Merkez Bankası Başkanından 500 ve 1000 TL’lik Banknot Açıklaması

Merkez Bankası Başkanından 500 ve 1000 TL’lik Banknot Açıklaması
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan son günlerde 500 ve 1000 TL’lik banknotlar konusunda net açıklamalar yaptı.

Türkiye’de uzun zamandan beri 500 TL ve 1000 TL’lik banknotların çıkarılması beklenti halinde. 200 TL’lik banknotların yetersiz kalması nedeniyle yeni banknotların piyasaya sürülmesi bekleniyor. Ancak hükümet ve Merkez Bankası bu konuda süreci ağırdan alıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşınan bu durum bir ilkin de ortaya çıkmasını sağladı.

Başkan Fatih Karahan’dan Banknot Duyurusu!

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan daha önceki açıklamalarında böyle bir durumun gündemde olmadığını söylemişti. Ancak TBMM’deki açıklamasında bu sefer bir ilki duyurdu. Teknik analizlerle çalışmaların devam ettiğini söyleyen Başkan Karahan çalışmalar tamamlandığında ve karar alındığında durumun kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

banknot.jpg

Büyük Banknot İhtiyacı Artıyor

Piyasada özellikle ticarette 200 TL’lik banknotlarla işlem yapılması süreci zorlaştırıyor. 500 TL ve 1000 TL’lik banknotların piyasaya sürülmesi beklentileri de bu kapsamda artmış durumda. Başkan Karahan açıklamasında bu duruma değinerek “Bu kapsamda, küpür kompozisyonunu sizin dediğiniz şekilde ve farklı göstergelerle yakından takip ediyoruz. Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor, bu konuda birimlerimiz çalışıyor, incelemelerimiz devam ediyor. Bir karar verildiğinde, bu, kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır” dedi.

Yapılan bu açıklama ile banknot konusunda ılımlı bir yaklaşımda bulunduğu görülen Başkan Karahan’ın önümüzdeki haftalarda yeni banknotlarla ilgili daha kapsamlı bir sunum yapması bekleniyor.