ARTIK İTHALE GEREK YOK

ARTIK İTHALE GEREK YOK
Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, Türkiye’de üretilen arpa buğday ve çeltik tohumunda yüzde 100 yerli milli çeşitlerin kullandığını belirterek hiçbir ithal çeşide gerek duyulmadığını...

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, Türkiye’de üretilen arpa buğday ve çeltik tohumunda yüzde 100 yerli milli çeşitlerin kullandığını belirterek hiçbir ithal çeşide gerek duyulmadığını kaydetti.

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, yerli tohum üretiminde Türkiye’nin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Artık yüzde yüze yakın yerli üretim tohumların Türk çiftçisi tarafından kullanıldığını kaydeden Toruk, bu durumun ithal edilen diğer tohum türlerinde de millileşmeyle ortadan kalkacağı müjdesini verdi.

‘YERLİ TOHUMLARIMIZ PAZARDA LİDER’

Üniversitesinden araştırma enstitüsüne ve genç dinamik yüzde 100 Türk sermayeli özel sektörün son yıllarda geliştirdiği çeşitlerle Türkiye pazarında yerli tohumların tartışmasız lider konumunda olduğunu ifade eden Toruk, “ Bölgedeki %100 yerli sermayeli firmaların önderliğinde akademisyeninden ıslahçısına tohum sektör paydaşlarının gönüllülük esasına dayanan çalışmalarını dernekleşerek başarı hikâyelerini ortaklaşa güçlendirme kararları bölgemiz Trakya Kalkınma Ajansının Desteği ile hızla yol almaktadırlar” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK ORTADAN KALKTI

Dışa bağımlılığı tersine çevirdiklerini ifade eden Toruk, “Biz bölge tohumculuk firmaları Trakya markası ile başta Türk tohumculuğuna sonrada dünya tohumculuğuna damgamızı vurmak için el ele verdik. Türkiye kamuoyunda tohumda dışa bağımlıyız söylemini tersine çevirdiklerini, özellikle Buğday, Arpa ve çeltik tohumunda bölge firmaları çeşitlerinin Türkiye geneline yetecek kadar tohumluk üretme kapasitesi, çeşit sayısına sahip” diye konuştu.

TRAKYA TOHUM ÜRETİMİNDE LİDER

Tüm üreticilerden Trakyalı markasına güvenmeleri Türk halkının bilimsel verilere dayanmayan saçma sapan yayın ve söylemlere inanmamaları tavsiyesinde bulunan Toruk,  “yüzde 100  Trakya bölgesinde ıslah edilen çeşitlerle ülke tahıl üretim rekoltesini artıracak Türkiye’de ekilen arpa buğday çeşitlerinin yüzde 30’unun Trakya’da geliştirilen çeşitlerden oluşuyor. Trakyalı özel sektör firmalarını pazar payının yüzde 5’lerde çeltikte ise bu oranın üretimin yüzde 70 oranında” bilgilerini verdi.

DEVLET ÖZEL SEKTÖR EL ELE VERDİ

Son yıllarda ıslah ve yerli üretimle ilgili çalışmaların son sürat devam ettiğini kaydeden Toruk, bölge üniversite ve araştırma enstitümüzün teknik desteği Trakya Kalkınma Ajansı’nın sektör desteği ile bölge firmalarının yakın zamanda pazar payını artırarak  dış pazarlara açılacağını bu çalışmaların başarılı olması için bölge sektör paydaşlarının birlikte hareketin sinerjisini iyi kullanması gerekliliğine inandığını belirtti.