ÜNLÜ YAZAR ASYAPORT’U YAZDI

ÜNLÜ YAZAR ASYAPORT’U YAZDI
Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap Munyar Asyaport’un Tekirdağ ve Türkiye ekonomisine katkısını köşesine taşıdı.Vahap Munyar’ın o yazısı: Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, mesaj gönderdi:-300 milyon dolar...

Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap Munyar Asyaport’un Tekirdağ ve Türkiye ekonomisine katkısını köşesine taşıdı.

Vahap Munyar’ın o yazısı: Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, mesaj gönderdi:

-300 milyon dolar yatırım, ilave 1000 kişilik istihdam. Mesajına buluşma önerisini ekledi:

-Bu konuyla ilgili buluşalım mı? 72 yaşındaki Ahmet Soyuer, 2 saatlik sohbet için Tekirdağ’dan İstanbul’a geldi, hazırladığı notu verdi:

-Asyaport-Medlog-MSC Grubu’ndan denizde, karada, demiryollarında 300 milyon dolar yatırım, ilave 1000 kişilik istihdam. Dünürü İtalyan Aponte Ailesiyle Tekirdağ Barbaros’a Asyaport’u kuran Soyuer, heyecanla anlatmaya başladı:

-Asyaport’un yüzde 70’i, Medlog’un yüzde 80’i dünürümün. Ancak, yönetim bizde. Oğlum Emre Soyuer ile birlikte işleri yönetiyoruz. Şimdi büyüme adımları atıyoruz. Genel Müdürlüğünü Kadir Uzun’un sürdürdüğü Asyaport’un mevcut kapasitesini anımsattı:

-Şu anda 2.5 milyon teu/yıl kapasitemiz var. 4 milyon teu/ yıl kapasiteye çıkacağız. İmar planları çıktı, şu anda ÇED süreci tamamlanmak üzere.

Yatırımın 250 milyon dolarlık bölümünün Asyaport’ta gerçekleşeceğini bildirdi:

-Asyaport’a kuruluşundan bu yana 400 milyon dolar yatırdık. Mevcut liman alanımız 300 bin metrekare. 54 bin metrekare daha ilave edeceğiz. Limanın mevcut derinliğinin yeterli olduğunu kaydetti:

-Büyümemiz sahile paralel olacak. Dolayısıyla ek yatırım için denizi dolduracağız. Büyümeyle ilgili şu detayları verdi:

-21 adet elektrikli büyük vinç (STS), 60 adet elektrikli aktarma vinci (RTG) ve 100 adet doğalgazlı çekici kamyon limanımızda yer alacak. Limanın enerjisine dönük planlarını paylaştı:

-Asyaport için 11 megavatlık rüzgar, 16 megavatlık güneş santralı kuruyoruz. Tüketeceğimiz elektriğin tamamını “yerli, yenilenebilir ve yerinde” üreteceğiz. Şu noktanın altını özellikle çizdi:

-Elektrik üretimini tam limitte planlıyoruz. Yani, elektrik satma gibi bir planımız yok. Yatırımın 50 milyon dolarlık bölümünü Medlog’un yapacağına işaret etti:

-Medlog, kara taşıma filosunu 500 çekiciden 800’e, 550 konteyner dorsesini de 900 adete çıkaracak. Medlog’un demiryolu yükleme-boşaltma istasyonu planlarına vurgu yaptı:

-Medlog, İstanbul Ömerli, Tekirdağ Süleymanpaşa ve İskenderun Akçay’da demiryolu yükleme-boşaltma istasyonları kuruyor. Böylece yıllık taşıma kapasitesi 350 bin teu’ya çıkacak.

Asyaport’u Mayıs 2017’de Soyuer ve Kadir Uzun’la birlikte gezdim. O günlerde toplam 500 milyon dolarlık yatırım hesabı yapılıyordu. Bugüne kadarki yatırımları 400 milyon doları buldu.

Soyuer, “72 yaşındayım, bu bana yeter” demedi, yatırım iştahını frenlemedi…

Asyaport ve Medlog’un yatırım tutarını 700 milyon dolara yükseltmek için kolları sıvadı…

Devlete bir yılda 664 milyon lira ödedi

Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, 2019’la ilgili bazı veriler ortaya koydu:

-2019 yılında kira, hasılat payı, boğazlar geçiş, hizmet bedeli adı altında devlete 664 milyon lira ödedik.

-Asyaport, Medlog, MSC şirketleri olarak geçen yıl 286 milyon dolarlık ihracat gelirinin kapısı olduk.

-Maaş, satın alma, konaklama harcamasıyla Tekirdağ ekonomisine geçen yıl 134 milyon lira gelir sağladık.

Kruvaziyerde 20 milyon dolarlık gelir işareti veriyor

Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer’in ortağı ve dünürü Aponte Ailesi’ne ait kruvaziyer dev MSC’ye ait Lirica adlı gemi, 16 Kasım 2019 günü bin 973 yolcusuyla Sarayburnu’na yanaştı. Gemi, Akdeniz’deki uğrak noktalarından bir yerine o gün İstanbul’u güzergahına katınca Sarayburnu kruvaziyer seferler için akıllara geldi. Ahmet Soyuer, o günlerde şunu düşündü:

-Şu andaki mevcut yolcu iskelelerinden bir tanesi yılın sadece 3’te birinde kullanılsa bile devlete 20 milyon dolar gelir sağlanabilir. Galataport, 5 Nisan 2020’de yanaşacak ilk kruvaziyer gemisi için gün sayarken, Sarayburnu da ayrıca gündeme getirilebilir mi?