgin isimli kadın sinek ısırması sonucu kaldırıldığı hastanede 2 aylık yaşam mücadelesini kaybetti.Edinilen bilgiye göre Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde yaşayan bekar 57 yaşındaki Yüksel Sezgin'i...

Tekirdağ'da yaşayan Yüksel Sezgin isimli kadın sinek ısırması sonucu kaldırıldığı hastanede 2 aylık yaşam mücadelesini kaybetti.

Edinilen bilgiye göre Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde yaşayan bekar 57 yaşındaki Yüksel Sezgin'i İlçede sinek ısırdı. Kadın hastaneye müracaat etti. Namık Kemal Üniversite Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Sezgin 2 aylık tedavi süresinin sonunda hayatını kaybetti. Sezgin Muzuruklu mahallesinde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Sezgin'in ölüm haberi sevenlerini yasa boğdu.

TÜRKİYE’YE KUŞLARLA GELİYOR

Yüksel Sezgin'in tedavi sürecini de takip eden, Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, “Bu vakalar daha çok Afrika ve zaman zaman da Avrupa ülkelerinde sıkça görülüyor. Ülkemize ise Afrika üzerinden göç eden kuşlarla geliyor. Kuşları ısıran sivrisineklerde buradan virüsü alarak insanlara bulaştırdığı belirlenmiştir dedi.

KÜRESEL ISINMAYA BAĞLI DEĞİŞİKLİKLER ETKİLİ OLUYOR

Doğan, “(West Nile) Batı Nil Ateşi adlı bu virüsle oluşan rahatsızlıkların kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, çoğu vakada iyileşme yönünde sonuçlar alınıyor. Batı Nil ateşi vakalarında genelde hastalar, ateş, karın ağrısı, eklem ağrısı, bulantı ve bazen de koma halinde, nöbet, ciltte dökülmeler gibi şikayetlerle başvuruyorlar. bu şikayetlerle başvuran hastaların genel muayenelerini yapıyoruz. kan örnekleri, stere lojik incelemesini yapıyoruz. Beyin ve omurilik sıvısı alınıyor. Beyin omurilik sıvısında bu hastalığa ait tanı var mı bunlara bakıyoruz. PC Air ve Eliza testleri pozitif geldiğinde biz bu hastaya Batı Nil ateşi teşhisi koyuyoruz. Bu virüs genelde Sivrisinek ısırması ile bulaşan ve hastaların yüzde 70'inde klinik bulgu olmazken geriye kalan yüzde 30'unda biraz önce bahsettiğim şikayetler tespit ediliyor” dedi.

Doğan, “Yüksel Sezgin'de de ateş, karın ağrısı, eklem ağrısı, bulantı gibi şikayetler ile bize geldi. Gerekli değerlendirmeler yapıldı. Klinik örnekleri alındı. Sağlık bakanlığı ve klinik merkezlerine gerekli incelenmeler için gönderildi. Daha sonra gerekli tetkik ve tedavileri yapıldı. Bu virüse maruz kalan hastaların yaklaşık yüzde 1'inde şiddetli bulgular ortaya çıkmakta ve komaya varan ve beyni direk etkileyen belirtiler ortaya çıkmakta. Ve bu bulguların ortaya çıktığı hastaların yüzde 10'u ölümle sonuçlanabiliyor” diye konuştu.

SADECE ÜLKEMİZDE YOK

Doğan, “Küresel ısınma sonucu göçmen kuşların göç yollarının değişmesi sonucu ile ilintili bir durum olduğu düşünülmekte. Bu coğrafyadan gelen göçmen kuşları sivrisineklerin ısırması sonucu sineğin tükürük bezlerine bulaşıyor. Sinekler de insanları ısırması sonucu bu virüs bu yolla bulaşmış oluyor. Bu vakalara sadece Ülkemizde değil son yıllarda Afrika ile beraber Avrupa coğrafyasında da sık sık rastlanıyor. Bu Virüsün tedavi süreci, hastadan hastaya değişiyor. Bu virüsün net ve spesifik bir tedavisi bulunmamıştır. Mevcut tedaviler, destekleyici yani kişiyi hayatta tutmaya yönelik ana tedaviler, solunum kalp ve kan destekleri uygulanıyor” diye konuştu.