YENİ PROJE İLK TEKİRDAĞ’DA UYGULANDI

YENİ PROJE İLK TEKİRDAĞ’DA UYGULANDI
İthalatta varış öncesi gümrükleme uygulaması hayata geçirildi. Artık deniz yoluyla gelen eşyanın gümrükleme işlemleri eşya Türkiye Gümrük Bölgesi’ne girmeden tamamlanacak. Bu projede ise pilot olarak Türkiye’nin alt yapısı...

İthalatta varış öncesi gümrükleme uygulaması hayata geçirildi. Artık deniz yoluyla gelen eşyanın gümrükleme işlemleri eşya Türkiye Gümrük Bölgesi’ne girmeden tamamlanacak. Bu projede ise pilot olarak Türkiye’nin alt yapısı en güçlü limanı Asyaport seçildi.

Geleneksel gümrükleme yöntemindeki birçok aşamaya son verilerek ithalatta varış öncesi gümrükleme uygulaması hayata geçiriliyor. Yeni uygulama ile deniz yoluyla gelen eşyanın gümrükleme işlemlerinin eşya henüz Türkiye Gümrük Bölgesi’ne gelmeden tamamlanacağını söyleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, taşıma aracından tahliye edilen eşyanın da doğrudan liman sahasını terk etmek üzere sahibine teslim edileceğini açıkladı.

TİCARETE ENGEL

Pekcan, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesine, bürokratik süreçlerin azaltılmasına ve ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmaların çok çeşitli alanlarda devam ettiğini kaydetti.

Günümüzde gümrük işlemlerinin ticaretin önünde bir set olarak değil, bir geçiş noktası olarak tasarlanması gerektiğine işaret eden Pekcan, geleneksel yöntemde, gümrük işlemlerinin tamamlanabilmesi için öncelikle eşya ve taşıt aracına ait özet beyanın tescil edildiğini, taşıt aracının gelişinden sonra varış bildiriminin yapıldığını ve ardından eşyanın geçici depoya konulduğunu hatırlattı.

PİLOT BÖLGE TEKİRDAĞ

Projenin pilot uygulamasının 16-18 Ekim’de Tekirdağ Asyaport Limanı’nda, sanayici bir firmanın deniz yoluyla konteyner içinde gelen eşyasının serbest dolaşıma sokulması işleminde başarıyla tamamlandığını bildiren Ruhsar Pekcan, gümrük tarihinde ilk defa uygulanan yöntemle anılan firmaya eşyasının kolay ve hızlı bir şekilde teslim edildiğini aktardı.

ÜRETİM HIZLANACAK

Ruhsar Pekcan, uygulamanın amacının sanayici ve ihracatçı firmalar için girdi niteliği taşıyan ham madde ve ara malların zamanında üretim sürecine sokulması olduğunu belirtti. Pekcan, “Uygulama İhracatçılarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek ve dış ticareti kolaylaştıracak şekilde tasarlandı” değerlendirmesinde bulundu.